Så lång tid tar det att spara ihop en miljon

Innehåller annonslänkar
Kan alla spara ihop en miljon? Hur gör man och hur lång tid tar det? Svaret är att alla kan bli miljonärer, det handlar bara om tid och hur mycket pengar du kan avsätta för sparandet.

Hur lång tid tar det att bli miljonär

Om man sparar tusen kronor per månad (motsvarande barnbidraget) med 12% avkastning tar det ca 20 år tills det blivit 1 miljon pga ränta-på-ränta-effekten. Den genomsnittliga årsavkastningen för Stockholmsbörsen 1990-2019 var 12.49%, så trots att en avkastning på 12 % låter högt har den hittills inte varit orimlig. I tabellen nedan ser du hur lång tid det tar beroende på avkastning och månadssparande.

500 kr

1000 kr

2500 kr

5000 kr

8%

33.5

25.5

16

10.5

10%

29.5

22.5

14.8

9.8

12%

26

20.5

13.5

9

Hur ska jag spara?

För att få pengarna att växa och för att bäst utnyttja ränta på ränta-effekten, gör sig pengarna bäst i aktiemarknaden. Ränta på ränta-effekten innebär att du första året får avkastning på ditt kapital. Året därefter får du avkastning på kapitalet men också avkastning på förra årets avkastning. Avkastning på avkastning eller ränta på ränta och ju längre tid som går, ju mer av den varan. Man brukar likna det som en snöboll som rullar snabbare och snabbare (snöbollseffekten).

Första steget: Öppna ett ISK eller Kapitalförsäkring

Vi använder både Nordnet men allra främst Avanza där vi sparar i fonder och aktier. Det går snabbt och smidigt att öppna konto med BankID. Supporten på Avanza är riktigt bra och vi är också imponerade av Nordnets blogg som Alexander Gustafsson och sparekonom Frida Bratt skriver på. Mycket matnyttig info!

Vi använder som sagt främst Avanza till vårt sparande varför ni kommer att kunna följa länkar till Avanza för att komma direkt till de fonder som vi sparar i. Nordnet har motsvarande fonder bör tilläggas.

Hur mycket ska jag månadsspara?

Medellönen i Sverige år 2019 var 35 300 enligt uppgifter från SCB. Netto borde det bli knappt 25 000 kr (räknat på 30% skatt). Vanligtvis brukar man säga att man bör spara 10% av sin lön så ca 2500 kr om man räknar att hushållet har en inkomst.

Medellönen i Sverige 2019

35 300
33 500 för kvinnor | 37 200 för män

Avanza har en räknare där du själv kan laborera med siffrorna och se hur mycket ett månadssparande kan ge. Knappar vi in siffrorna som vi laborerat med tidigare ser vi att det tar ca 15 år att spara ihop en miljon.

avanza sparkalkylator

Dock är investeringar i aktiemarknaden alltid förknippade med risker, vilket Avanza uttrycker som: “Handel med värdepapper och fonder innebär alltid en risk och historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.”

Vilka fonder ska jag välja för att spara ihop en miljon?

Vi har skrivit ett längre inlägg som beskriver hur vi sparar i fonder där vi har fördelat vårt kapital enligt nedan.

Vill man göra det ännu enklare för sig kan man välja bara två fonder som ger en bra riskspridning, en globalfond och en sverigefond. En sådan portfölj hade kunnat se ut som följande:

Globalfond: Avanza Global

Avgift: 0.1%

Fonden är en global indexfond och tämligen USA-viktad med ca 65% exponering mot USA. Just pga av det kan det vara bra att investera i någon annan marknad också.

Läs mer hos Avanza

Sverigefond: Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Avgift: 0.28%

Om jag bara fick välja en sverigefond till mig själv som nybörjare hade jag valt Spiltans aktiefond investmentbolag. Investmentbolag har utklassat index under många år. Den gröna grafen visar avkastningen i tidsintervallen för Spiltan aktiefond investmentbolag (192%), den gula hela Stockholmsbörsen (120%), och den blå de 30 mest omsatta bolagen (OMXS30 – 97%).

Spiltan Investmentbolag
Läs mer hos Avanza

Sätt igång idag

Har du som mål att spara ihop en miljon var det bäst att börja spara för 20 år sedan, men näst bästa tiden är nu idag. Lycka till!

Lämna en kommentar