Vilken temperatur har du hemma?

Vilken temperatur har du hemma i bostaden och hur varmt ska man ha det inomhus? När värmen väl sätts igång under hösten syns det direkt i elräkningen och därför försöker vi hålla emot så länge det går. Hur långt in på hösten håller du dig innan det blir för kallt och ni måste sätta igång värmen?

Innan barnen kom, så väntade vi med premiären tills fleece och morgonrock inte räckte för att hålla kylan borta. Om jag inte minns fel gick gränsen då vid ca 17-18 grader dagtid. Nu när vi har fler att ta hänsyn till har vi så klart justerat upp gränsen.

Den inofficiella gränsen går nu vid ca 18-19 grader där barnen är lagom varma i tunn tröja och byxor, medan vi vuxna som själva är frusna behöver fleece för att hålla värmen. Dagar med rå kyla höjer vi temperaturen någon grad för att få behaglig temperatur.

Hur varmt ska man ha hemma?

Vilken temperatur har du hemma

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man har 20 grader hemma när man mäter med termometer.

Jag har förstått att vi har några grader kallare hemma än många andra, men det känns orimligt att ha det så varmt inomhus att barnen kan springa omkring i underkläderna medan det är minusgrader utomhus.

Varje grad innetemperaturen kan sänkas ger kännbar effekt på elförbrukningen vilket både är bra för plånboken och miljön och ibland handlar det bara om att sätta på sig en extra tröja och ett par gosiga innetofflor.

Varje grad du sänker värmen minskar elförbrukningen med ca 5%. Så ett spartips är att kontrollera hemma hos er och om möjligt, sänk inomhustemperaturen. Läs vidare för fler tips för att sänka elkostnaderna

Fråga till dig som läsare: Vilken temperatur har du hemma?

Hur tänker du när det gäller innetemperaturen? Var går din gräns för att sätta igång värmen för säsongen och vilken temperatur har du hemma?

6 svar på ”Vilken temperatur har du hemma?”

 1. Min elräkning brukar hoppa upp från mellan 700 kr och 800 kr sommartid till över 3000 kr de kallaste vintermånaderna (och då stödeldar jag ändå i vedspisen vintertid). När morgontemperaturen inne gick under 17 grader satte jag på värmen. Det här året var det så sent som 10 oktober.
  Nu ligger temperaturen något över 18 grader på morgonen och kan under dagen gå upp till 19 grader om det inte är kraftigt solsken som värmer genom söderfönstren.

  Svara
 2. 21-22 grader måste det vara hemma, annars flyttar min fru.

  Svara
  • Skilsmässa är något dyrare så jag förstår den prioriteringen 🙂

   Svara
 3. Själv har jag sänkt innetemperaturen med 22 grader, alltså sparar jag 22*5% = 110% på min elförbrukning. Elbolaget betalar alltså ut pengar till mig varje månad 😉

  Svara
  • Haha, ja hade man kunnat räkna så hade det varit en bra affärsidé 🙂

   Svara

Lämna en kommentar