Att hantera en björn

Det är svajigt på börserna runtom i världen och vi har iom dagens nedgång gått in i vad som definieras som en Björnmarknad, en nedgång på 20% på den amerikanska börsen. En tjugo procentig nedgång är i sig inte så brutalt, i jämförelse med historiska nedgångar på 50%, men vad som är så förvånande är så brutalt snabbt denna nedgång skett. På drygt två veckor har vi gått från ATH till dessa nivåer. Nu gäller det att hålla huvudet kallt och inte gripas av panik. Håll dig till din strategi. För egen del handlar det att:

 1. Långsiktighet: Inte sälja, utan sitt still i båten
 2. Fortsätt månadsspara
 3. Gör småköp när tillfälle ges

Uppgång föder uppgång brukar man säga och detsamma bör väl gälla på nedsidan. Iom att vi nu brutit igenom till en björnmarknad förväntar jag mig att vi fortsätter neråt ett tag till, samt att återhämtningen kommer att ta lång tid. Personligen ser jag detta som positivt för då hinner jag få in några fler månadslöner och kan därmed göra fler köp på attraktiva nivåer.

Simma lugnt bland björnarna!

2 svar på ”Att hantera en björn”

 1. Hej, bra sida. Matnyttig!
  Jag är nyfiken på hur du sparar?

  Själv har jag valt bort aktier och bara satsat på en billig Global indexfond, känner att kunskapen kanske inte alltid räcker till när det kommer till aktier.

  Trevlig dag,

  Mvh Jesper

  Svara
  • Hej Jesper och tack för din fråga! Kul att du uppskattar bloggen! Vi har en blandning av aktier och fonder där fonderna egentligen var tänkta som krockkudde om det skulle visa sig att vi satsar på helt fel aktier. På senare tid att vi insett att vi inte har tid att följa upp aktierna så som vi hade velat och har därför viktat mer i vår fondportfölj. Vi har också en billig global indexfond i botten och därutöver fonder med exponering mot Sverige, svenska småbolag, Asien och Tech. Det kanske blir ett blogginlägg med lite mer detaljer framöver!

   Svara

Lämna en kommentar