Enkla spartips till din privatekonomi

Inlägget innehåller annonslänkar

Hösten är i full karriär och vissa kanske fortfarande känner av sviterna efter sommarens semester och efter att ha unnat sig det där lilla extra…mer än en gång. Här kommer några kortfattade enkla spartips till din privatekonomi – höststäda din ekonomi helt enkelt!

5 7 enkla tips för att höststäda din ekonomi

Tanken var att detta skulle bli ett kortare inlägg med de fem bästa spartipsen, men det räckte inte. Nu får du två extra tips, helt gratis kostnadsfritt! Skämt osidå, jag hoppas att dessa kan hjälpa dig i ditt sparande. Utöver tipsen, kan det vara bra att sätta upp ett mål som hjälper en på vägen och påminner om varför man gör detta. Tex om man har något speciellt man vill spara till, en resa eller en pryl, eller bara att man vill kunna ha en buffert på banken.

Jämför och byt försäkringar

Många gånger ger försäkringsbolagen samlingsrabatt, dvs rabatt om man samlar flera av familjens försäkringar hos ett bolag. Tänk på detta för med en familj kan det bli upp emot 20-25% rabatt. Testa att göra en sökning på jämförelsesajterna, t.ex. Insplanet, som jämför priser och villkor åt dig. Har du redan det lägsta priset, stort grattis. Annars, passa på att byta och spara pengar. Kontrollera bara villkoren så du vet vad du byter till.

Börja med Matlåda

En lunch på stan kostar drygt 100 kr, att jämföra med en matlåda som kostar ca 25 kr. Således, skippa uteluncherna och ta med matlåda. Nu har du sparat 1500 kr/månaden. Bra jobbat!

Förhandla om boräntan

Den åtgärd som troligtvis gör mest förändring och troligtvis är mitt bästa spartips till ens privatekonomi är att förhandla ned boräntan. Men tid är pengar så här rekommenderar jag att kolla in Mittbolån. De gånger jag kontrollerat vad de kan erbjuda har det varit väldigt bra räntor, och detta utan att du behöver åka till något bankkontor och slösa på din egen tid. Testa iaf att skriva in dina uppgifter, det tar några minuter bara.0,1% lägre boränta sparar dig 3000 kr per år om du har ett lån på 3 miljoner (2100 efter ränteavdrag). Vilken timpeng! Speciellt om du använder dig av Mittbolån eller annan tjänst. Har du redan en bra kontakt med din bankman så försök att ta förhandlingen på email eller telefon men oftast vill de att du ska besöka dem på sitt kontor. Och det känns ju inte nåt vidare modernt.

Byt elleverantör med Elskling

Som konsument skall man alltid vara beredd att byta leverantör om det finns ett bättre och billigare alternativ. Elskling är en grym tjänst för att jämföra olika elleverantörer. Det fina är att du bara skriver in uppgifter så som postnummer och årlig förbrukning, så tar Elskling fram det bästa priset per kWh, med alla fasta kostnader inräknade i det priset.

Du som har “tillvidarepris” ska absolut göra denna övning omedelbart. Tillvidarepris är ett hittepå-avtal för att kräma ut helt sjukt högt pris av den stackars konsumenten.

En avgift när det kommer till elen som inte går att påverka är den fasta kostnaden för själva el-nätet. Som det ser ut nu kan man som konsument inte göra någonting åt detta, utan elbolagen kan fritt höja priset. Det finns alltså två bolag inblandade här, det som har grävt ned och äger kablarna där elen levereras genom, och det bolaget som förser ditt hushåll med el genom det första bolagets ledningar. Det är alltså endast det sistnämda vi som konsumenter kan påverka, men misströsta inte för det, utan passa på och byt till ett billigare avtal.

Bredband

Har du öppet stadsnät? Se om det finns ett bättre erbjudande. Många leverantörer har halva-priset-kampanjer som oftast löper över 6 månader. En smartsnål variant är att hoppa mellan dessa kampanjer för att på så sätt alltid ha halva priset. Skriv upp i ett Excelark vilken tjänst du har och under vilken period, för att efter att du har haft alla leverantörer, återgå till den försat leverantörern. Obs, kontrollera hur lång tid du som måste ha gått för att kunna få halva-priset-kampanjen igen.

Dra ned på/dela media- och streamingtjänster

Dra ned på antalet streamingtjänster och se om det finns familjeabonnemang eller om ni kan dela på ett abonnemang. T.ex. Spotify har familjeabonnemang, och Netflix har konto där man kan använda upp till 4 enheter samtidigt (och har stöd för flera profiler).

Har du vanlig TV, sk linjärTV, undersök om du kan byta till ett mindre paket, eller skippa linjärTV helt och hållet.

Byt till Vimla Mobilabonnemang

Ett sista spartips till din privatekonomi är att kolla hur mycket du kan tjäna på att byta till en annan mobiloperatör, tex Vimla. Vimla använder sig av Telenors nät men är betydligt billigare än de klassiska operatörerna. Ett tips är byta hela familjens abonnemang och tipsa varandra om Vimla, för att få rabatt på månadsavgiften. Första personen signar upp sig på Vimla, som därefter “tipsar” resten av familjen och på så sätt bjuder in de andra till att byta till Vimla. Vid varje tipsning får både den som tipsar och den som blir tipsar, vars 10 kr rabatt på månadskostnaden. Tipsa 10 kompisar och få gratis kostnadsfritt mobilabonnemang! Detta tips hjälper alltså inte bara din ekonomi, utan dina vänner och bekantas om de också byter till Vimla!

Använd följande strategi för en familj på 4 personer:

 • Person 1 – byter till Vimla.
  Månadskostnad 100 kr/mån (jag räknar inte det lägre priset under kampanjperioden)
 • Person 1 tipsar person 2
  Månadskostnad person1: 100 – 10kr tipsrabatt = 90kr.
  Månadskostnad person2: 100 – 10kr tipsrabatt = 90kr.
 • Person 2 tipsar person 3
  Månadskostnad person2: 90 -10kr tipsrabatt = 80kr.
  Månadskostnad person3: 100 – 10kr tipsrabatt = 90kr.
 • Person 3 tipsar person 4
  Månadskostnad person3: 90 -10kr tipsrabatt = 80kr.
  Månadskostnad person4: 100 – 10kr tipsrabatt = 90kr.

  Slutgiltig månadskostnad:
  Person 1: 90kr
  Person 2: 80kr
  Person 3: 80kr
  Person 4: 90kr
  Totalt: 340 – alltså 60 kr rabatt på månadskostnaden, varje månad!!

Jag skrev ett inlägg om detta för ett tag sedan, kolla in det om du vill veta mer.

Slutord

Min förhoppning är att din privatekonomin kommer att må gott av dessa spartips!

Jag hoppas att några av dessa tips kan hjälpa dig och har du några fler riktigt bra tips du vill dela mig dig, tveka inte att kontakta mig eller ännu hellre, skriv i kommentarerna nedan så fler får ta del av ditt tips.

Lämna en kommentar