Stor nedgång på börserna igår

I veckan har det skakat till på världens aktiemarknader när de i måndags gick ned 2-4%, utöver att ha stadigt gått nedåt sedan årsskiftet. Nasdaq “rasade” 4% igår och stora bolag som bland annat Tesla och Nvidia gick ned 5 respektive 9%. På kort sikt kan detta vara lite jobbigt i magen, men om man zoomar ut är detta mumma för oss som är nettoköpare. Men hur ska man tänka vid börsnedgång?

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Varför går börsen ned?

Det är flera faktorer som gör att börsen surar till nu, igår var det bland annat att amerikanska tioåriga räntan gick upp ytterligare och låg ett tag på 3.20% men föll tillbaka mot slutet av börsdagen.

Inflationen fortsätter att vara hög och pressa börsen, vilket leder till räntehöjningar från centralbankerna. Detta pressar börsbolaget och speciellt tillväxtbolag med vinsterna i framtiden.

Ryssland anfallskrig mot Ukraina får ringar på vattnet i form av bland annat osäkerhet på börsen, minskad export från länderna vilket leder till högre priser samt EUs sanktioner mot Ryssland.

Några minnesregler att ha med sig i oroliga tider

  • Det lönar sig att vara långsiktig – på lång sikt har aktiemarknaden historiskt gått upp.
  • Se börsnedgångarna som köpläge – det är rea på börsen
  • Avskilj portföljen från din vardagsekonomi. Den ska kunna leva sitt eget liv och påverkar dess svägningar din nattsömn är det dags att justera risken.
  • Var försiktigt med belåning och om du använder belåning, ha koll på nivåerna

Så gör vi

Vi fortsätter köpa så klart. De senaste köpen i nedgången har varit bland annat Nvidia, Nibe, men även Investor och Latour som bra och stabila investmentbolag, samt den börshandlade fonden XACT Högutdelande.

Så vi har inte sålt av något i vår portfölj utan fortsätter köpa varje månad; Dock balanserar vi med att ha en del av vårt kapital investerat i Savelend för att sprida riskerna. Det är rätt härligt att investeringen ger en ränta varje månad så som Savelend fungerar, speciellt nu när det är lite skakigt på börserna.


Börja investera i P2P-krediter redan idag. Använder du vår tipslänk kan du få upp till 600 kr i bonus som en schysst start till din Savelend-portfölj.

savelend

Betyg: 5 av 5.

Savelend erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer med en förväntad avkastning på 7-9 % enligt dem själva. Uppnår man 7-9% ligger man i nivå med eller många gånger över vad preferensaktier ger.

Det Savelend gör är att tillhanda en marknadsplats där investerare kopplas samman med låntagare. Här får privatpersoner och företag plattformen att investera i olika kredittyper (till exempel konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer) med olika löptider, räntor och risknivåer.

Lämna en kommentar