Belåna portföljen till 0% ränta hos Avanza

Hos Avanza kan man belåna portföljen till 0% ränta för att på så sätt få en hävstång i sina investeringar. Tidigare har man kunnat låna upp till 50 000 kr genom Avanzas värdepapperskredit. Nu höjer Avanza taket till 3 miljoner istället. Vad innebär detta för möjligheter och sparhacks?

Innehåller annonslänkar

Avanzas värdepapperskredit

Avanzas värdepapperskredit innebär att man använder sina befintliga innehav, aktier och fonder, som säkerhet för att låna pengar för att kunna köpa nya värdepapper. På så sätt kan man få högre avkastning än om man bara använder sina egna pengar och får därmed hävstång på sitt sparande.

En trevlig möjlighet har varit att man kan belåna portföljen till 0% ränta upp till 50 000 kr på sitt Avanza-konto. Detta är inget nytt hos Avanza utan har funnits ett tag, dock har gränserna för det räntefria lånet nu ändrats till det bättre.

Taket har höjts för hur mycket man kan låna helt utan ränta. Nu kan man låna upp till 3 miljoner kronor, om man lånar max 10% av sitt innehav som är godkänt för ränterabatt.


Hos Avanza kan man investera i aktier och fonder både med och utan hävstång. Skapa ett konto idag och börja din sparresa

avanza

Betyg: 5 av 5.


Belåningsvärde styr hur mycket man kan låna

Bara för att man har till exempel 100 000 investerat i fonder och aktier betyder det inte att man kan låna 10%, motsvarande 10 000 kr per automatik. För varje värdepapper finns det listat hur belåningsvärde är, det vill säga, hur mycket man kan låna på just det värdepappret. Aktier med högre risk har lägre belåningsvärde och vice versa.

Som man kan se i bilden nedan fördelar sin räntenivåerna beroende på hur mycket man lånar. 0% ränta upp till 10% av innehavet som är godkänt för ränterabatt. Lånar man mer åker man automatiskt upp (med hela lånet) till 0.99%, därefter 1.97% och till sist 5.90%. Private Banking-kunder har rabatt på den ordinarie räntan (i skrivande stund betalar man då 3.87%).

låna billigt till 0% ränta

Läs mer hos Avanza för Aktuella räntor

Villkor för att använda belåningen

  • Har minst tre aktier eller ETF:er som är godkända för rabatt, eller minst en fond. Alla fonder och cirka 1000 olika aktier är godkända.
  • Ingen aktie får utgöra mer än 49% av det totala innehavet. 
  • Man får inte ha några optioner, terminer eller blankningsaffärer på kontot där man har krediten.

Exempel på aktiers belåningsvärde

Belåningsvärdet skiljer sig väldigt mellan olika aktier. I regel kan man säga att de företag med lägre risk har högre belåningsvärde.

70% eller mer i belåningsvärde

  • Investor
  • H&M
  • Husqvarna
  • Volvo
  • Kinnevik
  • Latour
  • SBB

0-40% belåningsvärde

  • SAS
  • Scandic
  • Leovegas
  • Storskogen

Möjligheter med värdepapperskrediten

Avanzas värdepapperskredit innebär intressanta arbitrage-möjligheter; Det går att använda kreditlinan som en extra dimension i sin ekonomi:

Sänkt bolånekostnad och amortering

Ett scenario hade kunnat vara att flytta pengar mellan olika lån eller delar i sin ekonomi. Till exempel att minska sin buffert något och använda en del av denna för att amortera ned på bolånet på huset eller lägenheten – och ha värdepapperskrediten som en extra buffert/livlina om man skulle behöva den. Det finns två fördelar med detta:

  • Dels får man en lägre boendekostnad med tanke på räntan på bolånet, säg från 1,5-2% bolåneränta. Ett buffertspar ger samtidigt oftast 0-0,5% i sparränta.
  • Dels har man kanske möjlighet att kommer ner i belåningsgrad på fastigheten om man är nära en av gränserna enligt amorteringskravet. Är man som sagt nära gränsen kan dessa extra pengarna flytta ner en till att få sänkt amortering.

Nackdelen är att man tömmer sin buffert och introducerar mer risk i sin ekonomi, så man bör ta sig en ordentlig fundering innan.

Räntekonto

Ett annat scenario hade kunnat vara att istället för att använda sin kassa till att köpa aktier, använda värdepapperskrediten för detta; och samtidigt flytta sin kassa till att spara undan på ett räntekonto med högre ränta – gärna med insättningsgaranti.

Investera på aktiemarknaden

Det scenariot som möjligheten att låna billigt till 0% ränta mest är tänkt till är att belåna sina aktier och fonder för att kunna köpa fler andelar och på så sätt få en hävstång i sin investering.

Belåning förenat med risker

Det är intressant att fundera i dessa banor, men inget är riskfritt i livet. Det är givetvis förenat med risker att belåna sin portfölj. Aktiemarknaden är mycket mer volatil och en nedgång syns direkt i belåningsvärde man har i portföljen.

Har man dessutom investerat i aktier istället för fonder är exponeringen oftast mycket smalare och kan vara högre risk. På Avanzas sajt finns det möjlighet att testa vad som händer med räntan om portföljen går ned olika mycket.

Man bör också fundera själv om man klarar av det psykologiskt om börsen dyker, belåningen pressas upp i en högre nivå så man får betala högre ränta. Därtill kan de räntesatserna som gäller nu höjas i framtiden.

Höjd ränta

Just nu är den lägsta räntan 0% men frågan är hur länge det varar när det allmänna ränteläget höjs i världen. Vid något tillfälle kommer Avanza nog behöva höja sin ränta, men vi antar att de kommer ha kvar den räntefria nivån ett bra tag även efter en höjning av reporäntan.

Överbelåning

Blir man överbelånad kan aktierna tvångssäljas. Undvik detta!

Innan tvångförsäljning sker, kommer man dock flyttas upp i de olika räntenivåerna. Har man till exempel lånat 10 000 kr till 0% ränta men i samband med en börsnedgång, höjs lånet från att vara 10% av portföljens belåningsvärde, till 15%. Då flyttas hela lånet, 10 000 kr, till den högre räntenivån.

Belåna portföljen till 0% ränta – Hur gör vi?

Vi har själva använt oss utav värdepapperskrediten hos Avanza, men i Coronakraschen lärde vi oss att i en kris där allt är på rea mår vi bäst med ett utgångsläge där vi har belåningen orörd, redo att användas och samtidigt gärna lite extra torrt krut på ett vanligt räntekonto. Coronakraschen var på så sätt stressande men också väldigt lärorikt.

Sedan dess använder vi bara belåningen kortsiktigt, till exempel om lönen är slut och vi verkligen vill köpa den där aktien. I de fallen utnyttjar vi ibland att belåna portföljen till 0% ränta genom värdepapperskrediten, dock betalar vi i regel av vid nästa löneutbetalning.

Hur gör du, använder du belåning i portföljen?

Lämna en kommentar