Hyr ut dina prylar via Hygglo – skapa en sidoinkomst

Letar du efter att på ett enkelt sätt tjäna pengar? Hyr ut dina prylar via Hygglo och få en extrainkomst! Hygglo är sajten där privatpersoner hyr prylar av varandra – helt rätt i tiden med delningsekonomin.

Och visst är det härligt att inte behöva göra stora investeringar om det visar sig att man bara använder prylen någon enstaka gång, bara för att något år senare säljer den med brakförlust. Å andra sidan, om du som vi är smartsnåla, hyr man givetvis ut den där lövblåsen eller skidorna som bara står där i garaget.

Att annonsera på Hygglo är gratis, men de tar 20% provision när prylen väl blir uthyrd. Därefter ska det dras 30% skatt som kapitalinkomst och det är något man själv uppger i sin deklaration. Tyvärr har Hygglo lagt på en bokningsavgift utöver det priser man sätter på sin pryl. Detta är ingen man som hyr ut får betala, utan är den som hyr – men det höjer priset ytterligare ut till “kund” vilket försvårar för oss att höja priserna.

Det finns en app som man kan använda, vilket innebär att du aldrig missar en förfrågan när någon vill hyra från dig. Även när du är på språng kan du ta hand om nya hyresförfrågningar, frågor eller bestämma tid för avhämtning.

hygglo

Du får en notifiering och kan då godkänna eller avböja hyresförfrågan. För oss är det en självklarhet att en sådan här tjänst ska ha en app och vi uppskattar den verkligen. Dock är den något långsam emellanåt, men mycket bättre än för något år sedan.

När du godkänt måste den som ska hyra prylen betala. Först efter betalning lämnar du ut prylen vilket känns tryggt och du får utbetalt till ditt bankkonto några dagar efter att hyresperioden är slut (Hygglo håller pengarna så länge).

Dina prylar är försäkrade

Den som ska hyra måste identifiera sig med BankID så att Hygglo har koll på vilka det är som hyr, vilket vi som hyr ut våra prylar uppskattar. Utöver det har Hygglo en försäkring som ingår om något skulle inträffa.

Vi har använt försäkringen några gånger och tills för något år sedan fungerade den ganska smidigt. Vid ett tillfälle ville försäkringsbolaget kontakta uthyraren och fråga om skadan vilket vi ställde oss emot. Det skulle kunna påverka denna persons vilja att hyra av oss igen och efter att vi flaggat detta för Hygglo kontaktades uthyraren aldrig.

Om vi inte missminner oss så bytte Hygglo försäkringsbolag för något år sedan och sedan dess har det blivit väldigt mycket svårare att få hjälp. Nu senast fungerade inte vår mossrivare när en person skulle hyra den, efter att ha varit uthyrd bara någon dag tidigare. Den personen uppgav inte att något hade hänt så tyvärr upptäckte nästa person som skulle hyra att den inte fungerade.

Trots att maskinen med största sannolikhet måste ha gått sönder vid förra uthyrningstillfället vägrade försäkringsbolaget ersätta utan hänvisade till att det är bara vid skada de ersätter: “Skadan ska ha uppkommit genom en plötslig och oförutsedd händelse. Tex att hyrestagaren har tappat maskinen i marken”.

Det är lite trist när man hamnar i sådana här situationer, speciellt när det är en rätt ny maskin man hyr ut och när det varit betydligt lättare att använda Hygglos försäkring och få hjälp tidigare.

Hyr du ut via Hygglo och vad är dina erfarenheter av att använda försäkringen?

Tänk säsong

För att maximera intäkterna, fundera vilka prylar du har som skulle funka att hyra ut under de olika årstiderna. Vad skulle du själv vilja hyra?

Ofta handlar det om prylar som används sällan eller är bulkiga och tar stor plats som man vanligtvis inte vill förvara för att bara använda en gång om året. Skidor till vintern? Kap/geringssåg till sommarens projekt?

såg att hyra ut

Det är väldigt enkelt att lägga upp en ny annons, bara lägg in en beskrivande text med flera bilder samt sätt ditt pris. Ett tips här är att kolla vilka priser andra i samma område tar.

Sammanfattning: Hyr ut dina prylar och få en extrainkomst

Hela processen med att hyra (eller hyra ut) fungerar väldigt smidigt och Hygglo sköter som sagt försäkring, betalning och verifiering via BankID. Tänk bara på att du får bara ut drygt hälften av det priset du sätter som den som hyr får betala (20% avgift till hygglo, 30% skatt).

Oavsett så tycker vi att tjänsten fungerar bra. Det finns vissa som hyr ut själva via t.ex. Blocket men för oss så var det aldrig ett alternativ. Hade inte Hygglo funnits hade vi inte hyrt ut våra prylar. Vill du veta men kan du läsa mer här hur processen fungerar

Vi vill gärna ha flera sidoinkomster i vår privatekonomi där Hygglo är en av dessa. En annan som vi kan tipsa om är t.ex. en fjällstuga att hyra ut.

Lämna en kommentar