Hur hög avkastning hos Savelend kan man räkna med?

En tumregel vi brukar använda är att börsen avkastar i genomsnitt 10% per år över lång tid. Hur står sig att investera i krediter mot aktier på börsen? Efter att ha investerat i P2P-krediter under nära ett års tid är det dags att se på hur hög avkastning hos Savelend vi fått.

Innehåller annonslänkar

Vad är Savelend och P2P-lån?

Savelend erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer med en förväntad avkastning på 7-9 % enligt dem själva. Uppnår man 7-9% ligger man i nivå med eller många gånger över vad preferensaktier ger.

Det Savelend gör är att tillhanda en marknadsplats där investerare kopplas samman med låntagare. Här får privatpersoner och företag plattformen att investera i olika kredittyper (till exempel konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer) med olika löptider, räntor och risknivåer.

Så får du kom-igång-bonusen

En stor fördel med Savelend är den generösa bonusen de erbjuder. Skapar du konto och investerar 10 000 kr med deras SmartInvest-funktion inom 30 dagar, så får du 400 kr i bonus – det är 4% i avkastning direkt! Så här ser bonusen ut för olika insättningar:

InsättningBonusAvkastning direkt
5000 kr200 kr4%
10 000400 kr4%
20 000600 kr3%


Börja investera i P2P-krediter redan idag. Använder du vår tipslänk kan du få upp till 600 kr i bonus som en schysst start till din Savelend-portfölj.

savelend

Betyg: 5 av 5.

Krediter vs börsen

Hur hög avkastning kan man få över tid och hur står den sig mot börsen? Savelends målavkastning är 7-9 % efter kreditförluster och avgifter, men de senaste 12 månaderna har den genomsnittliga avkastningen legat på drygt 10% på investerat kapital.

Drar man ut på lite längre sikt, sedan 2014, ser man att den genomsnittliga avkastningen ligger på hela 13.82% på investerat kapital.

avkastning hos savelend

Bilden är tagen från Savelend.se där de vill visa på avkastning hos Savelend jämfört med att ha investerat i OMXS30 (30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen), Spiltan räntefond, sparkonto med 0.5% ränta och Savelend.

Vår avkastning hos Savelend hittills

Vårt kapital på Savelend började investeras precis i slutet av oktober av 2020 varför vi ännu inte har en hel tolvmånadersperiod att jämföra mot Savelends genomsnittliga årsavkastning på 10%.

Savelend annualiserar dock avkastningen på kapitalet och visar det i mina sidor i inloggat läge. Som man kan se i bilden längre ned anges två värden för vår avkastning hos Savelend, en för det investerade kapitalet och en för det totala kapitalet. Även om målet är att alltid ha allt kapital investerat i lån, kan det ibland ta lite tid innan det återinvesteras i nya lån och det är dessa “viloperioder” som ger upphov till skillnaderna.

Bilden nedan visar vår avkastning hos Savelend under året som har gått. Efter knappt ett år når vi en avkastning på nära 11%. Annualiserat ger det oss 11.14% på totalt kapital och hela 12.47% på investerat kapital.

Översikten av investeringarna och total avkastning fick sig en ansiktslyft tidigare, vilket vi gillar. Nu blir det enkelt och tydligt hur avkastningen ser ut, just när Savelend både presenterar avkastning på investerat kapital som totalt kapital.

Fördelning av kapitalet

Hur kapitalet investeras kan skilja en del, men för oss har det sett ut enligt bilden nedan som visar hur det investerade kapitalet fördelats på sex olika typer av krediter:

Factoring, företagskrediter, hyresprojekt, inkassoportföljer, fastighetsprojekt och konsumentkrediter.

Konsumentkrediter står för den allra största delen för oss.

Vad vi uppskattar mest med Savelend

Det vi märker oss gilla mest med Savelend är kassaflödet som det inbringar. Varje månad tickar ränta och amortering in från våra lån. Det är roligt att se hur transaktionerna flödar, där Smartinvest automatiskt investerar i nya lån så att pengarna inte sitter sysslolösa.

Även faktumet att inte ha alla pengar på börsen känns riktigt bra. Börsen är fantastisk på många sätt och där vi har majoriteten av våra investeringar. Att sprida riskerna med att ha en del kapital i krediter hos Savelend när börsen surnar till eller står på all time high är inte helt fel.

Avkastningen hos Savelend på över 10% för oss det första året är högre än vad vi räknade med och vi är överlag riktigt nöjda med våra investeringar hos Savelend.


Använd vår tipsbonus, sätt in 10000 och använd Smartinvest. Bjud sen in din partner som gör likadant. Då kommer ni tillsammans ha fått 1200 kr på en investering om 20000kr = 6%! Direkt!

savelend

Betyg: 5 av 5.

1 svar på ”Hur hög avkastning hos Savelend kan man räkna med?”

Lämna en kommentar