Vad är en rimlig matkostnad för en familj 2022?

Innehåller annonslänkar
I detta inlägg tar vi upp frågan om vad en rimlig matkostnad per månad är för en familj och har uppdaterat siffrorna för 2022 års nivå. Vi jämför med konsumentverket för hur en matbudget ska se ut enligt dem. Hur mycket lägger genomsnittsfamiljen på mat och vad lägger vi själva?


Vill du också sänka dina matkostnader? Vi handlar hos Matsmart som ett komplement till vår vanliga veckohandling och har gjort några riktigt bra klipp


Spara in på maten utan att göra avkall på kvalitet

För att nå upp till vår sparkvot på 50% har vi försökt kapa så mycket kostnader det går. En stor post för vår familj är kostnaden för mat och här skulle det gå att äta sig mätt för en bråkdel av vad vi lägger idag.

Samtidigt vill vi äta gott och nyttigt och inte göra avkall på att tex bara köpa svenskt kött och att lägga lite extra pengar på ekologiska alternativ i de fall den inte transporterats längre än de konventionella.

Som ni kanske redan läst köper vi gärna varor med kort datum och hamstrar av favoritmaten när den är på kampanj för att försöka hålla en rimlig matkostnad per månad. Dessutom slänger vi sällan mat utan planerar matlagningen utifrån vad som behöver ätas upp. Vi har i princip alltid matlåda med till jobbet och övriga rester äter vi hemma.

Vår matkostnad per månad

matkostnad

Trots matlåda har vi utgifter för mat på knappt 7000 kr i månaden. Visserligen är det ett par tusen mindre än vad konsumentverket har satt som riktlinje för matkostnaden i en familj av vår storlek, men förhoppningen är ändå att kunna sänka den framöver.

Det ska dock tilläggas att i utgifterna för mat inkluderas allt som köps i matbutiker så som ICA och Willys, så i rättvisans namn borde man räkna bort några hundralappar som gått till hygienartiklar och liknande.

Som grafen antyder hade vi en högre kostnad tidigare år och en del av förklaringen är färre uteluncher på restauranger. En utelunch lite då och då är är alltid trevligt men det behöver inte gå till överdrift, speciellt inte när det går loss på en bit över 100 kr.

Vi har som sagt i princip alltid haft matlåda men emellanåt gått ut och ätit med kollegor för det sociala; Dock kände vi själva att det blev inflation i antalet uteluncher och hoppas hitta en lagom nivå framöver.

Matkostnad enligt konsumentverket

Enligt konsumentverket är en rimlig matkostnad för en familj per månad (matkostnad 2 vuxna 2 barn) ca 9300 kr om barnen (10-13 år) äter mat i skolan, och föräldrarna (31-60 år) tar med sig matlåda till jobbet. Vår familj ska enligt konsumentverket lägga ca 9500 kr på mat så här ligger vi alltså en bit under.

Siffrorna i tabellen nedan är från Konsumentverket och gäller för 2022. Värt att notera att Konsumentverket inte tar med kostnaden för uteluncher i de fall all mat utom luncher lagas hemma, så tabellen ser något missvisande ut.


All mat lagas hemma

All mat lagas hemma utom lunch vardagar

Barn 6- 11 mån

1100

850

Barn 1 år

980

730

Barn 2 - 5 år

1260

970

Barn 6 - 9 år

1830

1410

Barn 10 -13 år

2300

1780

Barn 14 - 17 år

2770

2140

Vuxen 18 - 30 år

3040

2350

Vuxen 31 - 60 år

2860

2210

Vuxen 61 - 74 år

2570

1980

Rimlig matkostnad för 2 personer

Är man bara två personer i hushållet, säg två vuxna, är ca 5700 kr en rimlig matbudget om all mat lagas hemma.

Rimlig matkostnad för 2 vuxna 2 barn

Utökar man familjen och istället undersöka matkostnad för 2 vuxna 2 barn blir kostnaden som sagt 9300 kr. Är barnen yngre, säg 1 år respektive 4 år behöver man räkna på en matbudget på ca 7600 kr.

Så sparar du in på familjens matkostnader

Matlåda vs utelunch

matkostnader

En utelunch på stan kostar ca 100 kr, i många fall mer. Jämför det med en matlåda som kostar runt 25 kr och räkna på vad du sparar på att skippa utelunchen. Om du uteslutande äter matlåda blir det 1500 kr/mån och om pengarna du sparar investeras i billiga och breda fonder, tex Avanza Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller AMF Aktiefond Småbolag, växer pengarna ännu mer med ränta på ränta-effekten.

Vid en årsavkastning om 10% blir det drygt 300 000 på 10 år, eller 8,3 miljoner efter hela arbetslivet (40år).

Även om du lyxar till det med utelunch, säg en gång i veckan, sparar du 1200 / månad (240 000 på 10 år, 6,6 miljoner på 40 år, givet 10% årlig avkastning).

Storhandla

Småhandling är oftast en dålig idé. Många gånger slinker det ned varor som inte finns på inköpslistan så därför är det bättre att hålla sig till storhandling för att minimera den “overhead” med onödiga varor som annars lätt uppstår.

Handla när du är mätt

Det kan låta konstigt men är ett enkelt och viktigt tips. Om du handlar på tom mage riskerar du att köpa mer sötsaker, läsk och snask som oftast inte är den billigaste maten.

Köp varor på kampanj och med kort datum

Att styra sin meny utifrån vad man är sugen på just den dagen är oftast ett sämre och dyrare sätt än att utgå från varor som är på kampanj. Med veckans kampanjvaror går det oftast att komponera ihop riktigt goda och billiga maträtter. Glöm inte att frysen är din bästa vän så köp när det är billigt och frys in.

Ibland går det att fynda bland varor som är nedsatta i pris på grund av att bäst före-datumet snart passeras. Mat håller sig ofta bra även efter bäst före-datumet.

Handla smartare med Matsmart

matsmart

“Rädda maten, spara pengar” kan man utläsa hos Matsmart. Matsmart säljer varor som annars skulle riskeras att slängas pga bla felaktiga förpackningar, korta bäst-före-datum eller fel säsong. Man får fri frakt över 500 kr, vilket vi tycker är rätt schysst.

Vi har provat Matsmart och är väldigt nöjda och kollar igenom deras utbud emellanåt för att komplettera veckohandlingen och upptäcka roliga överraskningar. Förra året bunkrade vi ett stort lager med Barnängen handtvål till fyndpris som fortfarande räcker.

Senaste inköpet bestod av räddad mat, varma underställ till barnen till ett mycket rabatterat pris och några spel och böcker att fylla presentskåpet med inför kommande födelsedagar.

Har du inte testat Matsmart tidigare, så håll utkik efter deras extra rabatt för nya kunder.


Vi handlar hos Matsmart som ett komplement till vår vanliga veckohandling.


Fler spartips

Vill du ha fler tips på hur du kan sänka dina kostnader? 39 smarta Spartips i vardagen är en bra start för att både hålla matbudgeten och hushållsbudgeten i stort.

Vad har ni för matkostnad per månad?

Det är väldigt spännande att höra vilken matkostnad per månad Ni har, hur många detta räcker till och vilka uppoffringar ni gör. Vi har bara vågat fråga två andra familjer och deras utgifter var så pass olika att vi inte blev ett dugg klokare.

Den ena familjen äter mycket ägg, bönor, linser och grönsaker och sa sig lägga 2000 kr i månaden på mat (2 vuxna och 2 barn på 6 och 8 år) medan den andra familjen (2 vuxna och 3 barn 8, 5 och 2 år) lade 12 000 kr per månad.

Fortsätt gärna att skriva Er matkostnad och storlek på familj i kommentarsfältet!

15 svar på ”Vad är en rimlig matkostnad för en familj 2022?”

 1. 1900 SEK/månad. 2 vuxna 2 barn och 1 katt. Vi gör inte avkall på nåt, men ekologiskt kött blir det såklart inte så ofta. 😊

  Svara
  • Wow bra jobbat! Hur ser en typisk veckomeny ut för er?

   Svara
   • Extremt olika. Vi äter det som finns i frysen. Senaste tiden har det blivit en del felprissatt korv som vi köpte för 16 SEK / kg 🙂 (inte ofta man har sån tur dock). En dag i veckan är det typisk ‘nästan gratismat’. Typ: ärtsoppa eller pasta med någon linsbaserad pastasås. Grönsaker blir extremt säsongsbetonat, just nu är det vitkål eller lök för 2,90:-/kg som gäller, tomater är också billigt just nu. Helgerna blir det ofta lite roligare mat, egen pizza eller den där fina köttbiten som köpts till 50% rabatt ala ‘kort datum’ exempelvis.
    Lägger ingen vansinnig energi/superfokus på att äta billigt, med 2 stora frysar så kan man frysa in massor när det är billigt!

    6000 som ni har ser jag inte som någon konstig summa egentligen. Men när man hör folk som har det dubbla så undrar man verkligen vad de handlar?

    Svara
 2. 7 000 kr i månaden 2 vuxna och 2 barn. Vi äter mycket grönsaker (främst grönkål, svartkål, broccoli, zuccini, svamp, spenat) och stora mängder animalier (nöt, lamm anka, vilt, fisk) samt animaliskt fett (smör, talg, ister, ankfett). Kan såklart kapa kostnaderna genom att äta mer rotfrukter/böner/linser/pasta/ägg mm men har dessvärre svår IBS samt diverse matallergier som inte klarar av dessa saker så tarmhälsan får gå före kostnaderna 🙂

  Svara
  • Tack för svar. Det lät spännande med Anka! Var kan man köpa det och hur tillagar man på bästa sätt?

   Svara
   • Ankbröst filéer steker man på (efter att ha snittat i fettkappan först typ i rutmönster) i några minuter. Sedan in i ugnen i 125 grader tills innertemperaturen är 65-70 grader. Anka går lika bra att äta “rare” som välstekt 😁

    Svara
 3. Hade de två familjerna räknat på samma sätt. 2k på 4 är lågt och är gissningsvis den typen av människor som har stenkoll på varenda kvitto. Medans andra familjen kanske fått med orelaterade utgifter i sina uträkningar?

  Svara
  • Ja, så kan det ju vara och det är såklart även en viktig fråga vad man räknar in. Vi har alltid lunchlåda med till jobbet och äter väldigt sällan på restaurang övrig tid heller. När det väl händer hamnar denna utgift dock på matkontot trots att restaurangbesöket lika gärna skulle kunna ses som nöje. För oss handlar det ju inte främst om att bli mätta när vi äter ute, utan att träffa vänner/kollegor eller göra något spännande ihop.

   Svara
 4. Vill man äta vegetariskt så är https://undertian.com/ fantastiskt. Alla matportioner kostar under tio kronor.

  För oss med tre tonårsbarn var kostnaden ca 5-6000kr per månad (normal kost). En stor kostnad var bröd, vi kunde köpa bröd för 100-150kr per vecka. Det löstes med en bakmaskin för 800kr. Två månader senare var den betald och började tjäna 400kr i månaden. Det tog två min att förbereda den på kvällen och ingen disk för jag vägde allt i bakformen. Man vaknar till doften av nybakat bröd. Visst tröttnar man på bröden men variea recepten så går det bra. Tänk på att den väsnas en del, så det är bra att kunna stänga in den i ett rum.

  Svara
  • Grymt, tack för tipset!

   Svara
 5. Hej,
  Intressant inlägg! Hittade hit när jag sökte på vad andra familjer har för matkostnader.
  Vi är två vuxna och två barn (6 och 9 år) och förra året lade vi i snitt 6800kr/månad på mat (och annat man köper i matbutik). Vi handlar nästan alltid online på Ica och vi vuxna äter alltid matlåda.

  Svara
 6. 5500
  3 barn mellan 2 månader och 5 år inklusive blöjor och lördagsgodis/fredagsmys.

  Svara
 7. cirka 6500kr. Två vuxna som tränar.

  Svara
 8. 8000 ca med 2 vuxna och 3 tonåringar.. försöker variera vardagen och matallergi.. (celiaki)

  Svara
 9. Gammal tråd men är en familj på fyra som i nedersta exemplet borde ligga på 7170. Tidigare kunde vi hålla det på tusen per vuxen men sista året har det gärna velat krypa upp mot 2500 kr. Oftast matlådor till jobbet och bakar eget bröd. Snålar inte extremt. Mycket köttbullar, korv, pasta, potatis. Hygienartiklar och blöjor ingår inte i beloppet.

  Svara

Lämna en kommentar