Köpa ny bil – mer än bara att pruta på priset

Innehåller annonslänkar
Hur mycket kan man pruta inför sitt bilköp? Och vad ska man tänka på när man ska köpa ny bil? Vi listar våra allra bästa råd och tips och hur du kan förhandla för att få ner priset. Nedan summerar jag mina erfarenheter och vad jag anser är bästa strategin inför bilköp när vi bestämde oss för att beställa en ny Skoda, med förhoppning att några av tipsen kan komma till användning för dig i din nästa bilaffär.

Att köpa helt ny bil är en av de största utgifterna man kan utsätta sin ekonomi för. Det är väl värt att lägga den där extra timmen att förhandla med bilhandlaren för att komma billigare undan och få lägre pris. Men innan jag börjar, ett litet tips: Köp bättre begagnad! En lätt begagnad bil som rullat få mil och är under 2 år gammal har fortfarande nybilsgaranti kvar och föregående ägare har tagit en stor del av värdeminskningen. Men nu ska denna artikel handla om nybilsköp, så om du ändå vill köpa en helt ny-ny bil, känna den där nybilskänslan, få välja utrustning själv, ha hela historiken från dag 1, läs vidare!

Rabattkuponger i all ära, man kan spara hundralappar, men i en bilaffär pratar vi tusenlappar. Efter att ha delat med mig av mina tips för bekanta var flera frågande och undrade: ”Kan man pruta på bilar?”. Om det är någon affär du ska pruta på så är det bilen (och banklånet). Kan du bara få ner priset en procentenhet ytterligare, har du sparat 3000 kr på en bil som har listpris 300 000.

Ha finansieringen klar innan du sätter igång

Ett viktigt tips är att kolla runt bland olika långivare om man ska ta lån på bilen. Glöm inte att kolla upp vad bilåterförsäljaren ger för lånevillkor. Men annars tycker jag att man ska ta genvägen och kolla med aktörer som t.ex. Zmarta som är en tjänst där du kan jämföra och hitta det bästa lånet. Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa och billigaste alternativet.

Läs mer hos Zmarta


Bästa Strategin inköp bilköpet

Den snabba svaret är att den bästa strategin inför ett bilköp är research och systematik. Vi åkte runt till de närmaste återförsäljarna, provkörde och ställde frågor om modellerna vi var intresserade av. Vi använde deras kompetens och insåg hur olika pålästa säljarna är. I en senare del av affären använde vi det till vår fördel och fick luska fram information på egen hand, genom att prata med både olika säljare men även Skoda Sverige och deras kundtjänst. Det är nog något som man inte tänker på, generalagenten finns alltid tillgänglig om återförsäljarna inte kan ge en klar bild.

Vill man läsa mer om olika modeller och få tips och råd, så finns det ett flertal olika tidningar. Två som jag tagit hjälp av är Automotorsport och Teknikens värld. Speciellt kan VIP-åtkomsten till alla Teknikens världs biltester vara värdefullt när man står inför ett bilbyte.


Sammanfattningsvis ska du följa dessa steg om du vill följa vår strategi:

 1. Gör helt klart för vilken modell, utrustning och färg du vill ha
 2. Begär offert från många återförsäljare (maila)
 3. Skapa en mall och en plan hur du ska ta emot svaren på ett strukturerat sätt
 4. Spela ut återförsäljarna mot varandra
 5. Stäng affären

Bestäm dig för modell och utrustning

Allt börjar med att bestämma sig för vilken bilmodell, färg och utrustning du vill ha. Detta är viktigt eftersom det blir väldigt mycket merjobb om du ångrar dig mitt i proceduren. Dessutom undviker du att lockas att lägga till dyr utrustning av bara farten. Förutom att ställa frågor hos återförsäljarna, lusläste vi vilka extra val och paket som fanns man kunde köpa till, för att säkerställa att vi var överens på alla detaljer hur bilen skulle se ut och utrustas med.

Skapa mallar och sätt upp struktur

Skapa en mall för det mailet du kommer skicka ut till återförsäljarna. Skapa samtidigt ett dokument som kommer att fungera som översiktbild vilka återförsäljare du mailat. Denna kan du senare använda för att fylla på vem som har svarat och vilket pris de återkom med. Själva använde vi Excel där där jag skrev ned i tabellform t.ex. säljarens namn och vilket företag han/hon arbetar på. Nu har du lagt grunden.

Hitta återförsäljare och säljare

Dags att bestämma urvalet av vilka säljare som du ska begära offert av. Vi letade fram alla återförsäljare inom en radie av, ca 30 mil, och fick ihop en 10-15 st. Enklast sättet att göra detta på var att söka på biltillverkarens hemsida, t.ex. volkswagen.se, Skoda.se. Jag valde ut säljare som ser ut att vilja göra affär och som jag trodde att jag kan föra en bra dialog med.

Att återförsäljarna har flera kontor i olika städer spelar ingen roll, tex Din bil finns på flera ställen i Stockholmsområdet, men maila ändå en säljare i varje kontor. De verkar inte ha något centralt system för att lagra och samköra offerter så kör på (observera att för avtal verkar de samköra register mellan kontoren)!

Skicka ut mailen och begär offert

Dags att skicka ut mailen och begära offert efter mallen som du skrivit tidigare, med exakt specifikation på bilen. Viktigt att inte glömma färg och motor. Jag ville undvika uppföljningsfrågorna från säljarna, och få en offert med vändande post. Detta är ett måste, att få frågor via mail och kanske t.o.m. telefon från 10-20 personer, gör att denna övning tar alltför lång tid och risken är stor att man blandar ihop vad man sagt till vem.

I mailet var jag öppen med att vi har alternativ. Vi ville förmedla att vara uppriktigt intresserade och redo att slå till, men samtidigt sända ut signaler att priset var avgörande och att det finns andra spelare med i leken. Det är viktigt att vara tydlig med hur betalningen ska gå till, därför är det bra att ha finansieringen bestämd sedan tidigare: Finns det någon inbytesbil med i beräkningen, ska det tas billån, låna på bostaden etc? Vi valde att inte ha inbytesbil för att göra oss så attraktiva som möjligt att göra affär med.

Ta emot svaren och spela ut säljarna mot varandra

I Exceldokumentet som du skapat tidigare kan du följa vem som har svarat, offertens pris och eventuella avvikelser i svaren. Motfrågor som vi fick var t.ex. frågor om inbytesbil, om jag var intresserad av tjänste/demobil och huruvida jag ville ha vinterdäck.

Ganska snart började offerterna trilla in i mailboxen. Jag tog den billigaste offerten och använde denna som vapen mot en annan återförsäljare som låg relativt nära där vi bor, men fortfarande så långt borta och så pass avsides från storstäder att de måste ge ett bra pris för att vi skulle slå till hos dem. Vårt mål var att pressa ned honom/henne under den föregående offerten, sen använda detta priset mot återförsäljare i vårt närområde.

Avsluta affären

köpa och pruta på ny bil

Nu är det dags att avsluta affären efter att du prutat ner bilen till en nivå du är nöjd med. I vårt fall slutade det med 9% rabatt på bilen. Flera säljare återkom med offert med bara 3% så spektrat är brett. Nedan ser ni en sammanställning av rabatten hos de olika återförsäljare vi fick offert från. Detta är med utgång från Skåne där vi bor i, men det finns även offerter från mellansverige/göteborgsregionen med i listan.

Återförsäljare

Rabatt

Betyg

Kommentar

Bilcentrumgruppen

9%

Smidig kommunikation. Har blivit ytterligare ett köp hos samma säljare under åren

Bilkompani Kalmar 

8%

Säljaren svarade alltid snabbt och lyssnade på oss

Bila Landskrona

7.3%

Numera VW Landskrona. Extremt duktiga servicetekniker

Börjessons bil 

7.2%

Michelsens bil

6.8%

Toveks bil

4.8%

Dinbil Skoda Helsingborg

3.8%

Vi fick ett väldigt dåligt och nedvärderande bemötande i denna affären

Jeppsons Karlskrona

3.6%

Dinbil Skoda Malmö

N/A

Säljaren ville inte ge offert utan ville att vi skulle gå hem och tänka igenom om vi verkligen ville ha en sådan bil. Om så var fallet kunde han göra en offert

Var nog med att kontakta alla säljare som svarat och givit dig offert och meddela att du gått vidare med köpet hos någon annan. Detta är ett snyggt sätt att avsluta en affär så att du inte bränner några broar till din nästa bilaffär.

Säljtävlingar och kvoter

Tips: Det sägs att bilbranschen arbetar med månads- och kvartalskvoter. Om återförsäljaren når en viss kvot under en viss tid, får de bättre rabatter av generalagenten. Som jag förstår kan det vara i slutet av en månad, kvartal eller år mer fördelaktigt att göra affär. En bekant stegade in till en bilförsäljares kontor på nyårsafton, berättade vad han var villig att betala för den där bilen i hallen och att han kunde göra affär samma dag. Behöver jag säga att priset blev fantastiskt mycket lägre än listpriset? Mindre firmor fungerar detta nog bäst på iom genomslaget i årsbokslutet. Detta kan vara den bästa strategin inför bilköpet men fungerar bara hos vissa handlare och kring bokslut.

Glöm inte försäkring när du ska köpa ny bil

Man får inte glömma bort att försäkra bilen rätt men också att hitta den som ger mest för pengarna. Ett tips är att antingen försöka samla alla försäkringar i hushållet i ett och samma bolag för att få s.k. mängd/samlingsrabatt. Ett annat tips (och som du ändå alltid kan göra) är att låta aktörer som Insplanet presentera olika erbjudanden för dig. Då kan du med fördel ta det lägsta priset och gå tillbaka till “ditt” försäkringsbolag och försöka spela ut dem mot varandra. Det är inte alltid det går men är alltid värt ett försök. Jag skrev ett inlägg där vi undersökte vilket försäkringsbolag som är det billigaste

Läs mer hos Insplanet


Köp inte vinterdäck från återförsäljaren!

Glöm att köpa vinterdäck hos återförsäljaren. Vissa är väldigt nöjda när de kommer hem med en ny bil och berättar att de fick vinterdäcken på köpet…men det var också den enda rabatten de fick på en bil i 350 000 kronors-klassen. Nej, lämna vinterdäck helt utanför affären med återförsäljaren är mitt tips. Vi har alltid köpt vinterdäck hos Däckonline och därmed kunnat spara mycket pengar. I vår senaste bilaffär sparade vi 5000 kr på att köpa däck med samma kvalitet hos Däckonline istället för hos återförsäljaren!

Köp vinterdäck hos DäckOnline


Summering inför att du ska köpa ny bil

 • Var otrogen, spela ut återförsäljarna mot varandra
 • Gör säljarnas jobb, ge en lista på exakt vad du vill ha – undvik att göra förändringar (utrustning som läggs till efter avtalat totalpris, ges oftast utan rabatt)
 • Blanda in ALL tänkbar utrustning från start, tex Ditec/lackförsegling, solfilm. (Undvik dock dyra vinterdäck från återförsäljaren).
 • Jämför gärna olika Ditec-firmor i ditt närområde, men många gånger ger bilåterförsäljaren lite extra rabatt.
 • Glöm inte finansieringen
 • Räkna på hela affären, inklusive vinterdäck och försäkring.

Hjälpte våra erfarenheter dig inför ditt bilköp? Återkoppla gärna och skriv gärna dina egna tips i kommentarsfältet hur du gjorde när du väl bestämt dig för att köpa ny bil.

Lycka till i biljakten!

Lämna en kommentar