Passiva inkomster

Innehåller annonslänkar

I detta inlägg berättar vi om våra passiva inkomster och ger dig tips på sådana. Bygg upp en ström passiva inkomster genom flera inkomstkällor och tjäna pengar när du sover!

Typ: Passiva inkomster

Aktieutdelningar

Vår portfölj innehåller både fonder och aktier där merparten av aktierna betalar utdelning ut till kontot. Givetvis behöver man följa upp sina investeringar om man direktäger aktier, men det finns en genväg: Fonder som innehåller många aktier och därmed sänker bolagsrisken.

XACT Norden Högutdelande

En favorit som vi äger är XACT Högutdelande, som är en börshandlad fond (ETF) som betalar utdelning en gång per år. Enligt uppgift ska de börja betala ut halvårsvis och därefter kvartalsvis. Det ger ett fint kassaflöde i ekonomin.

Vill du läsa mer om XACT Högutdelande

Värdeökning av aktier och fonder

Även om det alltid innebär en risk att handla med aktier och fonder har dessa historiskt sett gett en fin värdeökning, vilket också kan ses som ett sätt att tjäna pengar passivt. Vi handlar våra aktier och fonder och månadsspar främst i aktiefonder och utdelningsaktier och använder Avanza som plattform (Vi är för övrigt jättenöjda med deras sajt och kundtjänst).Solceller

Vi har valt att investera i Solkraft, närmare bestämt solceller. Prognosen säger att vi kommer landa på en avkastning på 13% årligen; räknat till att en del innebär att man inte behöver köpa in lika mycket el från elbolaget, andra delen är kontant utbetalning. 13% avkastning till den vad vi anser vara låga risken är riktigt bra. Dessutom får vi lite lägre boränta! Läs mer här

Typ: (Semi)passiva inkomster

Hyra ut fjällstuga

Vi äger ett par stugor i fjällen som vi hyr ut och eftersom vi anlitat ett företag att sköta allt som är kopplat till uthyrningen, så innebär detta mycket lite arbete för vår egen del. Vill man maximera vinsten skulle man kunna köpa in färre tjänster och göra mer själv, men vi har valt att se detta som en semi-passiv inkomst och prioriterat att få tid över till annat (mer intressanta projekt eller att njuta av en härliga och billiga fjällsemestrar). Läs mer hur vi tänker samt hur man kan räkna på investeringen

Hyra ut prylar via Hygglo

En annan av våra semi-passiva inkomster är uthyrning. När vi inte använder våra prylar hyr vi ut dem via Hygglo. Det är allt från mossrivare till campingtält och släp. Vi anser det vara en semi-passiv inkomstkälla eftersom det kräver lite arbete från din sida med att boka/godkänna/lämna ut och få tillbaka prylarna, men utöver det jobbar prylarna för dig när de väl är uthyrda.

Anledningen till att vi väljer att gå via en aktör som Hygglo är för att slippa administrativt arbete, kunna annonsera där folk söker efter saker att hyra samt för att få den försäkring som ingår. Du kan läsa mer om hur man använder Hygglo på bästa sätt i detta inlägg.

Typ: Aktiva (extra)inkomster

Mystery shopper

Disclaimer: Detta är inte någon passiv inkomst men vi tyckte ändå att det var värt att nämna som ännu ett tips om man vill få uppslag på flera inkomstkällor. Mystery shopper har vi i princip helt givit upp på men provade på det under några månader tidigare.

Genom en uppdragsgivare får man i uppdrag att besöka eller ringa till butiker med syfte att utvärdera deras kundbemötande. Därefter får man skriva en rapport och skicka in. Vi kom fram till att det gav för lite betalt givet arbetsinsatsen men det var roligt att testa på och gav oss en del betalda restaurangbesök mot att vi utvärderade service, mat och dylikt.

Cashback

Dislaimer: Detta kvalificerar inte direkt in på listan över passiva inkomster och att konsumera är generellt inget bra sätt att tjäna pengar, men för de inköp du ändå kommer att göra kan vi starkt rekommendera att använda någon återbäringstjänst. Med ett enkelt knapptryck upp i webbläsarens huvud registreras återbäringen och du kan få flera procent tillbaka kontant (utbetalning sker vid vissa minimibelopp).

De företag som ingår är allt mellan matkasseföretag, apotek, klädbutiker, tidningar osv. Ofta höjs återbäringen och ibland kan man hitta kampanjer där man genom att testa en viss e-tjänst eller tidning gratis/för någon krona kan få flera hundra i återbäring.

Vi har bland annat testat cashback på tidningsprenumerationer, speltjänster, hotell, flygresor, signat upp på nyhetsbrev och mycket annat och har kunnat hämta hem några tusenlappar. Det är inte så höga belopp, men eftersom vi valt att satsa dessa extrapengar på aktier med hög risk, så har de hittills vuxit till sig fint.

Refunder som är en av de vi oftast använder kan man anmäla sig via denna värvningslänken för att få 50 kr direkt om man inom 45 dagar handlar för minst 100 kr. Läs mer om hur du kan använda Cashback på ett smart sätt.