7 Enkla spartips till din privatekonomi

Inlägget innehåller annonslänkar
Vi har sammanställt 7 kortfattade och grundläggande spartips för att städa din privatekonomi. Med en liten insats kan man spara pengar – mycket på sikt! Vardagen är i full karriär och det är lätt hänt att det där lilla extra man tänkte unna sig har blivit det nya normala. Nu är perfekt tid att ta tag i det! Här kommer några kortfattade enkla spartips till din privatekonomi – städa din ekonomi helt enkelt!

5 7 Spartips som sparar pengar – på riktigt

Tanken var att detta skulle bli ett kortare inlägg med de fem bästa spartipsen, men det räckte inte. Nu får du två extra tips, helt gratis kostnadsfritt! Skämt åsido, vi hoppas att dessa kan hjälpa dig i ditt sparande. De har hjälp oss och är rätt grundläggade så inget fancy pancy men ack så viktiga. Det är också viktigt att följa upp med jämna mellanrum och inte bara kolla tex sin bolåneränta eller försäkringspremier en gång.

Utöver tipsen, kan det vara bra att sätta upp ett mål som hjälper en på vägen och påminner om varför man gör detta. Tex om man har något speciellt man vill spara till, en resa eller en pryl, eller bara att man vill kunna ha en buffert på banken.

1. Jämför och byt försäkringar

Många gånger ger försäkringsbolagen samlingsrabatt, dvs rabatt om man samlar flera av familjens försäkringar hos ett bolag. Tänk på detta för med en familj kan det bli upp emot 20-25% rabatt.

Testa att göra en sökning på jämförelsesajterna, t.ex. Insplanet, som jämför priser och villkor åt dig. Har du redan det lägsta priset, stort grattis. Annars, passa på att byta och spara pengar. Kontrollera bara villkoren så du vet vad du byter till.

Hitta billigaste försäkringen

2. Sänk matkostnaderna – Börja med Matlåda

En lunch på stan kostar drygt 100 kr, att jämföra med en matlåda som kostar ca 25 kr. Således, skippa uteluncherna och ta med matlåda. Nu har du sparat 1500 kr/månaden. Bra jobbat! Med ränta på ränta blir det 315 000 kr om 10 år (10% årlig avkastning).

Hur kan du ytterligare sänka matkostnaderna och vad är den en rimlig matkostnad för en familj? Ett klassiskt spartips är att köpa på kampanj och varor med kort datum och här är Matsmart en bra val. Matsmart säljer varor som annars skulle riskeras att slängas pga bla felaktiga förpackningar, korta bäst-före-datum eller fel säsong. Man får även fri frakt över 500 kr

Läs mer hos Matsmart

3. Förhandla ner boräntan

Det spartips som troligtvis gör mest förändring och troligtvis är vårt bästa tips till ens privatekonomi är att förhandla ned boräntan. Men tid är pengar så här rekommenderar vi att kolla in Compricer eller Hypoteket.

De gånger vi kontrollerat vad de kan erbjuda har det varit väldigt bra räntor, och detta utan att du behöver åka till något bankkontor och slösa på din egen tid. Testa iaf att skriva in dina uppgifter, det tar några minuter bara.

0,1% lägre boränta sparar dig 3000 kr per år om du har ett lån på 3 miljoner (2100 efter ränteavdrag). Vilken timpeng! Speciellt om du använder dig av Compricer, Hypoteket eller annan tjänst.

Har du redan en bra kontakt med din bankman så försök att ta förhandlingen på email eller telefon så du inte ska behöva ett ta ett fysiskt möte. Vi ringde nyligen vår bank och kunde på 10 minuter pruta ner räntan för att spara pengar på vårt bolån.

Sänk din boränta

4. Byt elleverantör till Tibber

Som konsument skall man alltid vara beredd att byta leverantör om det finns ett bättre och billigare alternativ. Sedan en tid tillbaka får vi vår el med Tibber. En fantastisk tjänst som vi är så glada att vi bytte till.

Vad är det som kan vara så bra med el? Jo Tibbers app är helt fenomenal och visar elpris per timme, så att man kan planera sin elkonsumtion bättre.

Som bonus har vi börjat bli mycket mer medvetna om vår elkonsumtion och vi förbrukar mindre el än innan Tibber kom in i bilden – och därmed kan spara pengar som vi kan lägga på annat. Det finns mer gottigheter, som tex analys av din elkonsumtion och sk powerups/widgets till andra tjänster för att t.ex. kontrollera uppvärmning, elbilsladdning och mycket mer.

tibber
Undvik topparna med Tibbers timpris och app som visualiserar elpriset över dagen

Använder du vår tipslänk till Tibber när du registrerar dig får du 500 kr i värdecheck att använda i deras webshop.

Notera att den fasta kostnaden för själva el-nätet inte går att påverka dessvärre. Det finns alltså två bolag inblandade här, det som har grävt ned och äger kablarna där elen levereras genom, och det bolaget som förser ditt hushåll med el genom det första bolagets ledningar.

Det är alltså endast elbolaget som levererar själva elen som vi som konsumenter kan påverka, men misströsta inte för det, utan passa på och byt till ett billigare och bättre avtal.

Känner du att Tibber inte är din grej? Använd då Elskling vilket vi gjort under alla år och jämför olika elleverantörer mot varandra. Vi har varit jättenöjda med den tjänsten Elskling levererar, men vi kommer definitivt behålla Tibber nästa år – upplevelsen, appen och tjänsten är helt överlägsen.

Byt till Tibber

5. Bredband

Har du öppet stadsnät? Här kan du spara pengar genom att se om det finns ett bättre erbjudande. Många leverantörer har halva-priset-kampanjer som oftast löper över 6 månader. En smartsnål variant är att hoppa mellan dessa kampanjer för att på så sätt alltid ha halva priset.

Skriv upp i ett Excelark vilken tjänst du har och under vilken period, för att efter att du har haft alla leverantörer, återgå till den första leverantörern. Obs, kontrollera hur lång tid du som måste ha gått för att kunna få halva-priset-kampanjen igen. Vi brukar hoppa mellan bla A3, Boxer/Comhem och Bredband2.

6. Dra ned på/dela media- och streamingtjänster

Dra ned på antalet streamingtjänster och se om det finns familjeabonnemang eller om ni kan dela på ett abonnemang. T.ex. Spotify har familjeabonnemang, och Netflix har konto där man kan använda flera enheter samtidigt (och har stöd för flera profiler).

Har du vanligt TV-abonnemang, undersök om du kan byta till ett mindre paket, eller skippa det helt och hållet.

7. Byt till Vimla Mobilabonnemang

Ett sista spartips till din privatekonomi är att kolla hur mycket du kan tjäna på att byta till en annan mobiloperatör, tex Vimla. Vi skrev om Vimla nyligen men det kan vara värt att upprepa för här finns mycket pengar att spara, speciellt om man är många i familjen.

Vimla billigt abonnemang mobil

Vimla använder sig av Telenors nät men är betydligt billigare än de klassiska operatörerna. Ett tips är byta hela familjens abonnemang och tipsa varandra om Vimla, för att få rabatt på månadsavgiften. Alla olika abonnemangsnivåer med pris har vi listat i ett tidigare inlägg.

Första personen signar upp sig på Vimla, som därefter “tipsar” resten av familjen och på så sätt bjuder in de andra till att byta till Vimla. Vid varje tipsning får både den som tipsar och den som blir tipsar, vars 10 kr rabatt på månadskostnaden. Tipsa 10 kompisar och få gratis kostnadsfritt mobilabonnemang! Detta tips hjälper inte bara sig att spara pengar, utan dina vänner och bekantas om de också byter till Vimla!

Använd följande strategi för en familj på 4 personer:

  • Person 1 – byter till Vimla med vår tipslänk.
    Månadskostnad 90 kr/mån
  • Person 1 tipsar person 2
    Månadskostnad person1: 90 – 10kr tipsrabatt = 80kr.
    Månadskostnad person2: 100 – 10kr tipsrabatt = 90kr.
  • Person 2 tipsar person 3
    Månadskostnad person2: 90 -10kr tipsrabatt = 80kr.
    Månadskostnad person3: 100 – 10kr tipsrabatt = 90kr.
  • Person 3 tipsar person 4
    Månadskostnad person3: 90 -10kr tipsrabatt = 80kr.
    Månadskostnad person4: 100 – 10kr tipsrabatt = 90kr.

mobilabonnemang med vimla

Slutgiltig månadskostnad:
Person 1: 80kr
Person 2: 80kr
Person 3: 80kr
Person 4: 90kr
Totalt: 330 – alltså 70 kr rabatt på månadskostnaden, varje månad!!

Notera att det finns flera abonnemangsnivåer man kan välja, från 3GB (90kr efter tipsrabatt) till 100GB (340 kr efter tipsrabatt).

Byt till Vimla

Vill du ha fler spartips?

Vår förhoppning är att din privatekonomin kommer att må gott av dessa spartips! Detta var 7 spartips vi valt ut men har du inte fått nog utan vill ha fler tips rekommenderar vi 39 smarta spartips i vardagen.

Vi hoppas att några av dessa tips kan hjälpa dig och har du några fler riktigt bra tips du vill dela mig dig, skriv i kommentarerna nedan så fler får ta del av ditt tips.

2 svar på ”7 Enkla spartips till din privatekonomi”

  1. Vill bara påpeka att det i Vimla-bilden ovan står att Vimla kostar 320 kr/månad, inte 90 kr/månad. Gissar dock att de kanske har olika abonnemangsnivåer?

    Svara
    • Tack för kommentaren! Ja det stämmer de har olika nivåer där 90kr är den lägsta, jag har lagt in ett förtydligande om detta. Jag har beskrivit alla abonnemangsnivåer i detalj här.

      Svara

Lämna en kommentar