Flat Capital IPO – teckna eller avstå?

Innehåller annonslänkar
Ännu en intressant börsintroduktion på gång i form av investeringsbolaget Flat Capital. De kanske inte är så kända men är investerade i tex Klarna. Sista dagen att svara på Flat Capital IPO är den 13/10 och de har redan fått en rekommendation att teckna av en känd investerare. Hur tänker vi – teckna eller avstå?

Företaget Flat Capital

Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, grundade Flat Capital tillsammans med sin fru 2013. Flat Capital är ett investeringsbolag som fokuserar på bolag med framstående entreprenörer i ledande ställning. Hittills har de investerat i onoterade tillväxtbolag som Klarna, Budbee och börsaktuella Truecaller.

Portföljen består av totalt 13 bolag:

flat capital ipo

Några innehav som är värda att nämna lite extra är förutom Klarna, även Budbee, Truecaller och CDLP. CDLP är kalsongföretaget som Börspodden gjorde mycket reklam för för en tid sedan. Klarna är klart största innehav, följt av Budbee och Truecaller.

Flat Capital är i grunden en passiv minoritetsägare i sina innehav och vill gärna framhäva att de investerar i entreprenören och vill låta den arbeta ostört.

Börsvärdet hamnar på 269 miljoner kr, vilket innebär en substanspremie på 4% (enligt Privata affärer). Kapitalet från börsnoteringen ska gå till investeringar i främst nya men också befintliga bolag.

Flat Capital själva summerar sin investeringsstrategi till några kärnpunkter:

  • Outstanding entrepreneurs
  • Attractive markets
  • Growth stage companies
  • Minority
  • Global investment

Snabbfakta

Sista dag att svara: 13/10

Handelsplats: Nasdaq First North

Pris per aktie: 10 kr

Minsta antal aktier: 500 st (tot 5000 kr)

Första handelsdag: 20/10

Både på Nordnet och Avanza går det att teckna sig på bla både ISK och KF.

Flat Capital IPO presentation

VD Hanna Wachtmeister intervjuas av Alexander Gustafsson på Nordnet i Sparpodden.

Du kan läsa hela deras prospekt eller läsa mer på flatcapital.com

Sebastian Siemiatkowskis kommenterar IPOn till Di så här: ”Dels handlar det om att som bolag kunna vara extremt långsiktigt och backa de här entreprenörerna, dels handlar det om att kunna ge alla människor en möjlighet att få exponering mot de här bolagen”

Sebastian kommenterar också risken i att investera i Flat Capital och menar att hans förhoppning att folk investerar max 5% av sina tillgångar med tanke på den risk som det innebär att investera i onoterade tillväxtbolag.

I prospektet skrivs det om motivet till Flat Capital IPO:

flat capital ipo

Vår strategi

Vi behandlar oftast börsintroduktioner som en kortsiktig affär. Dvs vi säljer alltid på första handelsdagen oavsett hur kursen går. För att maximera chanserna att få tilldelning ansöker vi på olika typer av konto (tex både ISK och KF) och på flera personnummer.

Vad säger andra om Flat Capital IPO?

Marcus Hernhag på Privataaffärer

“Den historiska avkastningen på innehaven är riktigt bra och sammantaget erbjuder Flat Capital en riktigt spännande korg av tillväxtchanser. Riskerna är relativt höga och ett hack i tillväxtkurvan på ett viktigt innehav skulle verkligen synas i kursgrafen…Rådet blir att teckna.”

Hur tänker vi?

Så här tänker vi kring att teckna i Flat Capital IPO:

Positivt
  • Marcus Hernhag rekommenderar att teckna på privataaffärer
  • Investmentbolag som investerar i onoterade tillväxtbolag
  • Indirekt en möjlighet att investera i Klarna
Negativt
  • Kommer troligen bli svårt att få tilldelning

Värt att notera intervjun som Di gjorde med Flat Capital där Sebastian kommenterade att företaget vill kunna ta risk. Man bör alltså ha i bakhuvudet att det är onoterade tillväxtbolag som Flat Capital främst investerar i och ett innehav i aktien kan alltså bli en skakig resa.

Detta kokar ner till att vi kommer att teckna Flat Capital och hoppas på tilldelning.

Vad ska vi göra med pengarna vid en eventuell vinst?

Vi vill ju givetvis att pengarna vi tjänar på IPOs fortsätter att arbeta för oss och generera avkastning. Numera investerar vi vinsterna från våra IPO-trades i P2P-lån hos Savelend och kommer även göra så här om vi tjänar på denna börsintroduktionen

Savelend erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer, men även i fastighetsprojekt. Målavkastningen är 7-9 %, men sedan 2014 har Savelend i genomsnitt genererat 13,82 % ränta på investerat kapital per år.


När du skapar ett konto och inom 30 dagar investerar med SmartInvest får du upp till 600 kr i tipsbonus

savelend

Betyg: 5 av 5.

Avkastning på vårt konto (som vi öppnade hösten 2020) är ca 12% på investerat kapital (annualiserad). Det är riktigt härligt att se hur IPO-vinsterna fortsätter generera avkastning, nu i form av räntor och amortering som tickar in på månatlig basis.

Dessutom får man som ny investerare hos Savelend en tipsbonus som ger en fin avkastning på det investerade kapitalet direkt!

Maximera chanserna att få tilldelning i IPO

Senaste tiden har det varit väldigt svårt att få tilldelning i IPO, men det finns några knep man kan göra.

Vi brukar teckna för minsta beloppet, eller något därutöver, men sprida ut det på flera konto. Notera att strategi kan innebära att man får full tilldelning på alla konto man ansökt på, speciellt om IPOn inte är så het som man trott. Det kan vara precis det man vill, men en bra sak att ha i åtanke så att man inte köper mer än vad man egentligen skulle ha velat.

  • Teckna på flera olika typer av konto (tex både ISK och KF)
  • Teckna hos flera mäklare om möjligt
  • Teckna på flera olika kontoägare

Hur har det gått för oss hittills i år?

Vi har sedan årsskiftet börjat sammanställa vilka IPOs vi valt att teckna oss för. I listan visar vi även tilldelning, om någon, samt ev vinst.

Tilldelning Flat Capital

Flat Capital IPO blev kraftigt övertecknat och totalt tecknades emissionen till över 1.400 procent av 27.000 personer.

Alla som ansökt ska få tilldelning om ca 250 aktier och att det ska synas under måndagen 18/10 eller tisdagen 19/10. Vi kan konstatera att vi fått tilldelning på våra sökta konto på både Avanza och Nordnet.

Sebastian Siemiatkowskis kommenterar intresset i ett pressmeddelande:

”Det är otroligt roligt och ärofyllt att så många har visat intresse för Flat och därmed känns drömmen om att möjliggöra för fler att få tillgång till de mest spännande bolag och entreprenörer inom räckhåll! Med pengar från emissionen kan vi investera långsiktigt i entreprenörer vi tror på och jag är stolt, glad och ödmjuk inför framtiden och hoppas att Flat kan bli en riktig folkaktie”

Första handelsdagen

Efter första handelsdagen för Flat Capital kan vi konstatera att IPOn blev en succé där kursen slutade på ca 20 kr, en ökning på 100%!

Väldigt roligt att företaget valde att låta alla få tilldelning, även om det inte var jättemycket (ca 250 aktier) per konto. Men det är i sådana här lägen det är bra att ha en strategi att följa för att maximera tilldelningen. Vi ansökte på tre olika konton och fick därmed ca 3×250 aktier.

Pengarna får jobba vidare

6500 kr kammade vi hem denna gång; Finfin vinst för några minuters jobb. Nu sätter vi pengarna i arbete på Savelend direkt så får de förräntas vidare där. Antar vi en årlig avkastning om 10% växer sig vår vinst på 6500 kr till nästan 44 000 kr om 20 år.

Och räknar vi med 13% (Savelend har i genomsnitt genererat 13,82 % ränta på investerat kapital per år sedan 2014) blir det hela 75 000 kr på 20 år.

2 svar på ”Flat Capital IPO – teckna eller avstå?”

  1. Gjorde faktiskt som ni skrev, jag tecknade intresse på olika konton och fick 254 st Flat på varje. Spännande att se vad som händer imorgon.

    Svara
    • Kul, vi håller tummarna! Tänker du vara långsiktig, sälja första dagen eller hur är din strategi?

      Svara

Lämna en kommentar