5 alternativa investeringar istället för börsen

Att investera på börsen är grundstommen i många investeringsportföljer. Men vilka alternativa investeringar och alternativ till börsen finns det om man vill bredda sin portfölj? Vi undersöker och sammanställer flera alternativ.

Innehåller annonslänkar

Långsiktiga pengar gör sig väldigt bra på aktiemarknaden men, som man brukar säga, bör man inte lägga alla ägg i samma korg. Det kan därmed vara en god idé att diversifiera sin portfölj för att bättra kunna parera när börsen skakar till – speciellt i tider då börsen gått spikrakt uppåt och man börjar fundera på risken för en sättning.

Vilka andra investeringar förutom direktägande i aktier finns det? Låt oss gå igenom fem stycken alternativa investeringar som vi har valt ut för att djupdyka i.

P2P-lån

Avkastning: ca 10%

Det finns flera aktörer därute som erbjuder att man kan investera i så kallade peer to peer-lån. Vår favorit i segmentet är Savelend. Savelend erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer, men även i fastighetsprojekt. SaveLends målavkastning är 7-9 %, men har sedan 2014 i genomsnitt genererat 13,82 % ränta på investerat kapital per år.

alternativa investeringar

Avkastning på vårt konto är ca 12% på investerat kapital (annualiserad). Det är riktigt härligt att se hur räntor och amortering tickar in på månatlig basis. Vi tycker Savelend är ett perfekt komplement till börsens ryckigheter och har blivit en favorit till alternativa investeringar.

Dessutom får man tipsbonus på upp till 600 kr som ger en fin avkastning på ditt investerade kapital direkt! För att få denna tipsbonus och läsa mer om Savelend, klicka här.


När du skapar ett konto och inom 30 dagar investerar med SmartInvest får du upp till 600 kr i tipsbonus

savelend

Betyg: 5 av 5.

Savelend erbjuder sedan oktober 2021 även insättningar med betaltjänsten Trustly, vilket innebär direktinsättningar från valfritt konto via ens internetbank. Detta är en efterlängtad funktion som minskar ledtiden från insättning till att ha pengarna på kontot på Savelend.se markant.

Fördelar
  • Historiskt hög avkastning
  • Väldigt enkelt med Smartinvest
  • Passiv investering
Nackdelar
  • Inte lika likvid som en storbolagsaktie, dock finns andrahandsmarknaden

Fastigheter

Avkastning: Varierar

Ett annat alternativ till börsen är det klassiska att investera i fastigheter. Här finns flera olika typer av fastighetsinvesteringar man kan göra som alla kräver lite olika förutsättningar:

  • Hyra ut sommarhus
  • Hyra ut fjällstuga
  • Hyra ut hyresfastighet
  • Hyra ut rum, garage eller attefallshus på tomten

Förväntad avkastning

Att sätta en siffra på förväntad avkastning är väldigt svårt, nästintill omöjligt eftersom det beror på så många olika aspekter. Det är inte lika enkelt att som en aktie eller andra tillgångsslag räkna ut ett snitt över långa tidsperioder. Klart man kan se på fastigheters värdeökning över tid men här varierar det också väldigt, både per olika tidsperioder och geografiska områden.

En av de alternativa investeringar vi checkar av är fjällstuga. Vi äger en fjällstuga som vi hyr ut i Sälenfjällen och har tidigare räknat på vår avkastning hittills. Det är egentligen för kort tidsperiod för att summera och utvärdera men eftersom vi i ett tidigare inlägg skrivit om detta efter förfrågan från flera läsare, lägger vi in de siffrorna här.

Avkastning på eget kapital (brutto, hyresintäkt): 9%

Tot avkastning på eget kapital (brutto, hyresintäkt + värdeökning): 50%

Fördelen med att investera i fastigheter är att man kan få en stor hävstång genom belåning. Detta eftersom vi ser räntebetalningarna för lånet som en kostnad och bara de pengar man själv går in med, dvs insatsen, som eget kapital.

Jobba med hävstång

För att förklara vad vi menar med hävstång kan vi ta exemplet med en fastighet som kostar 2 miljoner och där det krävs en kontantinsats på 15%. Vidare landar vinsten (intäkter minus kostnader) i detta exempel på 50 000 kr årligen.

fjällstuga som investering

Detta ger en avkastning på antingen 2.5% eller 17 % beroende på om man räknar på bostadens köpeskilling (2 miljoner) eller på det egna investerade/uppbundna kapitalet (300 000 kr).

Genom att gå in med så lite eget kapital som möjligt blir den procentuella avkastningen på det egna kapitalet större och eventuella resterande pengar kan användas till nästa projekt. Det är detta vi menar när vi pratar om hävstång.

Värdeökningen är dock det som oftast ger de riktigt stora pengarna om man satsat på ett attraktivt läge. Det är svårt, om inte omöjligt, att sia om hur priset på bostäder kommer att utvecklas i framtiden. Historiskt kan vi bara konstatera att utvecklingen varit otrolig de senaste 20-30 åren.

En aktiv alternativ investering

Fastigheter är inte någon passiv investering, så om man har det som krav bör man se sig om efter andra typer av investeringar. Hyresgäster som har frågor, saker som går sönder, underhåll som ska planeras och skötas, städning, bokning, annonsering, ja listan är lång på åtagande förknippade med fastighetsinvesteringar.

Det går visserligen att påverkar i hög utsträckning och genom att till exempel köpa in flertalet tjänster, göra fastighetsinvesteringen så passiv som möjligt. Dock blir det aldrig som att direktäga en storbolagsaktie till exempel där du kan avyttra din investering på dagen.

Fördelar och nackdelar investeringen

Fördelar
  • Går att arbeta med stor hävstång (belåning)
  • Har historiskt varit en stabil investering (bortsett från fastighetskrascher)
Nackdelar
  • Risk om räntan höjs
  • Inte passiv investering

Fastigheter via Tessin

Alternativa investeringar som fastigheter är som sagt ingen passiv investering. Vill man inte direktäga fastigheter finns flera alternativ för att få exponering mot fastighetsmarknaden, till exempel genom att investera i räntebärande fastighetslån via Tessin.

På Tessin.com kan man välja och  investera direkt i deras aktuella fastighetsprojekt. Några exempel på fastighetsprojekt som kan ligga ut är industribyggnader, logistiklokal, bostäder, eller som i skrivande stund är väldigt populärt, padelhall.

Lånens angivna årsräntor befinner sig mellan 7–13 procent och med en historisk genomsnittlig avkastning på 8,4 %.

Solceller

Avkastning: Varierande, kring 10%

Att installera solceller kräver att man binder upp en del kapital, men är samtidigt en av de tryggare investeringarna. Solen kommer att lysa även i framtiden och med de generösa garantierna på solcellerna kan man räkna med att producera el ett bra tag framöver.

Beroende på hur många paneler du kan få upp på ditt tak och i vilket väderstreck det ligger blir investeringen olika gynnsam, men typisk ligger det kring 10%. Det man inte får glömma dock är solcellerna redan första dagen kan producera el till dig själv eller att sälja till elnätet och du kan se fram emot lägre elräkningar.

En annan omedelbar effekt av att installera solceller är att värdet på ditt hus förväntas att öka. Enligt en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet ökar värdet på huset med i snitt 14% om man har solceller installerat på taket. Potentiella köpare blir lockade av den låga elförbrukningen och fler kan få lån till huset då de låga driftskostnaderna ger en bättre KALP.

Som extra bonus erbjuder olika banker rabatt på bolånet för energieffektiva hus, något som installerande av solceller kan bidra till.

Läs mer om att installera solceller i ett av våra tidigare inlägg.

Pros
  • Både bra för plånbok och miljö
  • Ca 10-13% avkastning vid rätt förutsättningar
  • Omedelbar effekt på driftkostnad och bostadsvärde
Cons
  • Begränsad livslängd på investeringen
  • “Fast” investering. Går ej att avyttra.

Råvaror

Det finns många olika råvaror som alternativa investeringar, men här väljer vi att fokusera på guld. Guld är något som brukar locka i oroliga tider eftersom det inte påverkas av ekonomisk eller politisk oro på samma sätt som många andra tillgångar. Tvärtom kan guldpriset till och med öka när börsens värde minskar.

Att ha en viss del av portföljen investerad i guld kan alltså vara ett bra alternativ när de låga räntenivåerna minskar antalet bra och trygga alternativ till börsen.

Hur kan man investera i guld?

Ett alternativ annat än att investera direkt i guld är att leta efter branschfonder. Avanza erbjuder fonden BGF World Gold A2 från Blackrock som investerar i medelstora och stora guld- och ädelmetall producerande bolag på global basis.

Läs mer om fonden här

Det finns också möjligheten att få exponering mot guld via ETFen SPDR Gold Shares (GLD). En ETF är en börshandlad fond som handlas på börsen så som en aktie. ETFen GLD följer guld som underliggande tillgång.

Det finns fler sätt att investera och få exponering mot guld, till exempel produkter som investerar direkt i guld, eller att faktiskt köpa guld fysiskt.

Pros
  • Inte lika känsligt för ekonomisk och politisk oro
  • Kan ge bra riskspridning i portföljen
Cons
  • Det finns inga garantier för att priset kommer att öka
  • Smal investering

Räntor

Avkastning: 0-3%

Räntor som alternativa investeringar kanske man inte tänker på i första taget, även om de flesta är investerade i det.

När man tänker på räntor går oftast tankarna till vanliga sparkonto hos banken. Har man tur ger dessa några tiondels procent ränta idag, men de flesta storbankerna erbjuder idag 0%.

Compricer listar och jämför olika sparkonto så att man på ett enkelt sätt kan se vilka räntor olika aktörer erbjuder. Det går också att välja om man vill ha med insättningsgaranti samt löptid.

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin gäller för sparkonton hos banker och kreditmarknadsbolag. Garantin innebär att du får tillbaka dina insatta sparpengar om banken eller kreditmarknadsbolaget går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att garantin ska tas i anspråk – dock högst 1 050 000 kr. Konton hos inlåningsföretag och sparkassor omfattas inte av insättningsgarantin.

konsumenternas.se

En snabb sökning på Compricer visar att det kan lösa sig att jämföra innan man bestämmer sig. I skrivande stund varierar räntan med ca 1 procentenhet mellan högsta och lägsta alternativet.

Är räntan hos en aktör omotiverat mycket högre än andra bör man dubbelkolla om de verkligen har insättningsgaranti samt huruvida pengarna är låsta eller ej. Det kan också finnas klausuler om begränsningar i antalet uttag. Det kan vara en god idé att dubbelkolla dessa aspekter oavsett hur hög eller låg räntan är, så att det inte kommer som en överraskning när man vill ta ut pengarna.

Fördelar
  • Går att få med insättningsgaranti
  • Lägre risk (insättningsgaranti)
Nackdelar
  • Låg avkastning
  • Kan finnas uttagsbegränsningar

Ett annat sätt att investera i räntor kan vara att placera pengarna i en räntefond eller företagsobligationsfond. Detta är dock en investeringstyp som har sina problem.

En stor nackdel som blottade sig under Coronakraschen gällde för flera räntefonder och i synnerhet Spiltan Räntefond Sverige. Under några dagar inte gick att prissätta på grund av för stor volatilitet i marknaden. Detta innebar att det under denna tid inte gick att sälja fonden om man till exempel ville omallokera och investera i aktier istället.

Privata Affärer skrev om händelsen:

“I slutet av förra veckan beslutade flera fondbolag att tillfälligt stoppa handeln i företagsobligationsfonder eftersom den rådande marknadsturbulensen gjorde det svårt att prissätta och sälja av företagsobligationer. De flesta har nu återöppnat handeln men två av Spiltans fonder, Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Högräntefond, är alltjämt stängda och det är oklart när de kan öppnas igen.”

Nackdelar med alternativa investeringar

  • Kan vara Illikvid
  • Kan vara mer permanenta investeringar

En alternativ investering kan vara illikvid. Det kan vara svårt att sälja om man vill komma ur positionen. Savelend är ett av undantagen och numera erbjuder de en andrahandsmarknad där man kan sälja de lån man har investerat i. Även sparkonto, om det inte är låst på x antal år, brukar ha fria uttag – men det kan skilja sig så kontrollera innan du slår till.

Alternativa investeringar kan vara förknippat med högre risk eller större svängningar men det beror på vilken typ av investering samt hur resterande portfölj ser ut. Även om man vid första anblick tycker det verkar vara en lågrisk-investering bör man läsa på. Ett bankkonto utan insättningsgaranti, eller räntefonder/obligationsfonder (där det finns risk att det inte går att prissättas ) har inte lika låg risk som till exempel ett sparkonto med insättningsgaranti.

En alternativ investering som till exempel solceller får man se som en permanent investering; Att jämföra med en fastighet som kan vara trögrörlig men som oftast går att avyttra.

Fördelar med alternativa investeringar

  • Diversifiering och riskspridning
  • Kan vara okorrelerade mot aktiemarknaden

En diversifierad portfölj kan jämna ut och sprida riskerna. Här kan en andel räntor, kanske i kombination med P2P-lån, vara ett komplement till aktieportföljen.

Något att tänka på vid fastighetsinvesteringar är att de flesta äger sin egen bostad och har således redan pengar investerade i fastighetsmarknaden, även om det kanske inte är i investeringssyfte. När man ser på sin totala diversifiering bör man därför ha bostaden i beaktning.

Sammanfattning

Det finns fler kombinationer och ännu fler olika typer av investeringar än som listats i inlägget och vad som passar en person är kanske inte alls rätt för någon annan. Vad man bör tänka på är att med alla typer av investeringar finns det risker som man bör beakta.

Vi hoppas att inlägget givit mer kött på benen kring vilka alternativa investeringar till börsen som finns och skapat intresse.

Lämna en kommentar