Passiva inkomster

Innehåller annonslänkar

I detta inlägg berättar vi om våra passiva inkomster och ger dig tips på sådana. Bygg upp en ström passiva inkomster genom flera inkomstkällor och tjäna pengar när du sover!

Typ: Passiva inkomster

Som vi brukar skriva men som är viktigt att tänka på är att investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investera i P2P-lån via Savelend

Savelend erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer med en förväntad avkastning på ca 9 % enligt dem själva. Den genomsnittliga avkastning för platformen 2020 var hela 10.69% i avkastning


När du skapar ett konto och inom 30 dagar investerar minst 10 000 kr med tjänsten SmartInvest får du 400kr i bonus.

savelend

Betyg: 5 av 5.

Vi ökar vårt engagemang med Savelend kontinuerligt och vi tycker det är en bra diversifiering mot börsen.

Låter det intressant? Använd då vår tipslänk så att du får bonusen på 400 kr. Investera 10000 kr inom 30 dagar efter att du skapat kontot och använd Savelends tjänst SmartInvest som automatiskt investerar ditt kapital i olika lån. Då kommer du att få bonusen på 400 kr – en avkastning på 4% direkt – inte helt fel!

Aktiemarknaden: Aktieutdelningar

Vår portfölj innehåller både fonder och aktier där merparten av aktierna betalar utdelning ut till kontot. Givetvis behöver man följa upp sina investeringar om man direktäger aktier, men det finns en genväg: Fonder som innehåller många aktier och därmed sänker bolagsrisken.

En favorit som vi äger är XACT Högutdelande, som är en börshandlad fond (ETF) som betalar utdelning en gång per år. Enligt uppgift ska de börja betala ut halvårsvis och därefter kvartalsvis. Det ger ett fint kassaflöde i ekonomin.

XACT Norden Högutdelande

Läs mer om XACT Högutdelande

Aktiemarknaden: Värdeökning av aktier och fonder

Även om det alltid innebär en risk att handla med aktier och fonder har dessa historiskt sett gett en fin värdeökning, vilket också kan ses som ett sätt att tjäna pengar passivt. Vi handlar våra aktier och fonder och månadsspar främst i aktiefonder och utdelningsaktier och använder Avanza som plattform (Vi är för övrigt jättenöjda med deras sajt och kundtjänst).

[PÅ PROV] Fondrobotar

Som alternativ till att investera på egen hand finns fondrobotarna som förenklar sparandet där både Lysa och Opti är intressanta tjänster som vi precis börjat undersöka.

Det har talats mycket om Fondrobotar på sistone och efter att ha hört från kompisar hur enkelt det är att komma igång, man svarar på frågor om tex riskbenägenhet och roboten bestämmer fördelning och regler för investeringen så är man igång med månadssparandet och behöver inte bry sig om mer detaljer. Vi kommer att testa tjänsterna och återkoppla hur vi upplever dem. Kommentera gärna dina erfarenheter!

Se länkar nedan om du vill börja investera i någon av plattformarna:

Lysa

Opti via Android eller iOS

Solceller

Vi har valt att investera i Solkraft, närmare bestämt solceller. Prognosen säger att vi kommer landa på en avkastning på 13% årligen; räknat till att en del innebär att man inte behöver köpa in lika mycket el från elbolaget, andra delen är kontant utbetalning.

13% avkastning till den vad vi anser vara låga risken är riktigt bra. Dessutom får vi lite lägre boränta! Läs mer här

Typ: (Semi)passiva inkomster

Hyra ut fjällstuga

Vi äger ett par stugor i fjällen som vi hyr ut och eftersom vi anlitat ett företag att sköta allt som är kopplat till uthyrningen, så innebär detta mycket lite arbete för vår egen del. Vill man maximera vinsten skulle man kunna köpa in färre tjänster och göra mer själv, men vi har valt att se detta som en semi-passiv inkomst och prioriterat att få tid över till annat (mer intressanta projekt eller att njuta av en härliga och billiga fjällsemestrar). Läs mer hur vi tänker samt hur man kan räkna på investeringen

Hyra ut prylar via Hygglo

En annan av våra semi-passiva inkomster är uthyrning. När vi inte använder våra prylar hyr vi ut dem via Hygglo. Det är allt från mossrivare till campingtält och släp. Vi anser det vara en semi-passiv inkomstkälla eftersom det kräver lite arbete från din sida med att boka/godkänna/lämna ut och få tillbaka prylarna, men utöver det jobbar prylarna för dig när de väl är uthyrda.

Anledningen till att vi väljer att gå via en aktör som Hygglo är för att slippa administrativt arbete, kunna annonsera där folk söker efter saker att hyra samt för att få den försäkring som ingår. Du kan läsa mer om hur man använder Hygglo på bästa sätt i detta inlägg.

Typ: Aktiva (extra)inkomster

Mystery shopper

Disclaimer: Detta är inte någon passiv inkomst men vi tyckte ändå att det var värt att nämna som ännu ett tips om man vill få uppslag på flera inkomstkällor. Mystery shopper har vi i princip helt givit upp på men provade på det under några månader tidigare.

Genom en uppdragsgivare får man i uppdrag att besöka eller ringa till butiker med syfte att utvärdera deras kundbemötande. Därefter får man skriva en rapport och skicka in. Vi kom fram till att det gav för lite betalt givet arbetsinsatsen men det var roligt att testa på och gav oss en del betalda restaurangbesök mot att vi utvärderade service, mat och dylikt.

Cashback

Dislaimer: Detta kvalificerar inte direkt in på listan över passiva inkomster och att konsumera är generellt inget bra sätt att tjäna pengar, men för de inköp du ändå kommer att göra kan vi starkt rekommendera att använda någon återbäringstjänst. Med ett enkelt knapptryck upp i webbläsarens huvud registreras återbäringen och du kan få flera procent tillbaka kontant (utbetalning sker vid vissa minimibelopp).

De företag som ingår är allt mellan matkasseföretag, apotek, klädbutiker, tidningar osv. Ofta höjs återbäringen och ibland kan man hitta kampanjer där man genom att testa en viss e-tjänst eller tidning gratis/för någon krona kan få flera hundra i återbäring.

Vi har bland annat testat cashback på tidningsprenumerationer, speltjänster, hotell, flygresor, signat upp på nyhetsbrev och mycket annat och har kunnat hämta hem några tusenlappar. Det är inte så höga belopp, men eftersom vi valt att satsa dessa extrapengar på aktier med hög risk, så har de hittills vuxit till sig fint.

Refunder som är en av de vi oftast använder kan man anmäla sig via denna värvningslänken för att få 50 kr direkt om man inom 45 dagar handlar för minst 100 kr. Läs mer om hur du kan använda Cashback på ett smart sätt.