Sätt dina ekonomiska mål

Ett av de första stegen i att få igång ett sparande är att sätta upp sina ekonomiska mål. Vad vill just du ha ut av sparandet och har du några delmål längs vägen? Att bara spara för sparandets skull kan lätt kännas meningslöst och då är det lätt att pengarna spenderas på annat. Vet man däremot att man sparar till ett bröllop, att kunna köpa sitt nästa boende eller göra den där drömresan, så kommer varje onödig utgift att ställas mot dessa mål och därmed bli mindre lockande.

Våra egna mål

De ekonomiska målen är såklart olika för olika personer och i olika faser av livet. Själv har vi redan haft vårt bröllop och köpt bostaden och familjebilen, så de vanliga ekonomiska målen är avklarade. För oss är det snarare drömmen om att någon dag slippa springa så fort i det berömda ekorrhjulet, eller att tom hoppa av det helt, som lockar. Inte för att vi skulle klara av att bara gå hemma och dra benen efter oss, utan mer för att ha försörjningen tryggad så att vi vågar hoppa på projekt som vi brinner för men där vinsten är osäker eller mycket liten.

Länge trodde vi att det var svårt att kunna sluta jobba innan 65/68 och såklart en omöjlighet att sluta innan 55. Sedan vi hörde talas om FIRE-rörelsen och själv börjat räkna på det, har vi insett att det finns en chans för oss att kunna bli ekonomiskt oberoende innan 45 givet att vi håller vår sparkvot och att börsen följer samma genomsnittliga utveckling som den gjort historiskt.

Samtidigt som vi har det högt ställda målet att bli ekonomiskt oberoende inom hyfsat kort tid, så vägrar vi leva som asketer. Det finns historier om folk som bott i risiga husvagnar och jobbat dygnet runt för att samla ihop en förmögenhet, men det är inte alls vår tanke. Vi är småbarnsföräldrar mitt uppe i livet som vill ge våra barn mycket av vår tid och fylla deras tillvaro med upplevelser och minnen. Detta har vi tagit med i beräkningen när vi satt våra ekonomiska mål och därför kommer det ta några år extra att samla ihop det kapital vi behöver för att kunna sluta lönearbeta.

Så, det huvudsakliga ekonomiska målet vi haft sedan vi började spara på allvar 2015 är att få ihop tillräckligt mycket pengar för att bli ekonomiskt oberoende innan vi är 45 år. De delmål vi ställt längs vägen inkluderar:


-Första miljonen inom 2 år: Detta mål innebar inte så mycket praktiskt mer än att det kändes så coolt att se ett sjusiffrigt belopp på konto och sedan vi fick ihop första miljonen har det bara gått fortare.

3 miljoner på avanza: Hur vi firade detta mål kommer vi att beskriva i ett senare inlägg. Detta mål innebar att vi fick bli private banking på avanza och ta del av deras fina förmåner. Mer om private banking kommer i ett senare inlägg.

Tillräckligt med kapital för att kunna täcka våra utgifter resten av livet enligt 4% metoden.


Hur gör vi för att nå våra ekonomiska mål

För att få ihop det kapital som krävs för att kunna hoppa av ekorrhjulet så arbetar vi från olika håll och detta genomsyrar hela vår tillvaro och denna bloggen. Kort kan man sammanfatta det med att vi:

Hur gör du för att nå dina ekonomiska mål? Lägg gärna en kommentar!

Lämna en kommentar