Linc IPO

Innehåller annonslänkar
Nu undersöker vi företaget Linc med sin börsintroduktion. Det verkar vara många företag som vill till börsen innan sommarsemestrarna. Deadline här är redan på torsdag 27/5 så det blir en kortare sammanställning av Linc IPO.

Som alltid så är våra sammanställningar av börsnoteringar inte några rekommendationer och så gäller även för Linc IPO. Tillgångar kan öka och minska i värde, du kan förlora ditt insatta kapital och historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling.

Sammanställning av Linc

Det fanns egentligen inte i planerna att göra detta inlägg men en läsare hörde av sig och frågade om vi hade kikat på Linc, vilket vi vid det tillfället inte hade. Vi fick upp ögonen för företaget och i kombination med att det nu har framkommit mer information och analyser, passar fint att göra en sammanställning.

Företaget Linc

Linc ipo

Linc grundades 1991 och investerar i produktorienterade bolag inom den Nordiska Life Science-industrin – främst i läkemedels- och medicinteknikbolag. Investeringarna görs i såväl privata som publika bolag, samt i forsknings- respektive verksamhetsdrivande bolag.

Linc är en aktiv och långsiktig ägare med ett brett industriellt nätverk för att stötta portföljbolagen. Den genomsnittliga årliga avkastningen inklusive utdelningar uppgår till 26 procent under de senaste tio åren.

Delårsrapport jan 2021 – mars 2021 finns publicerad om man vill fördjupa sig i de senaste siffrorna.

Lincs portfölj består av tio noterade life science-bolag som utgör cirka 95 procent av substansvärdet och tio onoterade life science-bolag som står för resterande fem procent av substansvärdet.

Så här fördelar sig Lincs substansvärde över de olika bolagen:

Syfte med noteringen

Linc kommenterar syftet med noteringen och skriver i ett pressmeddelande att “Huvudsyftet med Noteringen är att skapa förutsättningar för en god fortsatt tillväxt, bredda Lincs ägarbas och ge en ökad tillgång till kapitalmarknaden. Lincs styrelse och ledning ser Noteringen som ett logiskt och viktigt steg för att främja Bolagets och dess portföljbolags fortsatta tillväxt och utveckling. Bolaget bedömer även att Noteringen kommer leda till ökad kännedom om Linc och därmed stärka Lincs profil och varumärke”.

Snabbfakta

Sista dag att svara: 27/5 15:00

Handelsplats: Nasdaq Stockholm

Pris per aktie: 56-73 kr

Minsta antal aktier: 100 aktier (5600 – 7300 kr tot)

Första handelsdag: 28/5

Läs mer i Linc IPO prospekt

Uppdaterat substansvärde

Linc har precis uppdaterat sitt substansvärde till 2.442 miljoner kronor motsvarande 61 kronor per aktie. Därmed går det att räkna fram att teckningsintervallet i noteringen har snävats in till ca 64-67 kronor.

Hur tänker vi – teckna Linc IPO?

Notera att detta inte är någon fullständig analys eller köpråd utan en sammanställning av en delmängd av informationen om IPOn. Man ska alltid göra sin egen analys utifrån sin situation och risknivå.

Affärsvärlden rekommenderar teckna

Affärsvärlden skriver att Linc är ett sunt alternativ för den som vill ha exponering mot hälsovårdssektorn och landar i att rekommendera att teckna Linc IPO.

“För att investera i Linc behöver man som investerare ha en någorlunda tilltro till kärninnehaven Calliditas, Medcap och Sedana Medical. På längre sikt handlar det mer om ledningens förmåga att hitta nya värdeskapande investeringar”, skriver tidningen Afv (Affärsvärlden).

“Det är ingen farlig prislapp. Det är inte svårt att tänka sig att Linc kommer få en betydligt högre substanspremie än så som noterat bolag”, tror Affärsvärlden.

Dagens Industri Di rekommenderar teckna

Även Dagens industri rekommenderar att teckna och är positiva till konceptet med ett investmentbolag som investerar i läkemedels- och medicinteknikbolag – eftersom det är branscher som kan vara svåra för investerare. Då är det lockande med Linc som dessutom har låg förvaltningskostnad på 0.5%.

Börspoddens utlåtande

I avsnitt 405 pratar Börspodden om Linc IPO och benämner den som gratispengar.

Börspodden tar upp en annan intressant fördel: “Bengt Julander som då är profilen bakom det här bolaget, har gräddfilen in till alla IPOer, placingar och andra gratispengar som finns inom den här sektorn som man själv aldrig kommer att komma åt. Därför när man tecknar Linc så får man också betala en lite premie och det är det värt för att rygga Bengt Julander”

Avslutningsvis tipsar Börspodden att det bara är att “mata på på alla depåer”

Summerat för och nackdelar

Positivt
  • Het IPO!
  • Affärsvärlden rekommenderar teckna
  • Di rekommenderar teckna
  • Gratispengar enligt Börspodden
  • Investmentbolag inom svårnavigerad bransch
  • Hela sju ankarinvesterare
Negativt
  • Afv flagga: “Hög emissionskostnad”

Allt detta kokar ner till att vi kommer att teckna.

Så här kan man maximera chanserna att få tilldelning

Vi behandlar oftast börsintroduktioner som en kortsiktig affär. Dvs vi säljer alltid på första handelsdagen oavsett hur kursen går. För att maximera chanserna att få tilldelning ansöker vi på olika typer av konto (tex både ISK och KF) och på flera personnummer.

Vi brukar teckna för minsta beloppet men sprida ut det på flera konto. OBS följande strategi kan innebära att man får full tilldelning på alla konto man ansökt på, speciellt om IPOn inte är så het som man trott. Det kan vara precis det man vill, men en bra sak att ha i åtanke så att man inte köper mer än vad man egentligen skulle ha velat.

  • Teckna på flera olika typer av konto (tex både ISK och KF)
  • Teckna hos flera mäklare om möjligt
  • Teckna på flera olika kontoägare

Hur har det gått för oss hittills i år?

Vi har sedan årsskiftet börjat sammanställa vilka IPOs vi valt att teckna oss för. I listan visar vi även tilldelning, om någon, samt ev vinst.

Tilldelning och Första handelsdagen

Priset per aktie fastställdes till 67 kr. Di rapporterar att intresset varit stort och IPOn blev kraftigt övertecknad.

Det verkar som att de flesta som ansökt fått 30 aktier per konto man sökt på.

I början av första handelsdagen handlades aktien kring 90 kr, drygt 30% upp från teckningskursen och slutade på 85 kr.

linc

Nästa IPO

Nu blickar vi framåt och nästa IPO som vi skrivit om är Savelend. Sista dagen för att teckna är idag fredagen 28/5 och här finns det chans att få förtur.

1 tanke på “Linc IPO”

Lämna en kommentar