Investeringar och sparande i vårt hushåll

Innehåller annonslänkar
Vi har tidigare skrivit om våra investeringar i fonder och aktier och hur det fördelas, men vi har inte nämnt det totala sparande i vårt hushåll. Så här ser vårt sparande ut i olika kategorier från ett helikopterperspektiv.


Vi samlar vårt sparande hos Avanza. Öppna konto och dra fördelar att man får gratis courtage om man har under 50000 kr i kapital.


Buffert

Ofta pratar man om att man ska ha X antal månadslöner sparat. Helt irrelevant för oss utan vi fokuserar på hur många månadsutgifter vi vill ha tillgängligt. Att hålla buffert kostar i utebliven avkastning så vår filosofi har varit att ha väldigt tunt i denna “hink”. Om vi får en större utgift tar vi det på kreditkortet och samtidigt tjänar poäng till nästa gratisresa, men betalar av fakturan innan förfallodatum.

spargris

Efter att vårt ansvar ökat med köpet av flera fastigheter och inte minst iom att barnaskaran har utökats, så har vi ökat buffertkontot och har nu ca 3-4 månadsutgifter. Det ligger på sparkonto med 0-0.6% ränta men prio är att det ska vara låg risk och lättåtkomligt, inte att maximera avkastning. 0% är hos storbanken och 0.6% får vi hos Avanza. Det finns säkert betydligt bättre ränta att få därute men vi har prioriterat enkelheten att ha pengarna där resten av kapitalet finns. Vi är medvetna om att det är en minusaffär att ha pengarna på sparkonto med låg eller ingen ränta men vi har det för att kunna hålla huvudet kallt i krissituationer. Om investeringarna kostar dig din nattsömn är det för dyrt – som Rikatillsammans uttryckte det.

Fastighetsinvesteringar

stuga fjällen

Hittills har det blivit två stugor i fjällen som vi köpt och hyr ut. Är du själv intresserad av att köpa en fjällstuga bör du läsa inlägget vad du ska tänka på om man vill investera i fjällstuga. I ett kortare inlägg skrev vi när vi köpt en av stugorna. Hoppas på ett uppföljningsinlägg hur det har gått under ett år med siffror och reflektioner.

Framöver kan det bli fler fastighetsinvesteringar och därför bygger vi kapital på separat sparkonto som ska användas till dessa. Här vill vi att kapitalet ska ligga utanför aktiemarknaden och utan risk.

Pensionssparande

Under åren då IPS, individuellt pensionssparande, var fördelaktigt för anställda utnyttjade vi och sparade i detta. Man kunde spara upp till 12000 per år och få ett bruttoavdrag med motsvarande belopp för att kunna sänka sin skatt. Nu när avdraget är borttaget för anställda med tjänstepension ska du som sådan inte längre avsätta pengar till IPS eftersom du då blir dubbelbeskattad. Undantaget är om du är anställd och inte får tjänstepension från jobbet eller är egenföretagare. Konsumenternas förklarar IPS väldigt bra på sin sajt.

pensionsspara

Numera sparar vi privat till vår pension på ett vanligt ISK som vi namngivit “Pension” för att separera det från vårt övriga sparande. Utöver vårt privata pensionssparande, får vi även tjänstepension inbetald av arbetsgivaren samt löneväxlar.

Sparande i aktiemarknaden (aktier och fonder)

Målet är att ca 50% av kapitalet, i aktiemarknaden, ska vara placerat i fonder. Detta pga riskspridning om våra aktier visar sig vara dåliga val av oss. I skrivande stund är det nog mer 60/40 aktier/fonder. Det är alldeles för kul att investera i aktier helt enkelt. Vi har tidigare gjort en djupdykning i vårt fondsparande men i korthet ser det ut som följande:

Våra aktieinvesteringar fördelar sig på separata konto med olika inriktning, utländska innehav, den långsiktiga portföljen och den kortsiktiga portföljen. Bolagen ska gärna betala utdelning med det är inget krav.

Kom igång med ditt sparande idag

Vi lägger över så mycket av vårt sparande som bara är möjligt hos Avanza. Börja idag och få gratis courtage om du har max 50 000kr i kapital

Öppna konto hos Avanza idag

Lämna en kommentar