XACT Norden Högutdelande är en börshandlad fond, sk ETF, med låg avgift som betalar utdelning. Vi går igenom XACT Högutdelande i detalj, datum för utdelning 2022, vilka innehav den innehåller, index den följer samt allt om utdelningen som nu betalas ut kvartalsvis.
Fakta om ETFn
XACT högutdelande är en passivt förvaltad börshandlad fond som speglar indexet Nordic High Dividend Low Volatility Criteria som består av 45 bolag som “uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien”.
För en vanlig fond lägger man in en beställning innan dagens stopptid och först när köpet gått igenom kan man se priset. Ofta är det också en ledtid på att köpa fonder, medan en ETF kan du både köpa och sälja direkt.
XACT Norden högutdelande betalar numera kvartalsvis utdelning från att ha haft årsvis, halvårsvis och i år kvartalsvis.
Vad är fondens avgift?
Förvaltningsavgiften ligger på låga 0.3% – dock tillkommer courtageavgift i och med att den handlas som en aktie. Just courtageavgiften är en nackdel som man måste betala utöver förvaltningsavgiften. Samtidigt är det en enorm fördel att direkt veta vilket pris man får betala för ETFn.
Avgiften kan jämföras med andra fonder eller investmentbolag. Indexfonder, till exempel, brukar ha en avgift på ca 0.2-0.4%. En bred svensk indexfond som exempelvis Länsförsäkringar Sverige Indexnära kostar 0.21%.
Var kan man köpa fonden?
Det går att handla XACT Högutdelande hos flera mäklare, bland annat hos Handelsbanken, Avanza och Nordnet.
Just Nordnet har en funktion för att kunna månadsspara i vissa börshandlade fonder.
Månadsspara i börshandlade fonder
En annan fördel med fonder är att man kan månadsspara i dem. För Aktier och produkter som handlas direkt så som aktier har detta inte gått tidigare. Men på Nordnet kan månadsspara i vissa ETFer, bla XACT Högutdelande.
Detta är väldigt glädjande för alla som vill ha ett automatiskt månadssparande. Nordnet drar också till med courtagefritt för vissa av sina ETFer så är du intresserad av detta bör du definitivt läsa mer hos Nordnet.
Urvalet av ETFer som det går att månadsspara courtagefritt i är begränsat, så dubbelkolla vilka ETFer detta gäller. Som vi förstår det gäller det alla från XACT, iShares och Deutsche Asset Management.
XACT Högutdelande Utdelning 2022
Tidigare meddelade XACT att de avsåg att gå över från helårsutdelning till halvårsutdelning (2020) och därefter kvartalsutdelning (2021) vilket är väldigt kul om man försöker skapa sig en utdelningskalender med utdelningar spritt över ett år.
Det legala namnet på ETFn är XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), och finns att köpa både på Nordnet och Avanza med tickern XACTHDIV.
Totalt kommer XACT Norden Högutdelande ge utdelning på 6,52 kr, fördelat på fyra utbetalningstillfällen (1,63kr i mars, maj, september och november),
Förra året, 2021, betalade man ut 5,36 kr vilket innebär en höjning med drygt 21% detta året.
Tidigare års utdelning i XACT Högutdelande
2020: 5,20 kr
2021: 5,36 kr (3% höjning)
2022: 6,52 kr (21% höjning)
- Vidare läsning om investeringar
- Så investerar vi i fonder
- Hjälp! Hur kommer jag igång?
- Så investerar vi i aktier
- Så lång tid tar det att spara ihop till en miljon
Datum för utdelning
Utdelning 1
- 14 mars Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning
- 15 mars Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning
- 16 mars Avstämningsdag
- 21 mars Utbetalningsdag
Utdelning 2
- 2 maj Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning
- 3 maj Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning
- 4 maj Avstämningsdag
- 9 maj Utbetalningsdag
Utdelning 3
- 12 sep Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning
- 13 sep Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning
- 14 sep Avstämningsdag
- 19 sep Utbetalningsdag
Utdelning 4
- 14 nov Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning
- 15 nov Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning
- 16 nov Avstämningsdag
- 21 nov Utbetalningsdag
Vad betyder Smart Beta?
ETFens index är ett så kallat smart beta, som är en hybrid mellan alfa (aktiv) och beta (passiv). Beta innebär passiv förvaltning där avkastningen följer ett index – så som indexfonder med ofta väldigt låga avgifter. Fördelen med Beta är att man vet vad man får – index helt enkelt, med låg kostnad.
Alfa, däremot, innebär aktiv förvaltning där tron är att ge överavkastning mot index. Det ger högre förvaltningskostnader eftersom man ska ha en förvaltare som aktivt väljer ut vilka aktier han/hon tror ska ge bättre avkastning än index.
Smart-beta är en mix av de två och använder sig av fördefinierade regler för att välja ut vilka aktier som ska ingå. Alltså, man börjar med att aktivt definiera kriterierna för att komma med i indexet, som man därefter förvaltar passivt.
XACT Högutdelande innehav
Här får man ge cred till Handelsbanken, som äger XACT Högutdelande. De visar upp en komplett lista av innehaven i ETFen – många fonder har en lista på top 10 innehav bara (vill du ha en komplett lista, kolla på fi.se). Nu följer ETFn ett index som har 45 innehav så det är inte som en globalfond med över 1000 innehav – men bra oavsett.
Listan visar de 10 största innehaven per 2022-04-05
- Orion Corporation B 3,28 %
- Axfood 3,2 %
- Telia Company 3,18 %
- Tele2 B 3,12 %
- Gjensidige Forsikring ASA 3,05 %
- HOLMEN B 2,93 %
- TELENOR 2,88 %
- SALMAR ASA 2,86 %
- Sampo Plc A 2,83 %
- Elisa Oyj 2,79 %
Vidare analys av innehaven
Graferna nedan är baserade på en datadump som togs i slutet på april 2021 från finansinspektionen (baserat på innehav 2020 Q4), så det skiljer sig något från innehavsfördelningen ovan men ger en intressant fingervisning om fördelningen över branscher.
Notera att under branschen “finans” ingår även investmentbolagen.
Eller sett per land där vi kan se att man får mest exponering mot Sverige
Nedan går att utläsa vilka aktier som ingår i vilken bransch och land (färgkodning) samt viktning i ETFn (areans storlek).
Slutsatser
Vad kan man dra för slutsatser genom att presentera innehaven så här? Vi kan lättare se hur innehaven fördelas över olika länder, viktning i ETFn samt vilka branscher som man får exponering mot. Branscherna är relativt jämnviktade, detsamma gäller för vilka nordiska länder man får exponering mot.
Analys
Det är intressant men också viktigt att kunna göra sådana här analyser på en summerad nivå för ens totala investeringar. Nu har vi zoomat in på XACT Norden högutdelande men analysen blir än mer intressant om man breddar och tar med allt från övriga fonder till direktägande aktier.
Vi hade kunnat ta in och presentera börsvärde på innehaven eller varför inte omsättning, resultat eller hur mycket av vinsten företagen betalar ut?
Listan på hur man kan vända och vrida datan kan göras oändlig, men för att du som läsare inte ska bli uttråkad stannar vi här och kan konstatera att vi äger ETFn och ser framemot kvartalsutdelningen.
Äger du XACT Norden Högutdelande?
Läs mer om XACT Norden Högutdelande hos Avanza eller Nordnet
“I en ETF, mig veterligen, går inte detta.” Månadssparande alltså. Jo, hos Nordnet kan man månadsspara i ett antal ETF:er (inte hela ETF-utbudet men hyfsat många). Dessutom då courtagefritt vid månadsköpen, däremot tas courtage som vanligt när man säljer.
Tillägg: just XACT Norden Högutdelande månadssparade jag själv i hos Nordnet tidigare, vet inte om den fortfarande ingår i utbudet för månadsspar men förhoppningsvis gör den det. När jag månadssparade kunde man ha max fem ETF:er på månadsspar.
Ah där ser man, tack för feedbacken Alice! Har uppdaterat inlägget nu!
Du kan månadsspara i vissa ETF:er på Nordnet bla Xact högutdelande.
Tack för feedbacken CS! Har uppdaterat inlägget nu!