Volvo Cars IPO – teckna eller avstå?

Innehåller annonslänkar
Volvo Cars börsintroduktion är äntligen här – Volvo, made by Sweden kommer till börsen. Sista dagen att svara på Volvo Cars IPO är den 26/10. Hur tänker vi kring detta svensk-kinesiska företag – teckna eller avstå?

Företaget Volvo Cars

Biltillverkaren Volvo Cars behöver troligtvis ingen närmare presentation men lite kort information om bolaget från prospektet:

“Volvo Cars är ett av världens snabbast växande premiumbilmärken, både sett till antal sålda bilar och till omsättning, och erbjuder sina kunder möjligheten att förflytta sig på ett personligt, hållbart och säkert sätt. Volvo Cars bedömer också att dess unika struktur och fokuserade strategi gör koncernen till en av de aktörer som ställer om snabbast inom den globala bilindustrin, med ambitioner för mitten av decenniet som är fokuserade på elektrifiering, hållbarhet och digitalisering. Volvo Cars grundades i Göteborg 1927 och har fortfarande sitt huvudkontor där. Volvo Cars har historiskt varit en global drivkraft för bilsäkerhet och innovation. “

Det var drygt 20 år sedan företaget försvann från börsen men nu är det på väg tillbaka igen. Geely köpte år 2010 Volvo Car för 1,8 miljarder USD och nu får företaget börsvärde på mellan 163 och 200 miljarder kronor. Efter noteringen kommer ca 19-24% av aktierna att handlas på börsen och huvudägaren Li Shufu kommer att behålla över 90 procent av rösterna.

Snabbfakta

Sista dag att svara: 26/10

Handelsplats: Nasdaq Stockholm

Pris per aktie: 53-68 kr (uppdaterat: Priset har bestämts till 53 kr)

Minsta antal aktier: 100 (tot 5300-6800 kr)

Första handelsdag: 28/10

Volvo Cars IPO går att teckna via Avanza, Nordnet, SEB och Swedbank

Volvo Cars IPO presentation

I samband med att prospektet släpptes, höll Volvo Cars en webbsändning som kan ses här: Web cast (PIN 535910)

VD Håkan Samuelsson kommenterar börsnoteringen till SVT: ” Jag tror att man kommer kunna göra en bra investering”. [När fler intervjuer finns tillgängliga länkas de in i denna sektion]

Du kan läsa Volvo Cars pressrelease samt prospektetinvestors.volvocars.com/

Motivering till börsnoteringen

I samband med noteringen tillförs Volvo Cars brutto cirka 25 miljarder kronor. Kapitalet från börsnoteringen ska finansiera omställningen till elektriskt och batteriproduktion i Europa, USA och Kina. Målet är att senast 2030 ska hela produktionen utgöras av elektriska bilar.

volvo cars ipo

Volvo Cars nämner på sin presskonferens mer detaljer kring varför man väljer att göra en IPO, som kan läsas i bilden ovan. Ännu ett tillägg som Håkan Samuelsson nämner är att i och med en IPO kan det vara lättare att attrahera personal med rätt kompetens.

AMF, Swedbank, If Skadeförsäkring, Nordea, Skandia, Livförsäkringsbolaget Skandia och Danica Pension har åtagit sig att förvärva aktier motsvarande 26 procent av bruttolikviden.

Vår strategi

Vi behandlar oftast börsintroduktioner som en kortsiktig affär. Dvs vi säljer alltid på första handelsdagen oavsett hur kursen går. För att maximera chanserna att få tilldelning ansöker vi på olika typer av konto (tex både ISK och KF) och på flera personnummer.

Vad säger andra om Volvo Cars IPO?

Vi bevakar analyser allteftersom de kommer in och uppdaterar inlägget.

Jocke Bornold

Jocke Bornold är positiv till IPOn men menar att prislappen är ganska hög och kommenterar noteringen till Di:

”I en bransch där det tidigare varit viktigt att vara stor har Volvo lidit av att vara en liten spelare. Men den rabatten ska Volvo-aktien inte ha, för det ser inte ut så i bilbranschen längre. Bolaget kommer in med en bra marknadsposition i Kina och då är det rimligt att prislappen är ganska hög. Jag tycker att det kan vara värt att se om man kan få några aktier.”

Dagens Industri

Ulf Pettersson på Di skriver om noteringen och menar att det är märkligt att sju banker tillsammans inte kunnat sätta ett värde på aktien utan samlats kring ett prisintervall på nästan 30%.

“…synd att börsnoteringen av Volvo Cars den 28 oktober bara kan betraktas som halvfärdig när det gäller Volvos värde”.

I den djupgående analysen landar Di ändå i att rekommendera att teckna i Volvo Cars IPO och pekar på den goda tillväxten, det starka varumärket och balansräkningen. “Värderingen är för attraktiv att tacka nej till.” skriver de i sin slutsats.

Börspodden

Börspodden håller med om kritiken med det stora prisintervallet och deras slutsats är att man ska undvika Volvo.

Hur tänker vi?

Positivt
 • Ny framgångsrik folkaktie?
 • Välkänt varumärke
Negativt
 • Ny Telia 2.0 ?
 • Stort intervall på teckningskursen
 • Experterna är oeniga

Vi landar i slutsatsen att teckna, men på färre konto än brukligt.

Andra investeringar för att sprida riskerna

Förutom att investera långsiktigt i fonder och aktier och kortsiktigt i IPOer, har vi en del kapital investerat i så kallad Peer 2 Peer lån hos Savelend. Vi gillar att sprida riskerna, speciellt i tider då börsen skakar till.

Savelend erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer, men även i fastighetsprojekt, och med en förväntad avkastning på ca 9 % enligt dem själva.

Avkastning på vårt konto är dock högre än så, ca 12% på investerat kapital (annualiserad). Det är riktigt härligt att se hur räntor och amortering tickar in på månatlig basis. Vi tycker Savelend är ett perfekt komplement till börsens ryckigheter.

Dessutom får man tipsbonus som ger en fin avkastning på ditt investerade kapital direkt!


När du skapar ett konto och inom 30 dagar investerar med SmartInvest får du upp till 600 kr i tipsbonus

savelend

Betyg: 5 av 5.

Maximera chanserna att få tilldelning i IPO

Senaste tiden har det varit väldigt svårt att få tilldelning i IPO, men det finns några knep man kan göra.

Vi brukar teckna för minsta beloppet, eller något därutöver, men sprida ut det på flera konto. Notera att strategi kan innebära att man får full tilldelning på alla konto man ansökt på, speciellt om IPOn inte är så het som man trott. Det kan vara precis det man vill, men en bra sak att ha i åtanke så att man inte köper mer än vad man egentligen skulle ha velat.

 • Teckna på flera olika typer av konto (tex både ISK och KF)
 • Teckna hos flera mäklare om möjligt
 • Teckna på flera olika kontoägare

Hur har det gått för oss hittills i år?

Vi har sedan årsskiftet börjat sammanställa vilka IPOs vi valt att teckna oss för. I listan visar vi även tilldelning, om någon, samt ev vinst.

6 svar på ”Volvo Cars IPO – teckna eller avstå?”

 1. Framgår ju inte om ni kommer teckna eller inte, suck.

  Svara
  • Inväntar fler analyser och ska lyssna in “snacket på stan”, sen kommer beslut 🙂

   Svara
 2. det skulle vara mycket intressant att veta om det var övertecknat eller inte innan den 26e… typ som flat capital tecknades på 15 minuter och 1400% totalt…

  för mig lutar åt att kanske testa en minimipost….

  Svara
 3. Har ni funderat något över Synsam och SHT?

  Svara
  • Tyvärr inga vi har kollat närmare på. Har du tecknat?

   Svara
   • Jag tecknade båda. Synsam gick ok, men missade toppen på 59 kr där; väntade ut den för länge. Med Volvo gjorde jag tvärtom och sålde lite för mycket lite för tidigt. Skulle med facit i hand ha gjort tvärtom i de båda fallen, men fick ändå ett bra utfall på Volvo.

    Valde tyvärr att avstå SolidX pga att jag inte hade något aktivt KF-konto, men ångrar det nu. Kanske köper in mig tidigt om den verkar dra.

    Svara

Lämna en kommentar