Spara kostnader, inte upplevelser

Det är väldigt sällan jag pratar med min omgivning om att vi har en sparkvot som vi försöker uppnå varje månad. När det väl hänt har kommentaren ofta varit att vi tänker fel och att det är nu, när vi är mitt uppe i livet med småbarn och allt, som vi ska passa på att LEVA och UNNA oss saker. Ska det inte gå att hitta billiga utflykter med våra barn och samtidigt få fantastiska upplevelser? Jag håller såklart med om att man ska passa på att njuta nu när barnen är små och hitta på minnesvärda och roliga saker med dem medan de fortfarande vill vara med oss. Dock förstår jag inte varför man utgår från att vi inte gör detta bara för att vi vill bygga upp ett sparande inför framtiden. Faktum är att vi (innan corona-pandemin) gjorde minst två utlandsresor varje år, ibland långväga (tack SAS Amex) och ibland inom Europa. Därtill flera resor inom Sverige/Danmark/Norge för att besöka nöjes-eller djurparker, natursköna områden, leta fossil, åka skidor, fjällvandra osv.

Barnen har varit på det mesta som är värt att besöka för barn i hela Skåne och vi tillbringar den största delen av vår lediga tid ihop och hittar på massa roligt. Mitt i livet med små barn vill vi både göra massa upplevelser med dem OCH nå sparkvoten. Så här sparar vi på kostnader men inte upplevelser


Billiga utflykter med barn – utan att tumma på upplevelsen

Men hur kan detta gå ihop då? Förutom att prioritera självklara gratisaktiviteter som att vara ute i naturen, bygga koja, gå på upptäcktsfärd, ta cykelturer osv, så håller vi koll på vad som anordnas av kommunen och biblioteket. Genom dessa har vi bland annat gått på gratisbio med snacks, testat bumperball och fäktning, pysslat i mängder, tittat på teater, lärt oss programmering osv. Även museer brukar vara gratis eller ta en låg avgift för inträde och många av dem har en interaktiv avdelning där barn kan roa sig länge.

Ett annat trick vi använder är att varje år välja ut 1-2 ställen där vi köper årskort och passar sedan på att besöka dessa ofta. Tex om man har en tråkig dag eller om man är några familjer som ska träffas. Har man tillgång till ett badhus är det givet att ha någon form av årskort/klippkort där och besöka 1-2 gånger i veckan för att leka, plaska och öva simning. Om tex ena barnet har simskola passar vi på att ta med de andra barnen också så att de får leka av sig i den andra bassängen under tiden. Något som får räknas in som billiga utflykter och mycket uppskattat hos våra barn.


“Hemligheten” bakom dyra nöjen OCH hög sparkvot

Men hur gör man då för att ha råd med de dyra nöjena och samtidigt ha hög sparkvot? Hemligheten är att kapa alla onödiga kostnader kopplade till dessa. Jag har illustrerat detta genom ett räkneexempel nedan som är baserat på en verklig händelse där vår familj besökte en djurpark och jämför det med hur ett besök av den fiktiva familjen “The Svenssons” hade sett ut. I beräkningen har jag inte tagit med kostnaden för inträdet eftersom det är svårt att uppskatta. Detta var ett av de ställen vi hade årskort på (en av barnens julklappar) och besökte minst 10 gånger den säsongen medan “The Svenssons” löser engångsinträde. Oftast har du tjänat in den extra kostnaden för årskort efter två besök.

The Svenssons, 2 vuxna, 3 barnFamiljen Smartsnål
2 vuxna, 3 barn
Transport100 kr100 kr
Lunch (extra kostnader jmfrt med lunchen hemma)350Hamburgartallrik med läsk samt kaffe till de vuxna.13Mat i termos, t.ex. korv med bröd eller köttbullar med pasta. Grönsaker i stavar och
medtagen läsk. I övrigt vatten att dricka och kaffe i termos.
Mellanmål (extra kostnad)130Glass till barnen och kaffe till de vuxna.30Samma som skulle ätits hemma. Smörgås, frukt och hemmagjorda muffins. Glass i mattermos. Pris beror på typ av glass. Här räknar vi med 20 kr, vilket är att ta i. Kaffe från termosen.
Snacks när humöret tryter95Popcorn med varsin dricka till barnen5Hemmapoppade popcorn till oss och den andra familjen. Läsk finns kvar sedan innan. I övrigt erbjuds vatten.
Souvenir500The Svenssons barn är vana vid att få någon leksak eller annat minne att ta med sig hem. Den här gången var det varsitt gosedjur föräldrarna kände sig tvingade att köpa. Pris 175 kr för de äldstas och 150 kr för den yngstas. Glädjen var total och varade hela vägen hem.0
Våra barn har aldrig fått något på väg hem från djurparken och förväntar sig därför inget. Vi har haft en rolig dag och nu är det dags att åka hem.

Summa:1175148

Åker man iväg på utflykt tillsammans med en “The Svenssons”-familj kan man t.ex säga hejdå till dem innan de går in i butiken för att köpa gossedjur, detta för att slippa ev “jag vill ha” -diskussioner. Då kan man båda spara på kostnader och fortsatt ha familjefrid en liten stund till i bilen.

Som man lätt ser i tabellen var vår utflykt betydligt billigare. Att på detta sätt minimera kostnaderna kräver såklart lite mer planering än att köpa allt på plats. Samtidigt tror jag att det inte bara sparar mycket pengar utan även tid som man slipper lägga på att leta mat, bestämma vad man ska äta och vänta på att maten ska bli klar. Jag har ibland fått höra att det är synd om barnen att inte få en leksak med hem eller att vi unnar dem mjukglass på plats. Här vill jag dock invända med att det bör vara roligare att få gå på djurpark så ofta man vill och så länge de är mätta och belåtna så förstår jag inte varför vi måste bränna lika mycket pengar på en enda dag som på en hel säsong.

spara in på kostnader med termos

Spara kostnader: Bonustips

Glass i mattermos är ett fantastiskt spartips och ger många extra mamma- eller pappapoäng. Lägg gärna i en påse med isbitar i termosen så klarar sig glassen. Sen i med termosen i kylväskan med kylklampar. Perfekt tips om man vill spara in på kostnaderna men inte upplevelserna.


Tips på fler billiga utflykter med barn

Som ni kan se handlar det egentligen inte om att primärt hitta utflykter som inte kostar något, utan att göra smarta och medvetna val. Men här kommer en lista på några fler utflykter som är billiga och som våra barn har uppskattat:

 • Gå på museum
 • Kör en lekplats-turné i närområdet
 • Lek i skogen/skogsdungen/parken – ta med karta och skatt så blir det skattjakt
 • Köp årskort till ett utvalt ställe och maxa besöken: simhall, lekland etc
 • Besök biblioteket. Låt barnen välja böcker själv och läs tillsammans där hemma. Ljudböcker, film och tv-spel finns också!

Avslutningsvis

Om vi spenderar hälften så mycket pengar (men får samma värde) som den genomsnittliga besökaren är jag nöjd och om vi spenderar en fjärdedel så mycket så är jag ännu nöjdare. 🙂

Dela gärna med dig av ditt spartips och vill du höra om fler utflykter vi fått till minst halva priset så lägg gärna en kommentar.

Förresten, självklart utnyttjade vi en rabattkod för att få extra rabatt när vi köpte årskorten till djurparken. 😀

4 tankar på “Spara kostnader, inte upplevelser”

 1. Mycket intressant jämförelse. Funderar på hur vi själva ska göra nästa år. Om en ettåring får ut något av att besöka tema- och djurparker eller om vi kan skjuta fram det något år. Hur gjorde ni där?

  Svara
  • Hej och tack för en bra fråga! Jag kan bara tala från egen erfarenhet och jag tänker att ettåringar i regel är både ganska lätta och svåra att roa. Ettåringen uppskattar säkert en djur/temapark, men troligtvis inte så mycket mer än att mata ankorna i parken, titta på fåren/hästarna/korna i hagen eller leta sniglar och sjunga “lilla snigel”. Dessutom kan tålamodet vara ganska begränsat och att spana efter gömda rävar i ett hägn är troligtvis inte lika kul som att tugga på glasspappret någon kastat på marken.

   Så korta svaret är att om det enbart är för barnets skull så hade jag väntat. Om du däremot själv känner att det skulle vara kul att besöka parken eller behöver ett miljöombyte så kan det vara värt pengarna. De riktigt bra djurparkerna är så pass lummiga och natursköna att de kan fungera som ett okej substitut för att vara ute i skog och mark de åren man drar sig för att gå ut i naturen för att man “behöver” vagn och närhet till toalett/skötbord.

   Nu blir svaret långt, men jag måste berätta om en flopp vi gjorde för ett antal år sedan. Som nyblivna föräldrar kunde vi inte bärga oss att visa vår förstfödde världen och hitta på allt kul med honom. Vi tog honom på en långresa till USA strax innan han fyllde två för att besöka en av de stora djurparkerna. Efter att ha betalat mer pengar än vad jag trodde var möjligt för inträde och parkering skyndade vi in för att visa alla exotiska djur. Allt skrikande i bilen och i kön för att komma in hade dock gjort honom helt matt och den första timmen av besöket sov han djupt. Därefter var det såklart dags för mat och blöjbyte. När vi äntligen hittade de häftiga djuren ropade han till av förtjusning: “Mamma!!! Titta!!! Soptunna!!” Delfinshowen tillbringade han genom att kräla under bänkarna och fastna i tuggummi och de närgångna duvorna blev hans favorit. 🙂 Detta blev en nyttig läxa för oss, men tänk vad vi kunde använt de pengarna till.

   Svara
 2. Detta var ett väldigt bra inlägg. Många bra råd. 🙂
  Tack!

  Svara
  • Tack för kommentaren Staffan, kul att du uppskattade inlägget! Håll utkik, det kommer med största sannolikhet fler liknande inlägg. Frun i huset har många tips på lager!

   Svara

Lämna en kommentar