Är det skillnad på pengar och pengar?

Igår var jag med om en intressant situation på jobbet. Det började med jag pratade med mina kollegor om vad vi skulle hitta på i helgen. Någon skulle äta middag på en nyöppnad restaurang, en annan skulle på massage och en tredje sa att det var dags att gå till frisören igen för slingor och klippning.

När helgplanerna var avklarade frågade jag hur de såg på att investera i Scandic nu när det börjar bli mer populärt att semestra på hemmaplan. Reaktionerna blev inte vad jag väntat mig. En enda sa att det var en intressant tanke medan resten lät mig förstå att det där med aktier var riskabelt. När jag berättade att jag precis investerat 2000 kr i företaget, så tyckte de att jag var galen och undrade om jag inte var rädd att FÖRLORA alla de pengarna.

Varför ifrågasätts en investering på ett par tusen i ett spännande bolag mer än ett besök hos frisören för samma summa?

Jag borde gett svar på tal, men blev bara mållös. Pengarna jag investerat i hopp om att de ska växa var i samma storleksordning som de summor de utan tvekan skulle lägga på upplevelser eller skönhet kommande helg. Visst riskerar jag att förlora varenda öre jag satsat på Scandic, men till skillnad från pengarna de kommer spendera så har mina en chans att växa medan deras garanterat är förlorade.

Har jag missat något? Är det skillnad på pengar och pengar?

1 tanke på “Är det skillnad på pengar och pengar?”

  1. Yes, det är skillnad på pengar och pengar. Jag har slutat med att försöka prata investering med oinvigda.

    Men de som köper ett salongsbesök för pengarna får ju något för pengarna, men aktien kan ju bli värdelös utan att du har fått något för pengarna…

    Men även inom ren konsumtion är det också skillnad på pengar och pengar: 100 kr för en öl ute är OK (gånger valfritt antal…) . Men någon tia extra för en god juice (t ex Tropicana) i stället för Bravo är otänkbart.

    Så försöker jag lyxa lite ibland hemma med en bra köttbit eller en bra fisk. Men nattklubbskväll för 1000-2000 kr (taxi, garderob, mat, dricka, inträde) känns inte värt det.

    Svara

Lämna en kommentar