7 saker bilförsäljaren inte vill att du ska veta

Innehåller annonslänkar
Det finns mycket att tänka på när man ska köpa bil. Det är en stor utgift och bilförsäljaren vill givetvis maximera sin vinst i bilaffären. Oftast är en del av deras lön rörlig och beror på hur många bilar och till vilket pris de säljer dem. Så varför skulle de ge dig ett bra pris, och hur ser man till att göra en bra affär? Här följer de bästa tipsen men också sånt som bilhandlaren inte vill att du ska veta när du ska köpa bil.

Vi har tidigare skrivit om hur du kan få 9-10% i rabatt på din bil, men om du följer denna guide kan du hamna betydligt bättre än så. Detta är sådant du aldrig kommer att läsa i tidningar eller de större sidorna, men som verkligen fungerar – vi har testat alla själva i ett av våra bilköp. Och det bästa av allt, det går att kombinera för att få det absolut billigaste priset. Priserna jag skriver ut är från när vi köpte den bilen för något år sedan.

Som vän av ordningen vill jag påpeka att detta inte går i linje med drömmen att bli ekonomiskt oberoende. För att nå dit bör man istället cykla eller äga en bättre begagnad bil. Bloggen handlar om sparkvot, smarta snåltips och sparhacks med en klar prioritet att sätta guldkant med så stor rabatt som möjligt.

Innan vi börjar: Nollställ dig själv

Nollställ din utgångspunkt i hur ett bilköp ska se ut: Glöm utgångspriset. Utgångpriset är jättebra när man ska räkna ut sin procentuella rabatt, men det är också allt det är bra för. Acceptera aldrig att köpa en bil för utgångspris eller säljarens första bud.

Det här är vad en bilhandlare inte vill att du ska veta när du ska köpa ny bil:

1. Kampanjpriser är återkommande

köpa bil

Om möjligt, se till att vänta ut tills handlaren har kampanj på den modellen du letar efter. Oftast har återförsäljarna återkommande kampanjer året runt. Med en snabb googling så kan du hitta de gamla kampanjerna, vilket pris och vilken utrustning som ingår. Jämför med nuvarande kampanj/pris och ha is i magen. För vår bil drogs det av 11 000 i kampanjrabatt.

Avdrag på priset: 11000 kr

2. Stor marginal på vinterdäcken

När du köper ny bil brukar frågan om vinterdäck dyka upp. Bilförsäljaren slänger då in en kraftig rabatt på dessa, runt 20% – vilket kan låta bra men det är FEL FEL FEL. Du ska aldrig köpa vinterdäck hos återförsäljaren eftersom det, trots rabatten, kommer att kosta dig flera tusenlappar extra.

Gör nu enligt följande:

  • Om återförsäljaren har en kampanj där vinterdäcken ingår i priset med bilen, be att säljaren drar av priset för däcken på den totala affären (ofta 9000 – 16000 kr).
  • Läs på om vilka däck tidningarna rekommenderar som bäst i test (går att hitta på deras sajter)
  • Köp testvinnarna för halva priset hos t.ex. Däckonline där vi alltid köper vinterdäck hos.

Vi gjorde detta när vi köpte vår bil och fick ett avdrag på vad vinterdäcken skulle ha kostat. Ett halvår senare när vintern började närma sig köpte vi vinterdäck hos Däckonline för halva priset. Notera att vi aldrig köper budgetdäck för att minska kostnaderna, utan samma kvalitetsdäck som bilåterförsäljarna har, eller testvinnarna från t.ex. Automotorsport eller Teknikens värld.

Avdrag på priset: 9000 kr

3. Verkstadens arbetstid kan bli gratis

Köper du till något tillbehör som ska eftermonteras, kräv att det ska göras kostnadsfritt. Du kommer fortfarande behöva betala för själva materialet men arbetskostnaden brukar vara enkelt att förhandla bort. För återförsäljaren som har anställda uppstår det ingen direkt kostnad när en mekaniker lägger en timme på att montera t.ex. stänkskydd.

4. Få bilen fulltankad

köpa bil

“Och så levereras bilen fulltankad väl?” Jag har aldrig varit med om en återförsäljare som inte bjuder på en full tank om man tar upp det för diskussion. För dig som privatperson är det 700-800 skattade kronor i besparing, medan det för återförsäljaren läggs som en avdragsgill kostnad och alltså inte har så stor påverkan på resultatet.

Avdrag på priset: ca 700 kr

5. Slipp administrationsavgiften

En liten kostnad i sammanhanget men alla bäckar små: Vissa återförsäljare har en administrationsavgift, oftast på 500 men ibland uppemot 1000 kr. Dock finns det flera återförsäljare som har nollat ut denna (för alla kunder). Så här kan det vara värt att fråga säljaren om han/hon kan ta bort den om de har en avgift, annars köper du bilen hos någon annan bara.

Avdrag på priset: 500 kr

6. Säljaren jagar bonusmål

Du kan väl låta mig tjäna 200 kr på den här bilförsäljningen

Efter en del prutande har vi varit med om att en försäljare tittat uppgivet på oss och visat på siffrorna som låtit det framgå att han inte skulle tjäna mer än 200 kronor på affären. Det var svårt att inte visa medkänsla då,men faktum är att det ha sa inte var helt sant. Återförsäljarna har säljtävlingar med kvoter och olika kick backs vilket gör att säljaren kan få bonus när han/hon sålt ett visst antal bilar. Kanske är det försäljningen av just din bil som behövs för att komma till nästa bonusnivå.

7. Ramavtal – det som ger mest pang för pengarna

Vi avslutar med det enklaste tipset och det som ger allra mest rabatt i kronor och ören: ramavtalet. Många föreningar och organisationer har skrivit ramavtal med generalagenten där medlemmarna oftast får runt 10% vid köp av ny bil. Nu gäller det bara för dig att hitta dessa ramavtal, registrera dig och bli medlem och uppge det för bilsäljaren. T.ex. när vi köpte en Skoda blev vi medlemmar i Jägarförbundet, endast för att kunna ta del av den fördelaktiga rabatten på 10% vid köp av ny bil. Sök på “ramavtal BILTILLVERKARENS_NAMN” eller testa “10% BILTILLVERKARENS_NAMN”.

Avdrag på priset: 15970 kr

Bonus-tips: Serviceavtal

Erbjuder återförsäljaren serviceavtal kan det vara intressant att hoppa på det. Det innebär att du signar upp för ett serviceabonnemang och betalar en fast låg månadskostnad. Oftast löper avtalet under tre år och då ingår service enligt serviceplanen. T.ex. 99kr/mån i tre år och då hinner man med 2 servicetillfällen. Enligt våra uträkningar sparade vi rätt mycket på detta än att gå till återförsäljaren när det är dags för service. Kan vara idé att jämföra med t.ex Mekonomen huruvida de är billigare än serviceavtalet.

Uträkning

Så här slutade vår bilaffär.

Produkt

Pris

Bilens grundpris

157 800

Extrautrustning

12 900

Registreringsavgift

500

Kampanjrabatt

-11 000

Vinterdäck

-9 000

Full tank

-700

Administrationsavgift

-500

Ramavtalsrabatt

-15 970

Slutpris

133 530

Total rabatt kr

37 170

Total rabatt %

22%

Lycka till i din nästa bilaffär!

Berätta gärna i kommentarsfältet om ditt bästa knep för en lyckad bilaffär

Lämna en kommentar