Vilket sparande krävs för att bli ekonomiskt oberoende ?

Innehåller annonslänkar
Hur mycket behöver man spara för att bli FI, FIRE eller ekonomiskt oberoende? Det finns en del aspekter att ta hänsyn till och vi går igenom de olika faktorerna som påverkar, och vilka som inte påverkar i lika stor utsträckning.

Vi har skrivit en utförlig artikel tidigare om Hur mycket pengar man behöver för att sluta jobba där vi går igenom grunderna, hur man kan räkna samt tips för att snabba på processen. Läs den gärna först!

Grunderna för att bli ekonomiskt oberoende

För att räkna ut hur mycket kapital du behöver för att bli ekonomiskt oberoende tar du dina månatliga utgifter, multiplicerar med 12 för att få dina årliga utgifter, samt dividerar med den så kallade uttagskvoten (tex 0.04, dvs 4%).


Vi är kunder hos Avanza sedan många år och är jättenöjda över sajtens funktioner, utbud och kundtjänst. Öppna ett konto hos Avanza idag och påbörja din resa mot att bli ekonomiskt oberoende

avanza

Betyg: 5 av 5.

En tumregel för uttagskvoten är 4% baserat på en studie från Trinity Universitetet där man räknade på hur mycket man kan ta ut från sitt kapital som är investerat i aktiemarknaden utan att det tar slut. Slutsatsen är att du med hög sannolikhet statistiskt sett kan leva på ditt kapital i minst 30 år om du tar ut max 4% årligen.

Kapitalbehov = Månadsutgift x 12 / uttagskvot

Bill Bengen, uppfinnaren av 4%-regeln menar dock att man i vissa fall kan ta ut betydligt mer än 4% årligen:

If you’re careful about managing your investments and choosing a good time to retire in terms of market valuations and inflation. Yeah, I don’t see why 5% is not feasible or even a higher.

Bill Bengen, Bigger Pockets Money Podcast

Om ett hushålls månadsutgifter tex är 30 000, behövs ett kapital om 9 miljoner vid ett uttag på 4% årligen, men som tabellen nedan visar sjunker kapitalbehovet om man vågar chansa på ett högre årligt uttag.

Årligt uttagKapitalbehov
4%9 miljoner
5%7.2 miljoner
6%6 miljoner

Sparkvoten det viktigaste

Sparkvoten är det klart viktigaste att fokusera på när man vill bli ekonomiskt oberoende. Detta illustreras i exemplet nedan där Hushåll 1 kommer att kunna sluta arbeta tidigare än Hushåll 2 trots att dessa både tjänar mer och sparar mer i kronor och ören.

ekonomiskt oberoende

Hushåll 1:

  • Nettoinkomst: 50000
  • Sparande: 25000
  • Utgifter: 25000
  • Sparkvot = Sparande / Inkomst = 50%
  • Antal år tills ekonomiskt oberoende: 13 år

Hushåll 2

  • Nettoinkomst: 85000
  • Sparande: 30000
  • Utgifter: 55000
  • Sparkvot = Sparande / Inkomst = 35%
  • Antal år tills ekonomiskt oberoende: 18 år

Antaganden: Kapitalet växer med 10% årligen och hushållen kommer att ha samma utgifter när de blir ekonomiskt oberoende. Uttagskvot 4% årligen.

Anledningen till detta är att hushåll 1, även om de har lägre inkomst och sparar mindre i kronor och ören, har lägre utgifter och högre sparkvot.

Vilken sparkvot krävs?

Nedan har vi sammanställt hur många år det tar för att bli ekonomiskt oberoende givet sparkvoten. Man kan också se skillnaden på om man väljer att ta ut 4% eller 5% av kapitalet per år.

Sparkvot

Antal år tills ekonomiskt oberoende
(4% uttag)

Antal år tills ekonomiskt oberoende
(5% uttag)

5%

41

38

10%

33

31

15%

29

26

20%

25

23

30%

20

18

40%

16

15

50%

13

12

60%

10

9

70%

8

7

Vilka fonder ska jag spara i?

En bred global indexfond är alltid en bra utgångspunkt tycker vi. Läs mer vilka fonder vi investerar i där vi går igenom vår fondfördelning över länder och branscher men även exakt vilka fonder vi sparar i.

Nästa steg – kom igång med sparandet

Öppna konto hos Avanza eller Nordnet – Vi sparar i ISK och Kapitalförsäkring.

Sätt upp ett månadssparande i fonder – låt tiden ha sin lilla gång. Vill du som vi, sprida riskerna kan investering i krediter och P2P-lån kanske vara ett alternativ. Vi investerar i Savelend som ett alternativ till börsen och Savelend har historiskt givit en avkastning på 7-9%. För 2020 var den genomsnittliga avkastningen drygt 10%. Vi gillar att Savelend ger ett stabilt kassaflöde som är frikopplat från börsen.

Börja spara hos Savelend – och få bonus!

Flera faktorer påverkar

Som ni ser finns det flera faktorer vi kan laborera med som påverkar utfallet:

  • Sparkvoten
  • Uttagskvoten
  • Årsavkastning

Lycka till i sparandet!

Lämna en kommentar