Gåva till välgörenhet

Innehåller annonslänkar
Vid den här tiden på året brukar vi gå igenom vår ekonomi i stort och en av punkterna är att ge en liten julgåva till välgörenhet. Glädjande nog kan man from förra året få skattereduktion för gåvor – något som togs bort för några år sedan, men är alltså tillbaka igen. Skattereduktionen är 25 procent av gåvobeloppet och får högst vara 1 500 kronor per år (motsvarar gåva på 6000 kr).

Förutsättningar för skattereduktion för gåvor

  • Gåvomottagaren måste vara godkänd av Skatteverket innan du lämnar gåvan.
  • Du måste ge minst 200 kronor till samma gåvomottagare vid ett och samma tillfälle (så kallat gåvotillfälle).
  • Du måste skänka minst 2 000 kr under året.
  • Gåvan måste vara en penninggåva som är avsedd att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.

Hur får man skattereduktionen?

För att få skattereduktion ska man lämna sitt personnummer till välgörenhetsorganisationen. Skattereduktionen ska komma automatiskt på deklarationen om man har fyllt i personuppgifter och uppfyller förutsättningarna ovan.

Både svenska och utländska godkända gåvomottagarna är skyldiga att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket för de gåvor som de har tagit emot och som omfattas av reglerna.

Mest pang för pengarna

För oss är det viktigt att skänka till den organisation där vi får mest pang för pengarna. Som vanligt kliar det i fingrarna att ta fram faktisk data som kan svara på den frågan. Vi jämförde mellan de, för oss, aktuella välgörenhetsorganisationerna och deras administrativa kostnader:

Organisation

Andel som går till ändamålet

Rädda Barnen

89%

UNICEF

84%

Röda Korset

84%

UNHCR

82%

Läs mer på Skatteverket.se

Vi uppskattar verkligen möjligheten att både ge bort och få de olika gåvobevisen, som tex ‘nödpaket’, ‘vaccinpaket’, ‘skolpaket’ eller annan gåva som vissa välgörenhetsorganisationer har i sin gåvoshop. Det blir en tydligare koppling vad pengarna går till och det känns lätt att byta ut gå-bort-blomman mot vaccin till ett flertal barn. När vi skänker utanför dessa ‘presenter’ blir det dock som klumpsumma som välgörenhetsorganisationen får bestämma över själv och använda där de ser har mest behov just vid det tillfället.

Inget av det är fel, det viktigaste är att inte skjuta upp beslutet om man vill ge en gåva. Vi resonerade att prioritera mest pang för pengarna vilket i år var ‘Rädda barnen’ med lägst administrativa kostnader av de vi jämförde mellan.

Gåva från avkastning

Vi kan inte pinpointa att våra pengar går till ett specifikt land, område eller syfte annat än att göra världen lite bättre – och bara det ger en väldigt go känsla i magen. Pengarna tar vi från portföljen från våra sidoinkomster. I år har den portföljen gått riktigt bra efter att vi valde att investera i Handelsbanken Hållbar Energi som gått som tåget i år.

Avslutningsvis

Har man möjlighet att skänka pengar är det jättebra, men har man inte det så finns det finns ju oändligt många andra sätt att påverka världen till det bättre.

Lämna en kommentar