5 tips om privatekonomi jag önskar jag fått tidigare

Vad hade jag berättat för mig själv om jag fått möjligheten att åka tillbaka i tiden och ge mitt yngre jag några råd och tips om privatekonomi, ekonomi eller livet i stort, på väg mot vuxenvärlden? Vad hade du sagt till dig själv om du kunde göra en liknande resa?

Pengar in, pengar ut

Som ung jobbade jag mycket. Så fort jag hade åldern inne och fick jobba såg jag till att få sommar- och helgjobb för att tjäna lite extrapengar. Någon gång blev det tom dubbla sommarjobb, så när det ena tog slut under tidig eftermiddag cyklade jag iväg till det andra.

Pengarna rullade in men försvann lika snabbt igen. Det var visserligen inte några fantasisummor jag fick in eftersom det var enkla arbeten, men det blev ändå ett antal tusenlappar totalt varje sommar.

tips om privatekonomi

Tyvärr blev frestelsen för att shoppa upp dem direkt alldeles för stor och jag kunde inte hålla mig från att passa på att uppgradera datorn, köpa nytt ljudsystem, fixa högtalare till bilen osv! Det fanns alltid nåt jag bara var tvungen att ha och jag trodde att om jag bara köpte den där saken också skulle jag uppnå någon sorts nirvana, slutstation.

Ja vad hade jag försökt råda mig själv att göra och tänka kring pengar och ekonomi om jag hade haft möjligheten?

1. Spara hälften av din lön

Mitt första och bästa tips om privatekonomi till mig själv skulle vara att inte köpa prylar för alla pengarna utan att alltid avsätta 50% av inkomsterna till sparande.

Spara alltid 50% av din lön, direkt vid löning

Så fort lönen dyker upp på kontot ska hälften sparas/investeras. Gör för vana att se det som att hälften av lönen inte är dina pengar. Dela upp sparandet i olika hinkar med olika risknivåer:

  • Bygg först upp en buffert
  • Investera på börsen: Starta ett konto hos Avanza och Nordnet. Investera i aktier (gärna investmentbolag) i kombination med fonder. Börsen ger fin avkastning över tid med ränta på ränta
  • Ha ett alternativ till börsen: Skulle kunna vara fastigheter som hyrs ut men mitt yngre jag kommer inte ha så mycket kapital att detta är möjligt. Kanske kan investering i P2P-lån som dagens Savelend att vara något. Ca 10% avkastning årligen har man fått historiskt. Nu fanns ju inte Savelend för 20 år sedan men ni fattar.

Här skulle mitt yngre jag säkert invända mot att det vore onödigt att spara de få tusenlapparna det handlar om när det framtida jaget har en mycket högre månadslön. Jag förstår resonemanget men ser samtidigt detta som ett gyllene tillfälle att lära mitt yngre jag konceptet med ränta på ränta effekten.

2. Shoppa upp andra halvan av lönen

Se till att leva livet! Nu när halva lönen är investerad, släpp loss och gör något kul för resten av delen. Som ung har man låga kostnader så se till att hänga med på den där roliga resan, köp prylar som du uppskattar, gå ut och ät med kompisarna. NJUT och lägg pengarna på sånt du tycker är kul.

shoppa

3. Köp inte nya bilar

Köp inte nya bilar, och om du måste göra det, se till att pruta för att få riktigt bra rabatt, och äg bilen länge. Ännu bättre är att köpa en begagnad bil där den värsta värdeminskningen redan är tagen. Och köp såklart inte bil innan du verkligen måste och då inte dyrare än vad du behöver.

4. Håll nere utgifterna

När du har studerat färdigt, fortsätt att leva på din studentbudget. Ok lägg på en 10% extra men försök att hålla samma kostnadsnivå de första åren för att verkligen få en boost i sparandet.

Bosätt dig, om möjligt, nära jobbet så att du kan gå eller cykla dit – iaf på sommarhalvåret. Och kör med matlåda minst fyra av fem arbetsdagar. Det kommer att göra extremt stor skillnad på ditt kapital.

5. Hitta en partner för livet

Att hitta en partner är bra och trevligt av många orsaker, men just nu är ekonomi i fokus. Att flytta ihop och bli sambos förbättrar privatekonomin på så sätt att man delar på många fasta kostnader.

giftemål gifta

Och gift dig med den där tjejen från högskolan, hon är både smart och snål :-), på ett bra sätt.

Bonustips: Använd kreditkort – speciellt SAS Amex

Ett bonustips men väldigt viktigt tips om privatekonomi: Använd kreditkort med bonus. Ja det låter kanske lite konstigt, men SAS Amex kreditkort kommer i framtiden ge många fina resor och minnen. Inte riktigt tips om privatekonomin direkt, men indirekt eftersom pengarna kan läggas på annat när man kan resa till USA i business class för några hundralappar med SAS.

Men skaffa SAS Amex så fort som möjligt efter du har fått fast arbete och börja tjäna poäng för att komma iväg på de där riktigt goa resorna. Men, betala alltid kreditkortsräkningen i tid!

Och glöm inte: Ha kul, slappna av, res och njut av livet!

resa

Disclaimer

Texten är skriver precis som rubriken säger, Råd och tips om privatekonomi till MITT yngre jag. Du som läsare behöver ta i beaktning att inlägget är helt vinklat med mig i fokus.

Dina tips och råd

Vad hade du själv sagt till en yngre version av dig själv och givit för tips om privatekonomi eller livet i stort?

Lämna en kommentar