Stökigt på börserna – hur ska man tänka

Innehåller annonslänkar
Det har varit stökigt på börserna under inledningen av året och den senaste tiden har det skakat till ännu lite mer på världens aktiemarknader; Det har skett på grund av inflationen men allra främst på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Våra tankar går ut till befolkningen i Ukraina och hoppas att Putin kommer på bättre tankar och drar sig ur – men tyvärr tror vi att det kommer att vara under lång tid.

Om vi fokuserar på själva börsen, hur ska man tänka när det skakar till i perioder som denna? Köpa dippen, sitta still i båten, sälja allt? Med jämna mellanrum stökar börsen till, går ned till den grad att det kan kallas för en korrektion, eller till och med en börskrasch. Hur agerar du vid sådana tillfällen och hur bör man göra för att hantera en börsnedgång på bästa sätt?

Hantera en börsnedgång

Det är enklare än någonsin att börja investera och det senaste året har många nya investerare hittat till börsen, vilket är jättekul. Men det gäller då också att fundera igenom sin strategi, risknivå och totala ekonomi.

Hur klarar jag mentalt när börsen viker ned 10, 30, 50%? Hur klarar jag mig ekonomiskt vid en riktig börskrasch?

hantera en börsnedgång

Få inte panik

Att få panik är nog det sämsta sättet att hantera en börsnedgång, kris eller ett problem på. Det bästa brukar vara att ta ett steg tillbaka, ta det lugnt, överblicka situationen och ta sig an den metodiskt. Har du redan tidigare tänkt igenom olika scenarion och lagt upp en strategi för hur du ska agera är det lättare att fatta kloka beslut.

Den som inte behöver sitt kapital de närmsta 10 åren har rimligtvis lättare att sitta lugnt i båten och hoppas på uppgång längre fram än den som snart behöver pengar för tex kontantinsatsen till den nya bostaden.

Vår tumregel är att pengar investerade börsen ska man kunna avvara i 5-7 år, dvs att vid varje givet tillfälle ska pengarna kunna vara kvar i börsen i 5-7 år. Detta för att kunna hämta sig från en ev segdragen börsnedgång och för att slippa sälja på botten.

Ett sätt att minska risken för att hamna i lägen där kapitalet snabbt minskar drastiskt i värde är att sprida riskerna i portföljen.

Sprid risken i portföljen

Aktiespararnas gyllene regler, som vi tycker är utmärkta att utgå ifrån, säger att man ska investera i 10-15 bolag spritt över 5-6 branscher. Det ger en god riskspridning och en bra bredd i portföljen.

Skulle man ha oturen att ett av bolagen blir fullkomligt förintat eller går i konkurs, påverkar det inte hela portföljen, utan kanske 10%. Givetvis påverkar fördelningen mellan innehaven också, så här tycker vi att man ska fundera och hitta en bra nivå, tex att ett innehav får väga max 15% av portföljvärdet.

Kostar portföljen dig din nattsömn är det för dyrt

Caroline Bolmeson

Se också över risken i de bolag du har investerat i. Att ha tio förhoppningsbolag/mikrobolag är förenat med högre risk än om man till exempel investerat i investmentbolag. Avkastningen kan potentiellt bli högre med ökad risk, men det gäller att hitta en balans som man känner sig bekväm med.

“Kostar portföljen dig din nattsömn är det för dyrt” och du måste justera därefter. Citatet kommer från Caroline Bolmeson som har så rätt i det hon säger.

Separera portföljen från privatekonomin

Ett annat bra sätt att hantera en börsnedgång på är hur man ser på pengar och pengar. Vi ser vår portfölj som avskild från vår vardagliga privatekonomi. Vi tar inte ut kapital annat än för att fördela till andra investeringar, till exempel fastighetsinvesteringar.

Den ska få leva ett eget liv och privatekonomin ska därmed inte påverkas av börsens svängningar. Detta gör oss lugnare i situationer när det skakar till ordentligt på börsen och ger oss mod att våga investera i bolag med lite högre risk.

Bygg en buffert

En buffert är den perfekta medicinen, både mot oväntade utgifter och börsnedgångar och borgar för en bättre nattsömn. Lättillgängliga pengar på ett konto som inte följer börsens nycker gör att man lättare klarar sig bättre igenom diverse ekonomiska kriser.

Bufferten “kostar” naturligtvis en hel del i förlorad värdeökning jämfört med om man lyckats investera i fonder/aktier med en årlig uppgång, men för oss ger detta den trygghet vi behöver för att må bra.


Vi sparar och investerar hos Avanza som vår primära plattform. Utöver ISK och KF, har Avanza sparkonto där man, till skillnad från storbankerna, får sparränta

avanza

Betyg: 5 av 5.


Hur mycket buffert bör man då ha? Detta beror såklart på livssituation och vilka åtagande man har. Sammanboende i hyresrätt utan barn behöver såklart inte lika mycket som oss småbarnsfamiljer i hus, men minst 3 månadslöner brukar rekommenderas.

Egentligen tycker vi att rekommendationen borde utgå från vilka kostnader hushållet har och riskerna i form av utebliven inkomst och husets skick, men det kräver lite mer tankearbete.

Vi lägger bufferten hos Avanza som har genom samarbetspartners flera olika sparkonto som till skillnad från den vanliga banken, erbjuder ränta på sparkontot. Här kan du se vilka räntor Avanza erbjuder. Med dagens räntor blir det inga astronomiska summor men varför ge bort pengar till storbanken genom att spara till nollränta?

Aktier, sparkonto och lån

Utöver att ha pengar i portföljen och på sparkonto, sparar vi också i P2P-lån hos Savelend. Speciell i osäkra tider känns det skönt att ha pengar separerat från aktiemarknaden. Använder du vår tipslänk kan du dessutom få upp till 600 kr i bonus som en schysst start till din Savelend-portfölj.

Läs mer om Savelend och hur tipsbonusen fungerar här

Hur tänker du kring att hantera en börsnedgång? Vilka strategier använder du? Kommentera gärna!

Lämna en kommentar