Spara till barnen: Så räcker barnbidraget till kontantinsatsen

Innehåller anonnslänkar
Bostadspriserna rusar i höjden och med en ökning på uppemot 10% senaste året är det inte konstigt att våra unga har svårt att komma in i bostadsmarknaden. Lägg därtill amorteringskrav och krav på hur mycket man kan låna baserat på årsinkomsten. Hur ska man tänka när det gäller att spara till barn för att hjälpa dem till kontantinsatsen? Räcker ens om man sparar hela barnbidraget, och bör man göra det?

Diskussionen om svårigheten för våra unga att komma in på fastighetsmarknaden tog fart för något år sedan men är idag än mer aktuell: Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, skrev ett inlägg på Nordeas blogg om detta; I Skandias rapport Sparande utan bostad kan man läsa att inte ens ett sparande av hela barnbidraget (1250 kr) i 18 år räcker till kontantinsatsen till en genomsnittlig etta i Stockholm eller Göteborg.

I rapporten har man räknat på en avkastning på sparat kapital om drygt 4%, varpå slutsumman blir drygt 300 000, vilket är mindre än de ca 350 000 -500 000 som i dagsläget krävs i handpenning för en etta i Stockholm eller Göteborg. Här anser vi att man har varit lite väl pessimistisk när det gäller räntan på det sparade kapitalet.

Med en så lång sparhorisont som 18 år borde pengarna sparas i aktiemarknaden, vilket historiskt sett skulle ge en årlig avkastning på cirka 10-12 %. Stockholmsbörsen har i modern tid givit en genomsnittlig avkastning på drygt 12% (Läs vidare hos RikaTillsammans).

Antar man en avkastning på 10 % istället för 4% bör man ha fått ihop nära 700 000 kronor efter 18 år. Niclas “Investeraren” Andersson på Avanza uttrycker detta som att det är “ekonomisk barnmisshandel” att ha ett långsiktigt barnsparande på bankkonto.

Spara till barn: varje krona räknas

Hur mycket man kan spara till sina barn beror såklart på familjens ekonomi och det är inte många förunnat att kunna lägga undan hela barnbidraget, oavsett om det ska användas till kontantinsatsen, ge barnet mer tid som vuxen, eller till något annat.

spara till barn

Varje krona räknas dock och om man investerar pengarna klokt behöver sparandet varje månad inte vara så stort för att ränta-på-ränta effekten ska ge en rejäl slant efter 18 år. Nu säger vi inte att man ska/bör spara ihop till kontantinsatsen till sina barns första boende, men eftersom vi ändå är inne på det temat har vi valt att ta med några räkneexempel på kontantinsatser och månadsspar.

StadBostadens pris*KontantinsatsMinsta månadsspar**
Stockholm3 326 015498 902 900
Göteborg2 456 240368 436 675
Malmö1 271 786 190 768350
Lund2 159 626323 944600
Linköping1 774 065 266 110500

*enligt rapporten Sparande utan bostad
**notera att ingen hänsyn har tagits till prisutveckling på bostäder 18 år framöver.

Ränta på ränta-kalkylator

Med Rikatillsammans ränta-på-ränta-kalkylator kan du själv räkna på hur mycket du behöver spara om tanken är att hjälpa barnen med kontantinsatsen. Vad vi kan se från tabellen är att det t.om. i våra största och dyraste städerna går att finansiera ett första boende om man sparar en del av barnbidraget. Tvärtemot vad Nordea och Skandia menar, men så sparar de inte särskilt smart heller.

Börja spara till barnen idag

Börja spara till barn eller barnbarnen redan idag. Det tar bara några få minuter att skapa konto hos Avanza som vi själva använder och rekommenderar som nätmäklare.

Öppna konto hos Avanza idag

Våra tankar om att spara till barnen i vår familj

Det här inlägget tar avstamp i om det ens är möjligt att spara ihop till en kontantinsats genom att spara barnbidraget, vilket vi påvisat är fullt möjligt. Att faktiskt ha den ekonomiska möjligheten att göra det och huruvida det är är något man bör göra, är upp till föräldrarna att avgöra. Inget är fel.

Det viktigaste är att inte ge barnen en stor summa pengar i handen vid 18 års-dagen eftersom det ökar risken att barnen tappar greppet om pengarnas värde.

För att öka sparandet och som en del i den ekonomiska uppfostran som är så viktig att ha med sig hemifrån kan vi rekommendera att hal tiden ha en öppen dialog om sparandet med barnen. Det kan tex vara att berätta hur pengarna vuxit från period till period och föreslå att en del av eventuella födelsedagspengar eller på annat sätt intjänade medel investeras.

Lämna en kommentar