Kom igång med ditt sparande

Innehåller annonslänkar
Dags att starta hösten med att bana för väg framtiden: Kom igång med ditt sparande idag och din ekonomi kommer att vara i bättre form imorgon. Att vara smart med inköpet och få ett lågt pris när man konsumerar (tex köper ny bil) är bara halva delen av ekvationen att vara smartsnål. Än viktigare är det att spara undan; det kan vara till en resa eller pryl, upplevelse, som buffert eller FIRE-kapital. Oavsett målet är det viktigt att ha ett sparande, både ett lång- och ett kortsiktigt.

Nu är bästa tiden att sluta skjuta upp det och istället ta tag i det – Kom igång med ditt sparande idag och du kommer att tacka dig själv i framtiden. Även om du har en fungerande strategi kan det vara en god idé att göra det till en vana att se över fördelningen av ditt sparande med jämna mellanrum.

Vad är lång- respektive kortsiktigt?

Kortfattat, är din sparhorisont mer än 7 år, passar aktiemarknaden bäst. Här får du bättre avkastning över tid, men med större svängningar.

Kortsiktigt = målspar & buffertspar = sparkonto

Långsiktigt = sparhorisont om minst 7 år = aktiefonder

Så sparar du för målspar och buffertspar

Detta är pengar som har ett tydligt mål och att du kan komma att behöva dem inom 7 år. Typiskt är till en resa, ny bil, pryl eller som en buffert. Här lämpar sig sparkonto bäst, just för att man inte vill ha aktiemarknadens svängningar. Över tid ger aktier och fonder bättre avkastning, men på ett enskilt år kan de också backa avsevärt. När det kommer till sparkonto finns det alternativ som ger (lite) ränta men det är viktigt att kolla upp så att man får med insättningsgaranti.

Förutom att jämföra och erbjuda privatlån, har Compricer jämförelse av sparränta. Det finns flera sådana tjänster som listar aktuella sparräntor och på Compricer gör du enkelt en sökning för att hitta den bästa sparräntan. Just nu ser det ut som att man kan få 0.9% ränta med insättningsgaranti (kontrollerat 2020-10-20), men detta ändras väldigt snabbt så man gör rätt i att söka runt för att få en aktuell bild av marknadsläget.

Så sparar du långsiktigt

Den magiska regeln är att om din sparhorisont är 7 år eller mer, gör sig pengarna bäst på aktiemarknaden. Här har du chans på bra mycket bättre avkastning än vad man kan få på dagens sparkonto, dock med större svängningar. Ett år kan börsen avkasta 20%, men den kan lika gärna gå ned så att du förlorar pengar det enskilda året, eller över flera år.

Över tid har börsen gått upp med i snitt ca 10% årligen, men man får vara beredd på att det kan bli en bumpy ride. Just därför måste du vid varje givet tillfälle kunna låta pengarna stå i 7 år, samt att du bör endast gå in med pengar du är beredd att förlora. Så här gör du för att komma igång med ditt fondsparande:

  1. Registrera dig och öppna konto hos Avanza eller Nordnet
    (Bra nätmäklare med låga avgifter)
  2. Öppna ett ISK eller Kapitalförsäkring (KF)
  3. Gör en överföring. Avanza använder Trustly för omedelbara överföringar från ditt bankkonto till ditt nyöppnade ISK eller KF
  4. Investera i dina fonder (eller aktier)!

Kom igång med ditt sparande i fonder

Men vilka fonder ska man ha då? Det här är givetvis en smaksak. Vill du göra det enkelt för dig väljer du en fond. En global indexfond med låga avgifter. Notera att detta endast är en vägledning och ingen rådgivning (alla måste göra sin egen analys utifrån sin egen situation).

Exempel på globala indexfonder:

Vill man sprida portföljen över fler marknader kan man komplettera med en Sverige- och en Asienfond som exempel. Vi har gjort en djukdykning i vilka fonder vi investerar i men i korthet är det 50% Globalfond, 20% Sverigefond, 20% Asienfond och 10% Branschfond

Det går givetvis även att investera direkt i aktier. Är du er intresserad har vi beskrivit hur vi investerar i aktier. Så här ser vår fördelning ut av vilka branscher vi äger aktier i:

kom igång med ditt sparande

Börja idag – öppna konto hos Avanza eller Nordnet

Kom igång med ditt sparande hos Avanza eller Nordnet. Båda nätmäklarna har bra priser, stort utbud av fonder och enkel prismodell på courtage. Vi använder främst Avanza och är väldigt nöjda.

Avanza (annonslänk)

Nordnet (annonslänk)Vill du ha mer information?

Så här fördelar sig vårt sparande

Kom igång med att spara i fonder

Hur sparar du?

Lämna en kommentar