APAC IPO – teckna nästa SPAC?

Innehåller annonslänkar
Ännu en börsintroduktion på ingång! Nu är det högsäsong för IPO och nästa på tur att undersöka huruvida vi ska teckna eller ej är nästa SPAC i Sverige, APAC IPO.

Nästa SPAC på tur i Sverige

Förra SPACen vi skrev om var när Bure börsintroducerade sin och Sveriges första SPAC, ACQ Bure. Det blev en bra affär för oss och nu är det dags för den andra SPACen på svenska börsen, APAC vilket står för Aligro Planet Acquisition Company.

Vad är en SPAC?

Tanken med en SPAC, Special Purpose Acquisition Company, som kommer från USA, är att man lite förenklat investerar i en påse pengar som sen ska användas. Huvuduppgiften för SPACen som man investerar i blir att förvärva ett onoterat bolag och ta det till börsen.

Företaget APAC

apac ipo

Aligro Planet Acquisition Company (publ) är en SPAC (Special Purpose Acquisition Company), bildad av en grupp erfarna investerare och entreprenörer som drivs av att skapa värden och att hjälpa företag att utvecklas vidare.

APAC är byggt utifrån en tro på SPAC-modellen, och en vilja att skapa värden samtidigt som det finns en möjlighet att bidra till omställningen av samhället: ”Bolag som gör bra saker för planeten och människorna kan behöva en snabbare och enklare väg till notering så att de kan fortsätta fokusera på det de gör bäst”.

Företaget själva uppger för Nordnet att de kommer att leta efter ett företag med tydlig hållbarhetsprofil: “Vi kommer att leta bolag som är redo att bli börsnoterade. Vi söker bolag med ett marknadsvärde kring 3-5 miljarder eller mer. Vi kommer leta inom tre relativt breda segment som är viktiga för samhällets pågående omställning: digitala affärsmodeller, hållbar konsumtion och grön teknik.

Snabbfakta

Sista dag att svara: 25 maj 2021 kl. 15:00

Handelsplats: Nasdaq Stockholm

Pris per aktie: 100 kr

Minsta antal aktier: 75 st (7500 kr tot)

Första handelsdag: 26 maj 2021

Läs mer i APAC IPO prospekt

Marcus Hernhags analys – teckna

Marcus Hernhag som emellanåt skriver åt Privata Affärer har gjort en analys av APAC IPO och kommit fram till rådet teckna och nämner också börsintroduktionen som het:

APAC kryllar av finanskändisar samtidigt som det är ett bolag inom heta hållbara områden som ska köpas in. Det är också en fördel att aktieägarna under vissa förutsättningar har rätt att lösa in sina aktier när det tilltänkta förvärvet genomförs. Rådet blir därför att teckna.

Marcus Hernhag på Privata Affärer

Hur tänker vi – teckna APAC IPO?

Notera att detta inte är någon fullständig analys eller köpråd utan en sammanställning av en delmängd av informationen om IPOn. Man ska alltid göra sin egen analys utifrån sin situation och risknivå.

Vi skrev tidigare att vi upplever att SPAC som fenomen känns lite som att toppen är nära. Men vi ser detta som väldigt kortsiktigt och sammantaget kokar det ner till att vi kommer att teckna APAC i deras börsnotering och hoppas på tilldelning.

Positivt
 • Kända finansprofiler i APAC
 • Privata Affärer rekommenderar att teckna
 • Hakar på ESG-trenden
Negativt
 • Man vet inte exakt vad man köper med en SPAC

Så här kan man maximera chanserna att få tilldelning

Vi behandlar oftast börsintroduktioner som en kortsiktig affär. Dvs vi säljer alltid på första handelsdagen oavsett hur kursen går. För att maximera chanserna att få tilldelning ansöker vi på olika typer av konto (tex både ISK och KF) och på flera personnummer.

Vi brukar teckna för minsta beloppet men sprida ut det på flera konto. OBS följande strategi kan innebära att man får full tilldelning på alla konto man ansökt på, speciellt om IPOn inte är så het som man trott. Det kan vara precis det man vill, men en bra sak att ha i åtanke så att man inte köper mer än vad man egentligen skulle ha velat.

 • Teckna på flera olika typer av konto (tex både ISK och KF)
 • Teckna hos flera mäklare om möjligt
 • Teckna på flera olika kontoägare

Hur har det gått för oss hittills i år?

Vi har sedan årsskiftet börjat sammanställa vilka IPOs vi valt att teckna oss för. I listan visar vi även tilldelning, om någon, samt ev vinst.

4 tankar på “APAC IPO – teckna nästa SPAC?”

  • Nej Checkin.com var riktigt svår. Vi sökte på 6 konto med kammade hem 0 denna gång.

   Linc har vi inte kollat på, men såg att Affärsvärlden precis sammanställt lite information och hittat en flagga: HÖG EMISSIONSKOSTNAD samt KOMPLEXT ERBJUDANDE. Vidare skriver de att “För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel.”

   Funderar du på att teckna?

   Svara
 1. Det jag funderar på med SPAC:ar är om det ens är värt att teckna. Uppsidan är begränsad. Du köper en hundring och kan kanske sälja den något eller några procent dyrare. Å andra sidan är ett par procent ändå en vinst.

  Bure ACQ kunde man sälja 6-8%, men var det för att det var den första SPAC:en i Sverige? Vad förväntar du dig för avkastning på denna?

  Svara
  • Intressanta tankar! Låt oss tänka högt ihop 🙂 Man skulle kunna resonera som så att i Bures fall drevs en del av att det var den första i Sverige exakt som du skriver. Och för APAC ligger den “rätt” positionerat med målet att investera i ESG/hållbarhet.

   Svara

Lämna en kommentar