Savelend IPO – teckna med förtur

Innehåller annonslänkar
Nästa intressanta börsnotering vi undersöker är Savelend. Vi berättar hur vi tänker kring Savelend IPO och tipsar även om hur du får förtur om du bestämt dig för att teckna.

Företaget Savelend

2014 bildades Savelend Group av Ludwig Pettersson och har cirka 45 anställda med kontor i Sverige, Finland och Polen. Savelend är ett fintechbolag med en investeringsplattform där privatpersoner och företag kan investera i peer-to-peer-lån.

De erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer. Det Savelend gör är att tillhanda en marknadsplats där investerare kopplas samman med låntagare. Här får privatpersoner och företag plattformen att investera i kredittyper med olika löptider, räntor och risknivåer.

SaveLend Group har sedan 2014 byggt vår investeringsplattform för att demokratisera och öppna upp tillgångsklassen krediter för den breda massan. Vår notering på Nasdaq First North är en viktig milstolpe då vi ger fler av våra kunder möjlighet att vara med på vår tillväxtresa. Det här är bara början!

VD Ludwig Pettersson

Savelend är moderbolaget i en koncern med sju bolag, bla Billecta. De stora delarna i organisationen är investeringsplattformen och faktureringsplattformen:

Investeringsplattformen – Möjliggör för investerare att få exponering mot olika krediter som till exempel företags- och konsumentkrediter samt fakturaköp.

Faktureringsplattformen – Ger företag en komplett lösning för fakturering och finansiering

Savelend har precis redovisat rapporten för det första kvartalet 2021:

 • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 19,1 MSEK (12,2 MSEK), en ökning med 57 %
 • Rörelseresultat före avskrivningar uppgick till -0,7 MSEK (-2,6 MSEK)
 • Rörelseresultatet uppgick till -2,6 MSEK ( -4,2 MSEK)
 • Nettoresultatet uppgick till -2,9 MSEK ( -4,3 MSEK)
 • Resultat per aktie före utspädning uppgick till -0,84 SEK (-1,29 SEK)

(Belopp inom parentes avser samma period föregående år) 

Snabbfakta om IPOn

Sista dag att svara: 28 maj 2021

Handelsplats: Nasdaq First North Growth Market

Pris per aktie: 7,5 kr

Minsta antal aktier: 700 st (5250 kr)

Första handelsdag: 9/6

De fullständiga villkoren för erbjudandet finns att läsa på savelendgroup.com samt via Nordnet och Avanza. Vi ser det som en väldig fördel att det går att teckna sig via båda nätmäklarna i denna IPO – men det är bara Nordnet som ger förturen för investerarna.

OBS glöm inte att skapa konto hos Savelend för att ha chansen att få förtur i IPOn. Läs mer längre ned.

Savelend IPO presentation

Savelend börsnoterar sig på First North med tickern YIELD. Priset i erbjudandet har fastställts till 7,50 kronor per aktie, motsvarande ett totalt värde på de utestående aktierna i bolaget om cirka 285 miljoner kronor före erbjudandets genomförande.

Kapitaltillskottet ska framförallt användas för att accelerera expansionen genom nya marknader och/eller förvärv.

Firewire TV intervjuade VD och CFO:

Prospektet finns tillgängligt på Savelendgroup.se

Aktieägarförmån

Som aktieägare i Savelend kommer man att få förmåner på investeringsplattformen. Savelend har nyligen kommunicerat att man får reducerad serviceavgift. Istället för 10 %, vilket är deras standardavgift, kommer man som är aktieägare istället att betala 7,5 %. Savelend har också kommunicerat att de planerar att lansera fler nivåer och förmåner framöver.

Börsveckans utlåtande

Börsveckan rekommenderar att teckna: “Ett av många bolag som ska börsnoteras i närtid. Savelend är ett spännande fintech-bolag som växer starkt. Det är inte fel att teckna”

Intervju med VD

Vi fick möjligheten att intervjua VD Ludwig Pettersson och ställa ett par frågor inför kommande noteringen:

Vilka är era främsta konkurrenter och hur skiljer ni er mot dem?

savelend ipo

Vi anser oss vara unika med vårt eget ekosystem med våra två plattformar, dels investeringsplattformen (SaveLend), dels faktureringsplattformen (Billecta). Om man väljer att kolla varje plattform var för sig så finns det några olika konkurrenter och branschkollegor. För SaveLends räkning anser vi de flesta vara branschkollegor då vi tillsammans öppnar upp ett tillgångsslaget som tidigare varit reserverat för större placerare. Ser till Billecta så möter vi ofta nischbanker med reskontratjänster i avtalsavgöranden.

Vilka är de främsta anledningar till att ni går till börsen just nu?

Jag är övertygad om att de är det bästa för våra aktieägare att vara noterade. Detta då det kommer med en ökad transparens och krav på verksamheten som gynnar oss som arbetar i en förtroendebransch. Vi ser vidare att klimatet är välkomnande och vi vill ha en prissatt aktie då vi tror på konsolidering av marknaden framgent.

Hur ser era tillväxtplaner ut framöver?

Vi har kommunicerat ett organiskt tillväxtmål om åtminstone 25 % per år. Det kommer drivas genom att öka kapitalet på investeringsplattformen samt välkomna fler kunder på faktureringsplattformen.

Vilka utmaningar ser ni för fortsatt tillväxt?

People, product, profit är den ordning jag lägger mitt fokus på. Det innebär att vår styrka, och också potentiella svaghet, är vår personal och särskilt hur snabbt vi kan onboarda nya och hur vi kan behålla vår kultur när vi växer personalstyrkan med 20 % per år.

Kan du säga mer specifikt vad kapitalet ni får in ska gå till? 

Över hälften är dedikerat till tillväxt och det kan vara både nya och befintliga marknader, allt syftar till att driva våra två huvud KPIer; kapital på plattformen och antalet fakturatransaktioner.

Du har tidigare sagt att investerare kommer att få förtur i börsnoteringen. Finns det några villkor hur mycket man ska ha investerat i plattformen och hur tätt inpå IPOn?

Pengarna behöver vara på plats med Smartinvest-aktiverat senast den 28e maj.

Investerat kapitalFörtur tilldelning av aktierAntal aktier á 7,5 SEK
10 000 SEK5 250 SEK700
20 000 SEK10 005 SEK1334
30 000 SEK16 005 SEK2134

Finns det några andra förmåner man som aktieägare kan se framemot?

Vi släppte precis informationen om att befintliga aktieägare får en lägre serviceavgift. Vi ser kontinuerligt över hur vi kan premiera kunder som både är investerare och aktieägare och jag är övertygad om att det kommer fler saker under året. 

Aktiedagen 17 maj

SaveLends VD Ludwig Pettersson kommer att medverkade på Aktiedagen Göteborg måndag den 17 maj, för att berätta om företagets resa mot börsen samt om delårsrapporten för första kvartalet 2021.

Ta del av presentationen via Youtube-länken ovan.

Få förtur till IPOn

I den senaste tidens börsnoteringar har det varit väldigt svårt att få tilldelning och frågan är om Savelend IPO är undantaget eller kommer vara likadant som till exempel Spermosens AB som övertecknades 652%!

Goda nyheter att det finns ett “IPO-hack” denna gång! Savelends ledning har beslutat att man ska få lite extra förmåner i form av förtur till IPOn om man är investerare på plattformen.

Investerat kapitalFörtur tilldelning av aktierAntal aktier á 7,5 SEK
10 000 kr5250 kr700
20 000 kr10 005 kr1334
30 000 kr16 005 kr2134
Skapa konto hos Savelend

Har du bestämt dig för att teckna denna börsnotering, kan det vara en god idé att skapa ett konto hos Savelend först som investerare i P2P-plattformen. Som grädde på moset får du välkomstbonus på upp till 600 kr på ditt insatta kapital.

Om intresset är FÖR stort så kommer inte Savelend kunna ge alla plattformens investerare förtur enligt tabellen ovan. Skulle detta inträffa kommer så många som möjligt att få tilldelning på den lägsta nivån, därefter mellannivån och för de som har anmält mer intresse lottas tilldelning på högsta nivån. Skulle det bli övertecknat även i det lägsta intervallet kommer det att ske lottning även på den nivån.

Registrera hos Savelend

Inloggat läge på Savelend.se finns en ruta där du kan meddela ditt intresse EFTER att du har tecknat dig hos Nordnet.

savelend ipo

Har du någon annan nätmäklare, till exempel Avanza, är det tyvärr inte möjligt att få förtur utan det gäller alltså bara för Nordnet.

Vår strategi

Vi behandlar oftast börsintroduktioner som en kortsiktig affär. Dvs vi säljer på första handelsdagen oavsett hur kursen går. För att maximera chanserna att få tilldelning ansöker vi på olika typer av konto (tex både ISK och KF) och på flera personnummer.

Hur tänker vi?

Så här tänker vi kring att teckna i Savelend IPO:

Positivt
 • För oss ett välkänt varumärke
 • VD och grundare med skin in the game
 • Möjlighet att få förtur till IPOn
 • Börsveckan rekommenderar att teckna
Negativt
 • Negativt resultat de senaste två åren enligt årsredovisningen (men positiv trend Q1 2021 vs Q1 2020)

Vi är sedan tidigare investerare hos Savelend, dvs på deras investeringsplattform som omfattar bla företags- och konsumentkredit samt fakturaköp. Vi är väldigt nöjda med den avkastning vi fått och inser att vi inte kommer att ta ut kapitalet i första taget, utan återinvesterar förfallna lån hela tiden.

Det är precis detta Savelend tjänar pengar på som nämns i videon med VD och CFO. Investerarnas kapital växer och Savelends avgifter med det.

Vi tycker att Savelend är ett intressant bolag och vi tecknar både på Nordnet och Avanza! Beroende på tilldelning kommer vi troligtvis sälja en liten del men stanna som långsiktiga ägare för majoriteten av tilldelningen denna gång.

Är du också intresserad att teckna ska du definitivt först öppna konto på deras P2P-plattform för att ha chans till att få förtur i IPOn.

Gör så här om du vill teckna

Maxa dina chanser att få tilldelning:

 1. Skapa konto hos Savelend
 2. Sätt in 10 000, 20 000 eller 30 000 kr (och få välkomstbonus upp till 600 kr)
 3. Teckna hos Nordnet och/eller Avanza (prioritera Nordnet mtp förtur)
 4. Registera hos Savelend: Inloggat läge på Savelend.se finns en ruta där du kan meddela ditt intresse EFTER att du har tecknat dig hos Nordnet.

Läs vår IPO-guide hur du maximerar dina chanser att få tilldelning i populära börsintroduktioner – men tänk igenom innan du går all in. Du kanske får full tilldelning och det kan bli en tråkig affär om aktien får ett dåligt välkomnande. Vi själva använder bara kapital från lekhinken – pengar som vi har råd att förlora.

Just Savelend IPO är extra intressant givet den aspekten att man kan få förtur som investerare på deras P2P-plattform.

Hur har det gått för oss hittills i år?

Vi har sedan årsskiftet börjat sammanställa vilka IPOs vi valt att teckna oss för. I listan visar vi även tilldelning, om någon, samt ev vinst.

Tecknar du Savelend IPO?

Tilldelning

Savelend har meddelat att IPOn tecknades till 682%! “SaveLend Group AB:s noteringsemission tecknades till 682 procent – handel i aktien väntas inledas på Nasdaq First North den 9 juni”

Totalt inkom teckningar från cirka 13 400 konton och genom Erbjudandet tillförs cirka 1 220 nya aktieägare. Det var med andra ord rätt svårt att få tilldelning.

Nu ska alla ha fått svar på om man fått tilldelning. Logga in på ditt konto och se antingen i inkorgen eller direkt i depån. Grattis alla som fått tilldelning!

Första handelsdagen

9 juni var första börsdagen för Savelend med tickern YIELD. Aktien öppnade starkt men föll tillbaka och slutade på strax under 9 kr – en uppgång med 20%.

savelend aktie

2 tankar på “Savelend IPO – teckna med förtur”

 1. Måste man bara sätta in 10k eller måste man köpa räntepapper också för att få förtur till IPO?

  Svara
  • Svaret vi fick från VD var att “Pengarna behöver vara på plats med Smartinvest-aktiverat senast den 28e maj.” vilket vi tolkar som att det räcker att göra en insättning till det konto där Smartinvest är aktiverat.

   Svara

Lämna en kommentar