Pruta på ditt bolån och spara tusenlappar

Boendet och bolånet står oftast för den största utgiften i ens privatekonomi så det finns mycket att vinna på att försöka få lägre boränta. Så här ska du göra för att pruta på ditt bolån och få lägre boränta. Vi listar några enkla knep och tips som du kan följa.

Även om boräntan idag är låg är priset på bostäder på rekordnivåer och genomsnittsbelåningen för låntagare i Stockholm, Göteborg och Malmö är kring eller över 3 miljoner. Det skrivs också att Svenskarna har näst mest skulder i Europa, det är bara danskarna som har mer.

Varje 0.1% lägre ränta ger 1000 kr lägre kostnad per år och miljon i bolån

700 efter ränteavdraget

De höga bolånen gör att även små sänkningar av boräntan ger stor effekt, Om man nu räknar på ett lån på 3 miljoner, innebär det att för varje 0,1% som du får ner räntan hos banken så sparar du 3000 kr (2100 kr efter ränteavdraget) per år. Helst vill man såklart ha ner räntan ännu mer, men 0.1 procentenheter ska verkligen inte vara omöjligt efter ett kort samtal med banken.

Inför förhandlingen

Ta fighten med banken och gör din hemläxa inför förhandlingen. Logga in på din Internetbank och ta reda på exakt hur mycket lån du har, samt gör en statistisk värdering på ditt boende. Nu vet du på ett ungefär hur din belåningsgrad ser ut.Kolla därefter vad du kan få bolåneränta hos konkurrenterna som t.ex. SBAB, Hypoteket eller Avanza och ta upp siffrorna med banken. Kan de matcha?

Läs mer hos Hypoteket


Pruta på ditt bolån – överkurs

Som överkurs kan du boka in tid med andra banker och höra vad de kan erbjuda. Det tar lite mer tid men om du är duktig på att förhandla kan detta löna sig – antingen med att använda dessa anbud mot din befintliga bank eller att du faktiskt byter om du fått ett riktigt bra erbjudande.

För oss har detta varit ett effektiv sätt, men kräver tid och engagemang jämfört med att bara förhandla hos den nuvarande banken eller att kolla vad uppstickarna har för listräntor. Glöm inte bort att det inte bara är bolånet som bör tas upp i förhandlingarna utan även andra fördelar som att få gratis internetbank bolåneskydd, betalkort osv.

Vad har vi för ränta?

boränta

Nyligen ringde jag banken och tog upp vår boränta för diskussion. Det slutade med en sänkning av våra fjällstugors boräntor från 1.38 till 1.29% (belåningsgrad ca 80%). Vårt villalån är bundet i ytterligare ett år men därefter kommer vi att flytta över till Avanzas Superbolånet PB 0.99%.

Lägre bolåneränta med Compricer

Det kan vara smart att låta en jämförelsetjänst jämföra många olika aktörer och presentera det billigaste bolånet till dig, så att du slipper ringa runt och lägga tid på att kolla upp.

Läs mer hos Compricer


Men…vill man få den lägsta räntan ska man nog kombinera alla dessa metoder.

Vilken ränta och belåning har du och har du några bra tips hur man får lägre ränta?

Lämna en kommentar