Så firade vi när vi blev Avanza Private Banking

När vi började vår sparresa och satte upp våra ekonomiska mål var slutmålet att bli Avanza Private Banking med alla deras förmåner. Det var främst Avanzas bolån, “Superbolånet PB”, som lockade med en ränta på 0.89% (i skrivande stund). Så här firade vi att vi kommit in i “finrummet”.

Innehåller annonslänkar

Vad är Private Banking?

Private Banking är en tjänst som banker ger sina mest förmögna kunder med extra fördelar. Olika banker har olika tjänster i sitt erbjudande och Avanza har främst sitt riktigt billiga bolån och lägre courtage på aktiehandel.

Vi har skrivit en utförlig artikel där vi går igenom förmånerna med Avanza Private Banking

Genvägar till Private Banking

När målet att nå private banking väl var uppsatt så ville vi såklart nå dit så fort som möjligt. Vi är vana vid att optimera intjäningen av flyg-och hotellpoäng för att nå olika statusnivåer och/eller tjäna in till gratis resor/hotellnätter, men Avanza Private Banking fungerar annorlunda.

Här finns det inga direkta genvägar att ta, men två saker som hjälpte till att korta tiden avsevärt för oss var att koppla ihop hushållets konton (observera att detta är ändrat och inte längre möjligt att räkna hushållets totala kapital mot PB-nivån) och att flytta tjänstepensionerna till Avanza. Det sistnämnda hade klart störst effekt.

Vi kunde inte haft mer tur med tajmingen för i samma veva som vi strävade mot PB bytte man pensionsrådgivare på Herr Smartsnåls arbetsplats. Detta innebar att dåvarande pensionsförsäkringsföretag, SPP, inte skulle gå att välja i den nya setupen och därmed lades tjänstepensionen som vilade, dvs i Fribrev….

BINGO!!

…vilket betyder att tjänstepensionen går att flytta ut från den avtalade “ringen” av godkända och upphandlade försäkringsbolag till andra aktörer. Nu gick det äntligen flytta tjänstepensionen till Avanza! Detta gjordes under de kommande åren för flera tjänstepensioner och hjälpte väldigt mycket i kampen mot att nå Avanza Private Banking.

Dagen med stort D

Det var ett mycket trevligt samtal med Avanzas kundtjänst.

Så en dag i februari, precis innan vi skulle åka på semester med hela familjen nådde vi gränsen. Det låter kanske lite töntigt, men det var en stor dag för oss.

Ett mål vi strävat mot i flera år, och fått kämpa mot byråkratin att få flytta tjänstepensionerna, lagt åtskilliga timmar på att räkna på sparkvot/ränta-på-ränta/prognos på portföljens utveckling, så skedde det. Det var ett mycket trevligt samtal med Avanzas kundtjänst då de ändrade vår status till Private Banking.

Senare på kvällen samma dag tog vi tåget över till Danmark där vi skulle bo på ett prisvärt hotell utanför Köpenhamn. Vi skulle ta första flyget upp till Stockholm tidigt dagen efter för att sen flyga till Miami med våra intjänade Eurobonuspoäng.

Hela familjen skulle resa i SAS-plus och vi betalade inte mer än några hundra i skatt för flygresan. Lyckan var total, vi hade lyckats bli PB och vi hade efter mycket trixande, lyckats hitta platser till hela familjen bredvid varandra i SAS plus.

private banking

Resan kostade några hundra i skatter per person och resten betalades som sagt med Eurobonuspoäng. Hur får man ihop till poäng för att kunna ta hela familjen till USA? Vi har främst fått ihop våra poäng genom att ha kreditkort, och då främst SAS American Express Premium-card.

Väl inne på hotellrummet plockades plastglasen fram och champagnen som vi fått i present något år tidigare. Sedan skålade vi och firade att vi äntligen blivit Private Banking-kunder hos Avanza!

Stort lycka till i din resa mot Private Banking!

Förresten, här är några tips på vägen:

4 svar på ”Så firade vi när vi blev Avanza Private Banking”

 1. Grattis till målet!

  Har själv haft Avanza Private banking som mål länge. Före Coronakrisen såg det ut att kunna bli i år. Nu har markanden dock återhämtat sig och sparandet var tillbaka på samma nivå som före nedgången för några veckor sedan. Om det nuvarande kursrally i tech-aktier håller i sig så når jag målet om ca 19 dagar. Om inte så blir det nog senare i år.

  Svara
  • Hej och tack för din kommentar! Vad spännande att du också verkar nå detta mål snart. Vi får hoppas att dagens nedgång bara är tillfälligt. Jag passade på att öka på i Embracer idag.

   Svara
 2. Ringde Avanza idag för att få PB. Tyvärr har de ändrat kraven men inte gjort den informationen tydlig direkt… 3mkr i samlat sparande gäller inte för “hushållet” längre. Det måste vara på 1 person. Fan…. blev sjukt besviken när Kundtjänst sa ok men PB sa tyvärr…..

  Svara
  • Hej Mackan,

   Avanza har bekräftat att de ändrat kravet för 1-2 månader sedan. Nu måste minst en person i hushållet ha minst 3 miljoner i sparande. Alla i hushållet räknas in som PB om kravet uppfylls, men man kan inte längre räkna samlat sparande tyvärr. Undantaget är företagskonto som fortfarande räknas in. En workaround jag kan tänka mig är att försöka flytta kapitel och samla under en person i hushållet.

   Hoppas du ändå når PB snart, kämpa på!

   Svara

Lämna en kommentar