7 Tips för att sänka elkostnaden

Innehåller annonslänkar
Vi har alltid varit engagerade i att spara på elen och tittat både på de stora och små besparingarna. I möten med vänner, bekanta och kollegor utbyter vi gärna tips för att sänka elkostnaden – speciellt i dessa tider med rekordhöga elpriser. Till de stora hör optimering av uppvärmningen av villan som att t.ex. ersätta el-elementen med luftvärmepumpar eller konvertera till vattenburna element eller golvvärme, samt tilläggsisolera. Oavsett om man bor i villa eller lägenhet är ett enkelt tips för att sänka elkostnaden att byta elavtal. Vi har Tibber och är supernöjda, speciellt med el till timpris och översikten i appen.


Byt elavtal till det smarta elbolaget Tibber för att med timpris kunna sänka dina elkostnader. På köpet får du 500 kr att köpa smarta el-prylar för i deras butik.


För de som har lyxen att bo i hus med vattenburna element finns oändliga möjligheter, och vad vi förstår är luft-vattenpump eller bergvärme en av de bästa alternativen, som dock innebär stora investeringar.

För de i hus med direkverkande el är luft-luftvärmepump den enklaste och en av de mest effektiva förbättringarna till en lagom peng. När vi installerade luft-luftvärmepump sade man att återbetalningstiden var fem år, men med dagens elpriser i kombination med att värmepumparna blivit ännu mer effektiva borde den tiden ha förkortats väldigt mycket.

Men vad kan man göra här och nu, utan att det kräver stora investeringar? Nu går vi till de små men viktiga tips för att sänka elkostnaden. Dessa är åtgärder som inte kräver samma investeringar som t.ex. att byta värmesystem.

1. Duscha smart

sänk elförbrukningen

Vårt första tips för att sänka elkostnaden är att duscha snabbare. Enligt Newsdesk tar svenskarna de längsta duscharna i norden på mellan 6-10 minuter. Våra nordiska grannar bevisar att denna tid lätt kan halveras och detta hade besparat oss en hel del pengar.

Planera duschandet för att minska antalet. De flesta svenskar duschar oftare än vad de hade behövt göra och skulle kunna hoppa över en eller ett par duschar i veckan. En gång räknade jag till 4 duschar på 1.5 dygn, vilket var totalt onödigt och bara skett per automatik.

Dessa var i samband med barnets simträning kvällen dag 1, dusch på morgonen och efter träning dag 2 samt på morgonen dag 3. Utan att tumma på den personliga hygienen hade jag lätt kunnat strunta i de två morgonduscharna hemma och bara duschat på simhallen och efter träningen.

2. Spara på maten

tips för att sänka elkostnaden

Tina upp fryst mat i kylen. Jag har läst någonstans att maten skulle påverkas negativt av detta, men det är aldrig något vi har märkt av. Tvärtom har vi fått bättre resultat än genom att tina upp i micron där vi alltid lyckas få kanterna upphettade och mitten frusen. För oss fungerar det även som ett sätt att planera matlagningen och undvika hämtmat. Om det ligger ett kilo upptinad kycklingfilé i kylen måste detta tillagas genast och då är det lättare att stå emot suget efter pizza.

Häll det kokta kaffet på en termos och undvik att bryggaren får stå på eller att du behöver koka kaffe flera gånger per dag.

Ett annat tips för att sänka elkostnaden är att återanvända kokande vatten och maxa ugnen. Detta sparar inga större summor, men ska man tex koka både broccoli och pasta kan man med fördel först koka broccolin och sedan lägga ner pastan i vattnet när man fiskat upp broccolin.

På samma sätt kan man använda den uppvärmda ugnen både till huvudrätt och efterrätt. Vad sägs tex om ugnsrostade rotfrukter och kycklinglår i långpanna till huvudrätt och äppelpaj till efterrätt?

3. Sänk värmen

sänk elförbrukningen

Det som främst drar energi i ett hushåll är uppvärmning av vatten och värme. Sänk värmen inomhus ett par grader och ta på de mysiga tofflorna och den stickade tröjan. Varje grad du sänker temperaturen minskar elförbrukningen med 5% sägs det. – Läs mer om hur vi tänker kring detta här.

Sänk värmen ytterligare när du inte är hemma och i de rum du sällan är. T.ex. har Tibber smarta lösningar för att göra vanliga radiatorer “smarta” så att du på ett enkelt sätt kan göra sådana här inställningar.

Tack vare Tibbers smarta prylar styr vi värmepumparna så att de undviker att värma på max de timmarna då det är som allra dyrast. Det har sparat oss väldigt mycket pengar att ha timdebitering och kunna undvika topparna i elpriset.

4. Tvätta smart

sänka elförbrukningen

Kör tvättmaskinen full och på så låg temperatur som möjligt utan att tumma på renheten.

Studera din diskmaskins olika program. Hemma hos oss körs diskmaskinen ofta och energiåtgången per körning är därför viktig, men det kan vara svårt att veta vilket program som gör disken helt ren utan att dra onödigt mycket energi. Vi körde länge på eko-programmet på vår tills vi en dag läste manualen och insåg att det fanns ett annat som gjorde disken lika ren men med mindre energi.

Beroende på var i Sverige man bor kan det finnas möjlighet att använda en halv diskmaskinstablett utan att tumma på resultatet.

Lufttorka tvätten. Har du inte väldigt bråttom att få tvätten torr finns det oftast ingen anledning att slå på torkskåpet. De enda gångerna vi har igång vårt är när det brådskar med att få torrt barnens overaller eller skor. Detta händer ett fåtal gånger per år. I övriga fall får textilerna lufttorka i torkskåpet.

Med Tibber varierar priset på el under dagen så därför ställer vi in tvättmaskinen därefter. Oftast är det billigast under natten och det kan därför vara smart att låta maskinerna gå då istället.

5. Belysning

sänk elförbrukningen

Ett annat långsiktigt tips för att sänka elkostnaden är att byta ut dina gamla lampor till LED-lampor. Hitta vilken sockel lampan har och jämför pris på utbyteslampa (använd Prisjakt.se). Här har man en initial kostnad på att köpa nya lampor och det går att räkna på återbetalningstiden. Vi själva prioriterade de lampor som är igång mest.

Släck lamporna i de rum du inte är just nu. Detta tips är så självklart att vi funderade på att inte ta med det, men det fick komma med eftersom vi har själva svårt att vara helt strikta här.

6. Elektronikprylarna

sänka elförbrukningen

Undvik stand-by lägena på prylarna. Bryt strömmen helt.

Ingen TV som bakgrundsljud. Det kan vara trevligt att ha igång TV:n även när man inte aktivt tittar på den för att det inte ska vara helt tyst i hemmet. Dock har dessa apparater med stora bildskärmar en tendens att sluka ström, så numera ersätter vi dem med en ljudbok eller podd via mobilen. Detta sparar ström och är mycket intressantare.

7. Byt elavtal till Tibber och få koll

sänk elförbrukningen

Sista och vårt bästa tips för att sänka elkostnaden är att byta elavtal. Sedan vi bytte till Tibber har vi blivit mycket mer medvetna konsumenter. Deras app är fantastiskt enkel men så genialisk. Genom en översiktsvy kan vi se timpriset på vår el kommande dygn vilket innebär att vi kan planera när vi ska köra t.ex. disk och tvätt.

Tibber synliggör din elförbrukning på ett ypperligt sätt vilket har gjort att vi är betydligt mer medvetna än tidigare. Ännu en bonus är att man kan se var elen kommer ifrån. Vi är som sagt otroligt nöjda och kan verkligen rekommendera Tibber.


Byt elavtal till Tibber via länken till höger så får både du och jag 500 kr att köpa smarta el-prylar för i deras butik.


Hoppas att våra 7 tips för att sänka elkostnaden och spara el hjälper! Vilka är dina bästa tips för att sänka elförbrukningen?

4 svar på ”7 Tips för att sänka elkostnaden”

 1. Du har väl bytt till elmätare med timmätning (ingen kostnad för dig), samt abonnemang för timmätning? Om du har det, hur ser kostnaden ut för det i jämförelse med vanlig månadsmätning/månadspriser, tänker på fast avgift, påslag på rörligt pris, övriga kostnader till elHANDELsbolaget?

  Priset/kostnaden till elNÄTsbolaget är väl detsamma oberoende av vilken form av mätning/abonnemang hos elhandelsbolaget man har? Kostnaden till elnätsbolaget är väl uppdelat på två delar: en fast månadsavgift (årsavgift/12) och en rörlig del som beror på elförbrukningen och den är fasställd i förväg och bestäms av staten tillsammans med elnätsbolaget. Förbrukningen påverkar alltså kostnaden, dvs ju högre förbrukning (antalet kWh) desto högre kostnad/faktura. Alltså helt frikopplad från priset på nordpool.
  Har jag förstått det rätt?

  Undrande läsare

  Svara
  • Hej David och tack för din kommentar! Som jag förstår det begär Tibber att ställa om mätaren för timmätning från nätbolaget, men kan det dröja -dock ska man inte behöva byta ut någon hårdvara. Tills dess att det är påkopplat har man fortfarande timpris men eftersom de inte vet när man förbrukade sin el så delar de upp månadsförbrukningen jämnt över månadens timmar.

   Priset för el-överföringen över nätet och den fasta kostnaden för nätet är faktorer som inte går att påverka som konsument. Så du har rätt det är helt oberoende vilket elavtal du väljer.

   Vi får återkomma med grafer på hur det skiljer sig när vi har lite mer data på timdebitering.

   Svara
   • Kommer det inga nya inlägg snart? Du har ju varit flitig tidigare, men sorgligt nog var det länge sedan sist och jag saknar dina inlägg!!

    Svara
    • Ja tyvärr är det så. Den senaste tiden har det varit svårt att prioritera detta projekt med allt annat som händer i livet. Vi hoppas komma igång snart igen!

     Svara

Lämna en kommentar