Hur kan man hjälpa Ukraina?

Vi tar ett avsteg från privatekonomi och börsen i fokus, för att istället vända oss till det som alla pratar om, tänker på och oroar sig över: Rysslands invasion av Ukraina. Det är en ofattbart hemsk situation för alla ukrainare och våra tankar går till dem. Hur kan man hjälpa Ukraina i denna mardröm?

Börja någonstans

När man funderar på hur kan man hjälpa Ukraina och befolkningen under denna fruktansvärda invasion, så är det lätt att känna sig maktlös och att det egna bidraget är så fjuttigt i sammanhanget. Här måste man dock tänka om. Om vi alla gör vad vi kan så kommer detta spela en stor roll för slutresultatet och vi visar med all tydlighet att vi står bakom Ukraina.

Involvera familjen

Vad kan vi göra, annat än att ändra profilbilden på Facebook för att visa solidaritet med Ukraina? Vi vill göra NÅGOT, men vad? Har ni barn så är det troligt att de redan snappat upp en hel del, oroar sig och har många frågor och funderingar.

Vi har bemött våra barns frågor så uppriktigt vi kunnat och förklarat hur vi själva känner och tänker. Samtidigt försöker vi dämpa oron de känner genom att se vad just vår familj kan göra för att hjälpa till. Just denna bit tror vi är viktig både för vuxna och barn för att stänga ute känslan av maktlöshet och hopplöshet.

Tillsammans gjorde vi upp en lista med saker vi tror kan hjälpa Ukraina i detta svåra läge och markera mot Ryssland och Putin.

Hur kan man hjälpa Ukraina

Skänka pengar

Att skänka pengar kan vara ett bra sätt att nå ut med hjälp till Ukraina, både akut men också på längre sikt. Flera av hjälporganisationerna har specifika nummer eller sidor på sina sajter just för Ukraina som ändamål.

För oss är det viktigt att vi får ut mest pang för pengarna, eller mest bistånd för varje skänkt krona. För någon månad sedan uppdaterade vi vår sammanställda lista över de största hjälporganisationerna och hur mycket overhead de har. Vill du få en skattereduktion som en boost för att kunna skänka ännu mer, se till att läsa på om reglerna så du inte går miste om det.

  • Gåvomottagaren måste vara godkänd av Skatteverket innan du lämnar gåvan.
  • Du måste ge minst 200 kronor till samma gåvomottagare vid ett och samma tillfälle (så kallat gåvotillfälle).
  • Du måste skänka minst 2 000 kr under året.
  • Gåvan måste vara en penninggåva som är avsedd att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.

I vårt fall valde vi två organisationer som barnen var med och bestämde.

Skänka prylar och kläder

Det dyker upp allt fler privatpersoner och organisationer som samordnar transport av förnödenheter till de som flytt in i grannländerna. Många av dessa söker efter filtar, ytterkläder, leksaker osv och för oss blev det ett bra tillfälle att skala av överflödet.

Saker som tidigare behållits utifall att de skulle komma till nytta senare fick åka iväg till de som garanterat behöver dem precis nu.

ukraina

Ta kontroll över informationen

Information är makt och propaganda är en stor del av krigsföringen Var kritisk mot allt du läser och ser. Kontrollera källa och publiceringsdatum och se om informationen finns på fler ställen. Dela aldrig sådant du inte är säker på är sant på sociala media.

Att nå ut med korrekt och oberoende information till den ryska befolkningen är svårt. Som tur är finns det olika organisationer som jobbar för pressfrihet och har man en slant över kan man hjälpa till exempel Reportar utan gränser.

Se den verkliga fienden

Speciellt barn och unga ser tillvaron i svart eller vitt. När Ukraina invaderades var barnens reaktion att se ryssarna som våra fiender och ukrainarna som våra vänner. Tolkningen är både förståelig men också farlig.

putin

Även om Putin har många anhängare så skulle vi bli mycket förvånade om den stora majoriteten av ryssarna faktiskt stödjer den oprovocerade invasionen av sitt grannland. Vi försöker så gott vi kan att förklara detta för barnen och visa hur många som demonstrerar mot Putins anfall trots att de utsätter sig för stora risker.

Det är Putin och hans närmsta anhängare som är fienderna i detta, inte den lidande civilbefolkningen!

Sluta investera i Ryssland

Igår söndags gick Avanza ut med att man nu inte längre kan köpa Rysslandsfonder via deras plattform, dock går det fortfarande att sälja. Nordnet har tidigare skrivit att man bör iaktta mycket stor försiktighet om man handlar med fonder exponerade mot Ryssland.

Här kan man undvika att investera i och stötta landet genom att köpa Rysslandsfonder. Det finns också en risk att man blir sittandes på en position som inte går att avyttra.

Bojkotta handel med Ryssland

Just nu förs diskussioner om att utesluta Ryssland från SWIFT och då löser sig denna punkt av sig själv, men till dess kan man själv göra vad man kan för att inte köpa varor från dem. När vi spånade kom vi inte på så många ryska exportvaror mer än naturgas, olja, rysk vodka och rysk kaviar.

Vad gäller oljan, så har mackar som tex Preem och OK Q8 gått ut och sagt att de inte köper in från Ryssland nu. På ett av alla forum som diskuterar denna frågan tipsade man om att undvika varor vars Gs1-kod (“EAN”) börjar på 460-469 eftersom dessa är Rysslands landskoder.

Hur kan man hjälpa Ukraina på fler sätt?

Hur kan man hjälpa Ukraina mer? Har du några tips på vad man kan göra för att stötta befolkningen under och efter Putins invasion? Skriv gärna i kommentarsfältet!

Lämna en kommentar