Vi har köpt stuga i fjällen!

Funderat på att köpa stuga i fjällen och hyra ut? Vi slog till och köpte en stuga i Sälen för en tid sen, eller rent tekniskt är det en lägenhet men inom familjen kallar vi den för fjällstugan för det låter mycket mysigare. Det fanns redan ett uthyrningsavtal så vi övertog bara det existerande. De största uthyrningsföretagen i Sälenfjällen är Skistar, Stöten och Kläppen med lite olika men ändå väldigt lika upplägg. Runt 25-30% får du räkna att de tar i provision men hittills anser vi att det är värt pengarna eftersom vi bor många mil från stugan och inte kan ta hand om nyckelutlämning, städning, kontroll, reparation, etc.

I ett tidigare inlägg gick vi igenom mer detaljer hur det funkar med uthyrningsavtal hos just Skistar. Börja gärna med att läsa det.

Investera i fjällstuga – Så har vi räknat

Alla siffror är per år

Städavgift – 1500

Slitage – 0*

*denna BRF tillämpar sk inre underhåll varför denna kostnad ingår i månadsavgiften istället. Annars misstänker jag att det kan vara rätt högt slitage på den här typen av objekt och är något som man bör ha i åtanke innan man slår till och köper sin drömstuga i fjällen om man avser att hyra ut den.

Räntekostnad – 7500**

**Amortering räknas inte med här

Månadsavgift till föreningen – 46000

Inkomst – 63000

I detta fallet behöver vi inte räkna på någon skatt eftersom man får göra ett avdrag på 40 000kr + månadsavgiften till föreningen.

Vinst 8000 årligen eller 666 netto per månad och därmed en nettoavkastning på 6%.

Om vi räknar in en årlig värdeökning av lägenheten, i linje med inflationen (och bortser från mäklarkostnader och vinstskatt vid försäljning) blir den ca 14000 efter vinstskatt.

Total vinst om vi räkna in kassaflödet från urhyrningen samt värdeökningen slutar det på 22 000kr eller en nettoavkastning på eget kapital på 17%. Nu börjar det se riktigt intressant ut.

Köpa stuga i fjällen och hyra ut – Några tips på vägen

Fråga mäklaren om alla extrakostnader. Tex. tillkommer en årlig städavgift (som du kan få RUT-avdrag för). Kolla om man kan städa själv, om man vill spara in på den kostnaden.

I vissa fall kan det tillkomma en hyra för täcken och kuddar, som kan uppgå till 200-250/sängplats. Dubbelkolla detta med mäklaren eller uthyrningsföretaget (Skistar, Stöten eller Kläppen).

Glöm inte att kolla vilka regler som gäller för egna veckor, s.k. ägarveckor. I uthyrningsavtalet är detta reglerat och typiskt är att man under högsäsongen får ha max 5 egna veckor. Men som sagt, kolla vad som gäller för just ditt objekt och avtal.

Lämna en kommentar