Guide till IPO strategi – Så maxar du dina chanser att få tilldelning

Innehåller annonslänkar
Vi ger våra tips och guide på hur du maxar dina chanser att få tilldelning i IPOs. Är en börsnotering het kommer många investerare att slåss om samma aktier varför det kan vara bra att ha en IPO strategi.

Vår strategi till att få tilldelning vid IPO

Vi ser ofta IPOs som en kortsiktig transaktion, med vilket vi menar att om vi har fått tilldelning så vi säljer på första handelsdagen – detta oavsett hur aktien går. Vår IPO-strategi ligger i den sk lekhinken som är en liten del av vår totala portfölj och är pengar som har råd att ta risk med och kanske förlora.

Hittills har det varit en lyckad strategi – om vi fått tilldelning! Just att få tilldelning har visat sig vara svårt i de senaste börsintroduktionerna vi varit med i. Det ska även sägas att vissa bolag som vi tecknar är vi genuint intresserade av där vi tecknat för att behålla långsiktigt.

Vi har olika aspekter vi tar hänsyn till som vi brukar skriva om i våra IPO-presentationer. En aspekt när vi fattar beslut huruvida vi ska teckna eller ej är allmänhetens intresse, dvs hur het aktien är. Även om det finns några stora ankarinvesterare som vi har förtroende för är en viktig aspekt.


Vi sparar hos Avanza som vår primära plattform och har både ISK och KF för att vara redo när det dyker upp en intressant börsintroduktion.

avanza

Betyg: 5 av 5.

Så gör du för att öka dina chanser att få tilldelning

Vi brukar teckna för minsta beloppet men sprida ut det på flera konto. OBS följande strategi kan innebära att man får full tilldelning på alla konto man ansökt på, speciellt om IPOn inte är så het som man trott. Det kan vara precis det man vill, men en bra sak att ha i åtanke.

  • Teckna på flera olika typer av konto (tex både ISK och KF)
  • Teckna hos flera mäklare om möjligt
  • Teckna på flera olika kontoägare

Vilken nätmäklare ska man ha?

IPO-guide

Båda! Alltså både Avanza och Nordnet som är de oftast förekomna nätmäklarna. Vi har konto hos både Avanza och Nordnet för att vara redo när vi får nys om en het IPO som vi vill investera i. Ett bra tips är att ha både ett ISK och ett KF hos vardera nätmäklare.

avanza
nordnet

Du har fått tilldelning – vad händer sen?

Ofta får man besked om tilldelning bara en stund innan börsöppning, på första handelsdagen för aktien. Vi har en strategi som går ut på att sälja allt under första dagen. I vissa fall behåller vi innehavet långsiktigt men det är väldigt sällsynt. Här brukar vi ha två strategier:

  • Vi säljer allt på morgonen en kort stund efter börsöppningen
    eller
  • Vi säljer hälften på morgonen och hälften innan börsstängning.
IPO strategi

Hur har det gått för oss?

Se gärna vår sammanställning av de IPOs / börsintroduktioner som vi ansökt till under 2021, vad vi fått för tilldelning och ev vinst.

Lämna en kommentar