Förmåner med Avanza Private Banking

Innehåller annonslänkar
Private banking är det så kallade finrummet hos en bank. Det är bara de mest förmögna kunderna som kan nå denna status som ger flera fördelar så som tillgång till fler “experter”, exklusiva kreditkort med concierge service, inbjudan till exclusiva events etc.

Ofta ligger kravet på att man ska ha fem miljoner i totalt kapital hos banken. Avanza har en liten annan approach än storbankerna och har en gräns på tre miljoner. Lås oss djupdyka i vad Avanza Private banking är, vilka förmåner de erbjuder och tips på hur du kan nå dit.


Vi är kunder sedan många år och är jättenöjda över sajtens funktioner, deras utbud och kundtjänst. Öppna ett konto hos Avanza idag och påbörja din resa mot Private Banking

avanza

Betyg: 5 av 5.


Förmåner med Avanza Private Banking

Billigare courtage

Som private banking-kund hos Avanza får du lägre courtage på din aktiehandel. Som exempel har courtageklassen mini har en avgift på 0.25% för vanliga kunder medan den liknande courtageklassen PB Mini för private banking-kunder ligger på 0.15%.

Om man verkligen vill maxa, eller förlåt, minimera courtageavgifterna försöker man hamna så nära 597 kr som möjligt om man har vanliga mini-courtaget, eller 997 om man är private banking. Detta pga courtageavrundning. Då är courtaget bara 1 krona varpå man endast betalar knappt 0,17% eller 0,10% (för private banking) i courtage. Ännu bättre är det de gånger Avanza bjuder på gratis courtage, som sker emellanåt, tex under fjärde juli och oktoberfest.

Avanza Private banking

Du kan läsa mer på prislistan över aktiehandel i Sverige

Superbolånet PB – billigt bolån

Bästa förmånen enligt mig och största anledningen till varför jag tycker Avanza Private Banking är så intressant är deras väldigt billiga och smidiga bolån, Superbolånet PB. Räntan är i skrivande stund 0.99% och har varit så låg som 0.79% (beror på reporäntan). Nackdelen är, givetvis, att man måste vara Private banking-kund, samt, ha en belåningsgrad på max 50%.

Bolånet har, vad Avanza kallar, flexmöjlighet som innebär att man kan ta ut eller sätta in pengar inom den tidigare godkända krediten upp till en halv miljon kronor. Detta utan att behöva kontakta en bankman som ska ställa tusen frågor, blanketter som ska skrivas på, värdering som ska göras och i värsta fall, att du måste åka ner till bankkontoret. (Avanza om ni läser detta, så måste ni göra mer marknadsföring kring denna flexmöjlighet).

Skatterådgivning och Juridisk rådgivning

En timmes skatterådgivning ingår när du är private banking kund. Även juridisk rådgivning finns. Jag har inte haft anledning att prova denna tjänst så jag har inte mycket mer att tillägga men läs gärna mer hos Avanza om detta är intressant för dig.

Snabbare svar hos kundtjänst

Jag upplever att vi sedan vi blev Avanza Private banking-kunder, har fått lite snabbare och vassare svar från deras kundtjänst. De lyssnar mer och har t.ex gått till botten med de brister och buggar i funktionaliteten på sajten eller i appen jag rapporterat och följt upp med mig för att försäkra sig om att jag är nöjd med lösningen. Väldigt snabb, agil och proffsig hantering!


Alla i hushållet får samma fördelar

Koppla ihop din familjs och företagets alla konton i ett hushåll hos Avanza så får alla samma Private banking förmåner.

För att bilda hushåll behöver man vara make/maka, registrerad partner, sambo, barn under 18 eller juridisk person (efter speciell bedömning). Man behöver inte bo på samma adress (undantaget sambo som behöver bo på samma adress).

Så blir du Avanza Private Banking

Kravet för att bli Private banking är att du ska ha 3 miljoner sparande. Det går inte att räkna eventuellt övervärde i din bostad, utan måste vara kapital på konto hos Avanza.

Tidigare gick det att räkna in hela familjens konto genom att koppla ihop dem så att alla konto i hushållet räknades in mot 3-miljonersgränsen. Detta är tyvärr ändrat sedan slutet på 2020 och numera måste minst en person ha minst tre miljoner. Alla i hushållet får fortfarande samma PB-status om en person når gränsen.

Efter mycket slit när du väl nått upp till denna nivå behövs bara ett samtal till kundtjänst för att aktivera Private banking. För vår del kunde vi dagen efter samtalet se att vi är Private Banking när vi loggade in på sajten och efter någon dag kom välkomstmailet som beskrev tjänsten ytterligare. Då firade vi kan ni tro!

Tips för att få ihop 3 miljoner snabbare

Flytta tjänstepensionen

Om du har en kollektivavtalad tjänstepension går det inte att flytta den tyvärr. Annars om den ligger i fribrev och inte är gällande längre, kan det gå, med arbetsgivarens godkännande, att flytta tjänstepensionen till Avanza.

Jag har själv gjort det vid tre tillfällen hos två olika arbetsgivare. Det innebar en del pappersarbete och jag behövde besöka min tidigare arbetsgivare för att få vidimerade signaturer och inscannade legitimationer. Så lite jobb var det, men helt klart värt det.

Förutom att öka mitt kapital hos Avanza betalar jag inte längre de årliga “kapitalavgifterna” på min tjänstepension. Kapitalavgiften, som är en typ av skalavgift, låg tidigare typiskt på 240kr + 0.4% eller upp till 0.6% för mina konton. Nu hos Avanza betalar jag 0 kr i kapitalavgift och har valt fonder som liknar de jag hade innan men som är betydligt billigare.

Så här gjorde vi när vi flyttade våra tjänstepensioner och får över 3 miljoner mer i tjänstepension

Flytta från buffert/sparkontot på din vanliga bank till Avanza

Varför ska buffertkontot ligga och skvalpa till 0% ränta? Du får ränta på vissa sparkonto hos Avanza och de räknas in mot PB-kravet. Dubbel vinst! Tänk bara på att det kan ta någon dag om du behöver ta ut pengarna eller flytta tillbaka dem till din vanliga bank.Läs mer hos Avanza


Har du någon erfarenhet av Avanza Private Banking och vad är det du uppskattar mest av tjänsten?

7 tankar på “Förmåner med Avanza Private Banking”

 1. Var på vippen att bli PB-kund innan Corona slog till…

  Det är nog en sak du glömde att ta upp och det är ju att kapital som är bundet i t.ex. aktier kan variera över tid i värde, och att avanza (tror det är var tredje månad) kollar om du fortfarande är godkänd för PB-kund. Om inte, ja då sparkas du ut ur finrummet.

  Detta kan ju vara värt att tänka på vid nästa nergång, vad som händer med bolån etc om man av en händelse inte längre kvalificerar sig. Bästa sättet att gardera sig mot detta är såklart att ha allt i cash/räntor, men hur många har det? Kan tänka mig att ganska många åkte ur PB nu under corona. Med lite tur har de jobbat sig upp igen, men något som bör tas i beaktande.

  Svara
  • Hej och tack för din kommentar! Det vi fick som svar från Avanza var att vi inte skulle bli nedflyttade per automatik om börsen skulle gå ner. Och det hände också, till den grad att vi kom under PB-nivån i kanske 4-5 månader, men vi behöll hela tiden vår PB-status. Avanza sade också att om de skulle se att vi gör stora uttag så att vi hamnar under 3 miljoner som de kommer ta kontakt och diskutera PB-statusen.

   Har någon fått annan information?

   Svara
 2. Säg att det totala värdet på min depå hos Avanza idag överstiger 3 msek, så jag ringer in och blir medlem.

  Om en månad sjunker värdet på mina innehav såpass att depåvärdet understiget 3 msek.

  Försvinner då min Private Banking-status?

  /Oscar

  Svara
  • Tack för din kommentar Oscar! Jag ställde samma fråga när vi blev PB och svaret jag fick från Avanza var att det är inget som sker per automatik att man blir nerflyttad om ens portföljvärde skulle gå under 3 miljoner pga att börsen dyker. Men om de ser att man gör uttag från portföljen, och att man pga det, kommer under gränsen tar de kontakt för en diskussion. Så uttryckte Avanza det till mig och tur är väl det, för under Corona-våren låg vi under gränsen i flera månader.

   Svara
 3. Om man inte är intresserad av ev. bostadslån så är Private Banking hos Avanza inget som ger en större uppsida. Nordeas slår Avanza när det kommer till pris, men Avanzas hemsida är lite bättre.

  Svara
 4. Får man fördel vid tilldelning av aktier när det är IPO och nyemission? Borde ju vara något Avanza kan ordna de fall de är en av partner/rådgivare för det.

  Tack för info 🙂

  Svara
  • Hej Tompa och tack för din fråga! Med tanke på så lite tilldelning vi fick i IPOerna i höstas tvivlar jag på det.

   Svara

Lämna en kommentar