Lös vardagspusslet: Så ger du dina barn mer tid

Leksaker och prylar i all ära, men det viktigaste för de små barnen är tiden och närheten till sina föräldrar (eller annan vårdnadshavare). Tyvärr kan man ofta se hårt arbetande föräldrar som lämnar tidigt på förskola/fritids och hämtar sent med ett jäktat uttryck i ansiktet och med mindre tålamod än vad de velat ha. Även om vi båda har jobb vi trivs med hade vi gärna arbetat mycket mindre under just de viktiga och intensiva åren när barnen är små och behöver oss som mest. Vad kan vi göra för att hjälpa våra barn när de hamnar i denna situation och försöker lösa vardagspusslet?

Jag satt och roade mig med att fundera på hur mycket man som förälder hade behövt spara för att ge de egna barnen möjlighet till en friare och lugnare tillvaro när det är deras tur att vara småbarnsföräldrar. Som en indirekt gåva till de barnbarn vi hoppas på.

Jag ser framför mig att ge dem ett kapital som de kan ta ut enligt 4%-regeln för att täcka in förlorad inkomst av deltidsarbete eller extra tid helt ledigt med barnen. Tidshorisonten för att spara ihop detta kapital har jag satt från födsel till 30 år.

Antaganden för att ‘ge dina barn tid’

Tanken är att kunna få ihop ett kapital där uttaget enligt 4%-regeln motsvarar 50% av lönen. Detta skulle innebära att det vuxna barnet kan arbeta halvtid utan att inkomsten minskar. Vi bortser från pensionsavsättning i detta enkla exempel.

 • Lönen: Medianlönen i Sverige 2019 var 31700 kr enligt SCB och efter skatt blir det ca 22000 kr. Detta låter som en rimlig lön att räkna på (11000 netto vid halvtidsarbete).
 • Tidsspannet: Barnet, eller den unge vuxne vid denna tid, ska få kapitalet eller månadsutbetalning enligt 4%-regeln när denna får sitt första barn och vi uppskattar att de är 30 år då. Därmed har vi satt tidsserien till 30 år då kapitalet får förränta sig.
  Enligt SCB är medelåldern för kvinnor som fick sitt första barn 29,6 år och för män 31,8 år (år 2019).
 • Inflation: De senaste åren har inflationen legat på mellan 0-2% och riksbankens inflationsmål ligger på 2% varför vi kommer att räkna på en inflation på 2% i snitt under hela tidsserien.

Uträkningar

11000 i dagens penningvärde blir ca 19 900 kr om 30 år, givet en inflation på 2%.

Räknat på 4%-regeln behövs därmed ett kapital på nära 6 miljoner. 4%-regeln kommer från en studie där man räknade ut hur mycket man kan ta ut från sitt kapital utan att det tar slut. Slutsatsen är att man med hög sannolikhet kan leva på sitt kapital i minst 30 år om man tar ut max 4%. Läs mer här.

Vilket månadssparande krävs?

Den genomsnittlig årsavkastningen för Stockholmsbörsen under perioden 1990-2019 var 10.51 % så vi kommer att anta en årsavkastning på 10% i genomsnitt de kommande 25 åren.

Om man sparar 2750 kr i månaden i 30 år får man ihop det kapitalet barnet behöver, 6 miljoner i detta fallet, och kan därmed gå ner i tid och bara arbeta halvtid för att få vardagslivet att gå ihop lättare.

ränta på ränta

Rikatillsammans ränta-på-ränta-kalkylator

Lös vardagspusslet: Spara 2750 i månaden, ge dina barn mer tid

6 tankar på “Lös vardagspusslet: Så ger du dina barn mer tid”

 1. Intressant uträkning!

  Sen tror jag att 75% räcker gott för att göra rejäl skillnad under småbarnsåren och då behövs ju inte lika mycket. Jag tror också att det är viktigt att själv här och nu vara närvarande så att ens barn även som föräldrar klarar sig på 75% av sin lön även utan stöd från sina päron. Alltså om jag nu är närvarande, lär ut ekonomi och visar att man inte behöver några enorma summor så kan mina barn förhoppningsvis även själva arbeta deltid utan finansiellt stöd från mig när de väl blir föräldrar. Så nyckeln är att inte fokusera för mycket på att samla pengar till dem och istället umgås med dem? Kanske det.

  Svara
  • Frihetsmamman, jag tror också att det hade räckt långt att gå ner till 75%, speciellt om man kan få hjälp av den äldre generationen och har komp/flex på arbetet. Det blir dessutom en hel del mindre att spara in.:)

   Svara
 2. En beundransvärd tanke, tror det är få som tänker i dessa banor. Småbarnstiden är ju krävande, oftast sämsta läget i livet avseende pengar och tid. För egen del (föräldraledig med nr 2) har vi inte svårt att få pengarna att gå runt, dock har vi inte i närheten tillräckligt för att anställa hembiträde som två föräldrar med motsvarande arbeten kunde för två generationer sedan, men förmodligen har vi det bättre rent ekonomiskt än vad våra föräldrars generation hade iom 90-talskrisen. Tyvärr känns det som om våra föräldrar därmed tycker att vi kan klara oss själva, men det är ju TID och ENERGI vi har brist på. Barn som vaknar i intervaller under nätterna, då hjälper inte några tusenlappar. Man som har beordrad övertid, då är det svårt att hjälpas åt… Jag hör ofta om andra far-/ morföräldrar som hämtar på förskolan 2 ggr/vecka eller tar en övernattning med barnbarnen i veckan från att de är bebisar och kan inte låta bli att bli avundsjuk. Min treåring älskar att vara med sin mormor o farmor och det är så tråkigt att få till svar “kan han inte vara hemma?” när jag frågar om hjälp av den ena, som är pensionär eller “kan du inte göra det på helgen,” när jag frågar den andra om jag kan passa på göra ett par ärenden när hon är och hälsar på under ett par vardagar. Nej, de vill bara ge presenter och äta fina middagar med oss vuxna närvarande, men min ork att leka sällskapsdam till dem är minst sagt låg… Jag säger att det bästa du kan ge dina barnbarn är samma som barnen = TID!

  Svara
  • Tror det är just det som inlägget avser dvs grundplåt med pengar för att köpa sig fri deltid från ekorrhjulet som istället spenderas med familjen.

   Vi gör så nu med andra barnet. Sparat ihop så att sambon kan vara mammaledig ett år utan att lyfta föräldrapeng. Börjar lyfta föräldrapeng då ungen fyller 1 år = längre föräldraledighet. Detta samtidigt som vår pengamaskin gör att jag kan jobba 50%. Ger mer tid och ork åt oss båda och ungarna.

   /Gurra

   Svara
   • Vi gjorde precis som ni Gurra och var föräldralediga utan ersättning det första året med barnen för att spara föräldradagar till framtida långledigheter och för att kunna ta ut 1 föräldradag i veckan i några år framöver (dvs behålla 100% tjänsten, men jobba 80%). I backspegeln var det dock kanske inte det smartaste rent skattemässigt eller ur investeringssynpunkt att ha 0 kr i lön i ett år, men det känns bra att ha så mycket dagar kvar. Målet är ju trots allt ändå att leva gott på väg mot den ekonomiska friheten. 🙂

    Svara
  • Hej och tack för era insiktsfulla kommentarer. Vi håller helt med om att tiden mor-och farföräldrarna kan avvara för att avlasta och umgås med barnbarnen är värt mest. Det är vår förhoppning att kunna vara en hjälpande hand och en självklar del av barnbarnens liv. Dock vet man inte hur framtiden ser ut och det finns alltid en risk att någon eller båda av oss blir sjuka eller går bort innan vi hinner vara där för barnbarnen. Eller att barnen bestämmer sig för att flytta till olika delar av Sverige/världen så att det blir svårt att hjälpa till i vardagen.

   Det vi tänker med kapitalet var främst att barnbarnens föräldrar har råd att gå ner i tid eller lättare kan motivera att ta en enklare tjänst med sämre betalt just de åren när man som minst vill ta med jobbet hem. Andra sätt pengarna kan avlasta är till att köpa in tjänster som tex städning eller att ha råd att bo närmre skola/jobb så att man slipper pendlingen och den tid/kostnad detta medför.

   Svara

Lämna en kommentar