Fjällstuga som investering – vad tjänar man?

Innehåller annonslänkar
För något år sedan bestämde vi oss för att köpa stuga i Sälen. Vi har fått önskemål på att presentera hur vår fjällstuga som investering har gått och vad vi tjänar. Vi äger två stugor i Sälenområdet men kommer här att visa siffrorna för den där vi har uthyrningsavtal med Skistar.

Siffrorna som gäller för 2020 har präglats av Covid med nedstängning av Skidbackarna som följd. Vi har klarat oss bra, dock innebar det några veckor utan intäkt pga avbokning/nedstängning så vid en “vanlig” säsong ser kalkylen ännu bättre ut.

Det finns en mängd aspekter att tänka på om man funderar på fjällstuga som investering men vi lämnar dessa i detta inlägg fokuserar istället på de faktiska siffrorna.

Funderar du också på att köpa fjällstuga i tex Sälen eller Åre? Läs vårt andra inlägg Köpa stuga i fjällen för att hyra ut om hur man kan räkna på investeringen och flera detaljer kring hur det är att hyra ut med just Skistar.

Varför vi valde att köpa stuga i fjällen

Familjen har inte tidigare varit några skidfantaster men efter en fantastisk vecka i Sälen började Herr Smartsnål hänga på Hemnet och fundera på om det gick att kombinera nytta med nöje: Köpa fjällstuga som investering som går runt, samtidigt som man får en billigare eller kanske tom gratis skidsemester?

Investering i fastigheter har historiskt varit en bra affär med tanke på hävstången det medför. Sagt och gjort, familjen engagerades och några veckor efter vi kommit hem från första skidsemestern åkte vi upp igen för att gå på flera visningar.

fjällstuga som investering

Där föll vi för en stuga som passade oss perfekt. Backnära, rätt storlek, bra skick, mysig och siffrorna såg OK ut. Banken gav tummen upp och vi skrev på kontraktet.

Vi har inte ångrat det en sekund. Fjällen och Sälen är fantastisk, både på sommaren, hösten och vintern som vi upplevt där.

Fjällstuga som investering: siffrorna

Notera att vi tar upp bruttosiffror för att enklare kunna ta med värdeökningen i kalkylen. Hyresintäkterna vi tar upp i tabellen är vad Skistar betalar ut till oss efter att de dragit sin provision.

Typ

Summa

Hyresintäkt

115 000

Kostnader
(bolåneränta, hyra, tvätt, städ, slitage)

73 000

Vinst (brutto)

42 000

Avkastning på eget kapital (brutto, hyresintäkt)

ca 9%

Värdeökning bostad
200 000

Tot avkastning på eget kapital (brutto, hyresintäkt + värdeökning)

50%

Bostadspriserna har fortsatt uppåt under året vilket även gäller bostäderna i Sälen. Man kunde tro att priserna skulle pressar nedåt pga Corona vilket skedde under våren 2020 men därefter har priserna gått upp när vi svenskar insett att det är härligt med större boende och fritidshus.


Har du för hög ränta? Hypoteket har samma ränta till alla och du slipper förhandla med banken

Hypoteket

Betyg: 5 av 5.

Jämför siffrorna

En fjällstuga som investering jämfört mot andra allokeringar ser vi att det beror lite på hur vi presenterar datan (som det ofta är med data och statistik). Procentsatserna nedan visar avkastning på eget kapital.

 • Hyra ut stuga i fjällen (löpande intäkter): 9% brutto
 • Hyra ut stuga i fjällen (löpande+värdeökning): 50% brutto
  notera att sådan värdeökning inte är normalt och inget vi kan räkna med framöver. Ev om man vill räkna med värdeökning hade vi lagt in ökning i nivå med inflation eller inflationsmålet.
 • Investera pengarna i Savelend: 10% brutto = ca 7% netto
  Savelend meddelade nyligen att plattformens genomsnittliga avkastning var 10,36 % på investerat kapital de senaste 12 månaderna.
 • Investera i breda indexfonder på börsen: ca 10% netto ( stockholmsbörsen över tid)

En investering som tex i P2P-lån som Savelend eller att investera i en bred fond på börsen är mer eller mindre passiv, medan en fjällstuga inte är så. Vi har minimerat vår egen tid som vi måste lägga på stugan genom att vi har Skistar som hyresförmedlare.

skistar

Skistar som hyresförmedlare

Skistar tar hand om klagomål, vaktmästeri, hjälper till att hyra in kvalificerad personal som tex elektriker om sådan behövs, står för att kommunikation ut mot kund/hyresgästerna, städning, prissättning, kampanjer och marknadsföring.

För detta betalar vi cirka 30% av hyresintäkterna. Det är en stor del, men i dagsläget känner vi att det är väl spenderade pengar för att minska tiden vi behöver lägga ned på uthyrningen. Det finns andra aktörer som tar betydligt mindre arvode och det kan vara aktuellt att undersöka detta vid ett senare tillfälle.

Andra aspekter

Vi måste ändå nämna att det finns fler aspekter än bara de ekonomiska i denna kalkyl och vi tror att väldigt få köper en fjällstuga som investering, alltså BARA som investering för avkastningen i pengar, utan även för avkastningen i välmående, få spendera tid med familjen, komma ut i naturen och åka skidor.

Vi nyttjar även stugan själva varför den inte finns ute till uthyrning varje vecka under vintersäsongen. Detta syns inte i kalkylen men här finns också pengar att räkna med iom vi inte behöver hyra och betala för boendet.

Hoppas vårt årsbokslut kan hjälpa er i funderingen om ni ska slå till och köpa den där stugan i fjällen.

20 tankar på “Fjällstuga som investering – vad tjänar man?”

 1. Hur mycket lånade ni? Avkastning på insatt kapital är en sak, men vilket är det totala kapitalbehovet?

  Svara
  • Hej Johan och tack för din fråga! Stugan kostade omkring tre miljoner och vi gick in med 15%

   Svara
 2. Trevlig läsning. Som jag tolkar det så är inte Skistars provision med i beräkningen, utan det är om man sköter uthyrningen själv. Stämmer detta?

  Svara
  • Tack för kommentaren! Hyresintäkten vi tar upp är det som Skistar betalar ut till oss, alltså efter att de dragit sin provision. Det är den siffran som brukar uppges i annonser på Hemnet.

   Svara
 3. Tack, spännande att läsa.
  Vilken typ av objekt är bäst för uthyrning? Stor stuga eller lgh? Friköpt eller BR?

  Svara
  • Hej Frazze och tack för din fråga! Vi valde bostadsrätt eftersom det kändes enklare med mindre som skulle kunna gå fel. Gällande storlek har Skistar tidigare sagt att 4-6 bäddar är den bästa investeringen men samtidigt finns det en hög efterfrågan på större boende 8-10 bäddar.

   Svara
 4. Tack för en trevlig blogg med intressanta inlägg. Vi är i valet och kvalet om att köpa eller inte. Vi åker alltid till fjällen minst 1 vecka varje år och hyr via Skistar. Nu börjar barnen bli stora och snart vill de kunna åka upp med kompisar själva, så då vore det perfekt med ett eget ställe. Vi hoppas ju även kunna utnyttja fler veckor när vi om några år tänker oss mer ledighet och mindre jobb. Hur långt innan behöver man välja vilka veckor som ska hyras ut? Brukar man få uthyrt de veckor som man vill hyra ut? Om man vill hyra ut sommarveckor sköter Skistar det eller får man sköta det privat?

  Svara
  • Hej Hea och tack för din kommentar och dina frågor! För Skistar behöver man reservera sina ägarveckor under hösten året innan. Dvs för skidsäsongen 21/22 behövde vi lämna in i november i år.

   Angående om man får uthyrt så beror det mycket på läge och vilket boende man har. De riktigt backnära brukar vara hyfsat fullbelagda.

   Skistar tar även hand om sommaruthyrningen om man vill hyra ut då (och det vill man 🙂 )

   Svara
 5. Hej,

  och tack för en lysande sammanfattning! Har även läst er post inför köpet, med er kalkyl.

  Vi funderar som bäst på att investera i en lgh i Vemdalen och hyra ut via Skistar. Era inlägg bekräftar det vi också själva kommit fram till. Väldigt bra läsning, fortsatt lycka till med uthyrning och stugorna! Och tack för att ni delade med er!

  Hälsn / Helena

  Svara
  • Hej Helena! Vad kul att höra, tack detsamma!

   Svara
 6. Hej!

  Tack för bra inlägg 🙂

  Sitter och funderar och har lite frågor.

  Vad ser ni för för- och nackdelar med stuga vs. Bostadsrätt?
  Vilka områden i fjällen tror ni på framgent?
  Var hittar man länken till Saveland?

  Svara
  • Hej Tom och tack för dina frågor! Kul att du gillar inlägget.

   För oss som bor så långt ifrån fungerar det bättre med bostadsrätt där man inte behöver ha hela ansvaret själv. Hade vi bott närmare hade vi kanske funderat på stuga istället. Vi känner oss även lugna över att Skistar har ett vakande öga på den.

   Gällande områden så har vi fokuserat på södra fjällen och med det i fokus och med tanke på Stötens expansion och utmärkelser känns det stället lovande – de verkar ha en hög ambition. Lindvallen är annars en klassiker som vi tror kommer att hålla länge och har mycket bekvämligheter så som stor ICA, bio, bad och restauranger. I Hundfjället byggs det mycket och är ett populärt område för barnfamiljer.

   Länken till Savelend hittar du här! (Får bli ett inlägg snart där vi följer upp vår investering)

   Svara
 7. Tack, jättebra info.
  I kalkylen, hur såg uthyrning ut de heta veckorna sportlov, påsk, nyår?

  Vi funderar att göra som ni men vill absolut nyttja sport-, påsk- och delar av jullov själva. Dör upplägget som investering då?

  Johan

  Svara
  • Hej Johan och tack för dina frågor!

   Vi hade uthyrt under jul, nyår och 3,5 av 4 sportlovsveckor. Påsken blev som sagt inställd då Skistar stängde ned pga Corona. Jag tror att vi hade haft ett litet överskott om vi under ett normalt år inte hyrt ut under den perioden som du nämner. Hade det skett under föregående år hade vi nog gått plus minus noll.

   Dock får man inte glömma värdet på stugan/lägenheten där vi räknar att den iaf följer inflationen. Glöm inte heller att man får tre veckor med fritt boende. Tar man detta i beaktning ser kalkylen bättre ut. Å andra sidan finns det givetvis risker med att äga uthyrningsobjekt inom turismområde.

   Håll oss gärna uppdaterade hur det går!

   Svara
 8. Hej,

  Tack för sammanfattningen!

  De intäkter från uthyrning är inklusive moms om jag förstår det rätt? (Funderar på att köpa liknande objekt och är bara i startgroparna:)). Tar du intäkterna på din privata deklaration och hur hanteras moms i så fall?

  Mvh,
  Paul.

  Svara
  • Hej Paul och tack för din fråga. Spännande, vilka områden letar du i?

   I vårt fall hyr vi ut som privatpersoner så vi har skatt på inkomst av kapital att förhålla oss till när vi deklarerar. Man får göra ett schablonavdrag på 40 000 kr som gäller per bostad och per år. Utöver detta får man göra avdrag enligt följande:

   Om villa eller fritidshus: avdrag med 20% av hyran
   Om bostadsrätt eller hyresrätt: avdrag för månadsavgiften

   Skatten är 30 procent av överskottet.

   Svara
 9. Hej,

  Spännande kalkyl. Är skatten inräknad i kalkylen eller ska den dra av sen?
  Kollade på skatteverket och skatten verkar ju bero på hur många dagar om året som man har ythyrt. Hur mycket har ni uthyrt och hur tänker ni kring det?

  Svara
  • Våra siffror är brutto så skatten måste dras av. På skatteverket finns det bra information hur man ska göra och vad man behöver tänka på. De har satsat på att informera mer nu när de kommer att granska privatuthyrning lite noggrannare i år.

   Svara
 10. Hej,

  Tack för bra input! Vi håller på och räknar på om vi har möjlighet att köpa en lägenhet i fjällen. Även med skatten avdragen ser kalkylen bra ut om man ser det som ett sätt att tillbringa några veckor per år i fjällen billigare än att hyra.

  Det är svårt att avgöra hur många dagar per år man kan räkna med att hyra ut lägenheten, hur många dagar har ni haft eran lägenhet uthyrd?

  Svara
  • Stugor med olika lägen, skick och områden är alla olika med olika beläggningsgrad upplever vi. Ytterligare en aspekt är Corona och hur det har påverkat över de senaste två säsongerna. Men det bästa är nog att höra av sig till tex Skistar eller liknande förmedling och höra vad stugan haft för beläggning tidigare. Har den inte varit uthyrd kanske man kan fråga om beläggning generellt sett givet storlek och läge.

   Lycka till med projektet!

   Svara

Lämna en kommentar