Hänt i veckan v49: Fokus på julklappar

Dags att summera veckan. Nu är det inte långt kvar till jul och vi är i princip klara med inköpen av julklappar. Vi passade på att köpa det mesta under Black week samt gjort några köp även denna vecka. Vi skrev om våra tankar kring Black Friday och ett inköp vi gjort.

Detta var egentligen förra veckan men kampanjer och extrapriser har fortsatt under Cybermonday i måndags. Det gäller att inte köpa för köpandets skulle och följa sin plan/inköpslista, något vi lyckats med bra detta år.

Planering av jul och julklappar

julklappar

Generellt sett ligger vi bra till i planeringen till jul detta år. Så här tidigt ute har vi nog aldrig varit: julbelysningen kom upp innan första advent (!), pepparkakor och lussekatter har blivit bakade och juldekorationen (steg 1) var klar i tid till förra helgen. Julgranen blir nog att köpa in under nästa vecka och vi hoppas få en fin billig gran på Bauhaus som är tradition.

Vi har också hjälpt till och beställt julklappar från mor- och farföräldrar till barnen så att de skickas hem till oss. Så nu börjar vi få koll på vem som ska ge vad och vilka julklappar som ännu inte levererats men är på gång.

Nu i Coronatider inför jul när julklappar ska köpas är vi väldigt nöjda med servicen budfirmorna tillhandahåller, speciellt Budbee tycker vi funkar riktigt bra. Det finns fler men just Budbee är de vi använt mest. Funktionen i appen att kunna se var de är och nedräkning till när de levererar ens paket är riktigt bra.

Att gå till Postombudet för att köa i en alldeles för liten lokal känns riskfyllt varje gång man måste dit. Vårt lokala ombud gjort ett bra jobb givet förutsättningarna och har försökt Coronanpassa verksamheten. Men det är ändå att man tänker på smittorisken. På vissa ställen har de börjat med drive-in, vilket är en intressant lösning både mtp smittorisken.

Köpa julgran

julgran

Det är otroligt vad det kan vara skillnad på gran och gran. Åker man ner till torget eller större köpcentrum där granförsäljarna satt upp sin butik temporärt, kostar de gärna 500-600 kr och uppåt. Vad är det som skiljer en 500 kronorsgran från en bauhausgran? Vi har alltid varit nöjda med våra Bauhausgranar, men visst man får lägga lite tid om man vill hitta en fin. Var köper ni gran i er familj och hur mycket brukar det kosta?

På aktiemarknaden: “raset” i Latour

Vi har knappt ägnat någon tid alls till att övervaka våra aktieinnehav denna vecka. Det har gått i ett på jobb med att bli “klar” innan julen är här. Något som vi dock noterade var dippen i investmentbolaget Latour, som är ett av våra innehav.

Ägarfamiljen Douglas bestämde sig för att avyttra en större mängd aktier i en sk accelererad bookbuildingförfarande, där kursen bestäms på förhand och sattes till en rabatt om ca 12% . Kursen gick ner motsvarande rabatten men om man ser på kursgrafen har utvecklingen varit fantastisk den senaste tiden.

På fondmarknaden: Vi flyttar till SAVR

SAVR är en ny aktör med ett fondtorg och utmärker sig med billigare fondavgifter än tex Avanza. De har inte alla fonder på marknaden men katalogen expanderar hela tiden. Vi är igång att flytta så många fonder vi kan från vårt Sidehustle-konto på Avanza till SAVR.

Det kommer ett längre inlägg med jämförelse mellan Avanza och SAVR inom kort så håll till godo. Vi har hört talas om SAVR sedan en tid sedan men velat avvakta. Nu känner vi att det är dags att flytta en del av kapitalet dit för att få lägre fondavgifter. Tex kostar TIN Nyteknik 1.07% i avgift på SAVR, medan samma avgift på Avanza är 1.59%

Lämna en kommentar