Planera pensionen NU

Vi läser nu boken “Planera pensionsuttagen rätt” av Nils Bacos. Det kanske låter tokigt att i sina 30 läsa en sådan bok, men vi tänker istället att det kan vara alldeles rätt tid att planera pensionen nu!

Varför vill vi planera pensionen nu?

Nu har vi möjlighet att göra justeringar i god tid och beslut som kan bli bra på sikt mtp ränta-på-ränta-effekten. En annan anledning till varför boken lånades på biblioteken är för att våra föräldrar frågade oss om vi visste hur de skulle tänka när de började ta ut sin pension.

Vad finns det för fallgropar? Vad ska jag tänka på? Hur ska jag ta ut min pension på bästa sätt? Hur maximerar jag min pension?

Många frågor som vi inte riktigt hade svar på. Vårt fokus har hela tiden varit den ackumulerande fasen, inte själva uttagsfasen av pensionen. Vi inser också att den generationen som tar ut sin pension nu kanske inte alltid börjar googla för att hitta svar, utan istället förlitar sig på sin bankkontakt eller andra “experter”.

Tyvärr kanske de inte alltid har den totala bilden eller har haft fokus på att optimera pensionen ur så många aspekter som möjligt.

Krångligt med pension

Pension kan upplevas krångligt och i många fall är det så! Att det dessutom ligger så långt borta i tid gör att man inte alltid sätter den högst upp på priolistan av saker man bör ta tag i.

Vi brinner för att optimera vår ekonomi och i den inkluderas även pensionen, som ofta upplevs som krånglig och något man skjuter framför sig. Vi försöker ta till oss och justera i unga år för att maximera pensionen.

Det är inte förrän man kommer hit, till den fas som denna artikel behandlar, uttagsfasen, som pensionen blir viktig och man lägger tid för att förstå.

Boken Planera pensionsuttagen rätt

Låt oss försöka summera vad vi lärt oss och snappat upp från boken som vi nu läst, Planera pensionsuttagen rätt” av Nils Bacos:

Återkommande är att ha koll på sin beskattning vid pensionsplanering. Målet är att ligga under brytpunkten för statlig skatt för att inte ge bort pengar till staten.

Ett exempel är att istället för att tänka att man ska satsa på en hög pension de första åren (där man kommer över brytpunkten), ska man försöka jämna ut pensionsuttaget över en längre tidsperiod. Dessutom höjs basbeloppen så att gränsen för statlig skatt höjs hela tiden.

planera pensionen

Här slutar det vi tog med oss från boken. Ja förutom lite hur man ska tänka kring efterlevande skydd samt ett faktafel hur Avanzas tjänstepension fungerar.

Men absolut finns det mycket matnyttigt att ta med sin när man står inför att planera pensionen och vid en sådan situation rekommenderar vi att man lånar boken på biblioteket.

Det kan vara så att vi inte riktigt faller inom den tänkte målgruppen som nog är för de som har något år kvar till pension eller precis står och ska planera den i detalj.

Vi har lite annat fokus som vi behöver djupdyka i en annan artikel, som främst handlar om att maximera avsättningarna, hålla låga avgifter och se över tilläggsförsäkringar.


Efter vår flytt får vi över tre miljoner mer i pension. Flytta din tjänstepension idag och ha chans till högre pension.

avanza

Betyg: 5 av 5.

Så tänker vi planera pensionen

Ett tips som vi själva tänkt på när man ska planera pensionen är att tvärt emot vad många pratar om, ha så många pensionsförsäkringar som möjligt! Många tycker det är jobbigt att man måste logga in på flera ställen och ha pensioner från flera håll om man har haft flera arbetsgivare.

Ja det stämmer, det är lite krångligare men tex minpension.nu är ett bra ställe om man vill se sammanställt. Det stora fördelen med att ha flera mindre konton än tex ett stort är att det är lättare att optimera uttagsnivån. När man väl har satt igång utbetalning av en tjänstepension går det inte att ändra.

Den allmänna pensionen fungerar annorlunda så där kan man pausa men tyvärr inte på tjänstepensionerna. Durationen går inte heller att ändra för tjänstepensionerna så har man väl gjort ett val är man fast vid det.

Det finns alltså fler fördelar med att tex byta jobb för att få flera tjänstepensioner:

  • De gamla tjänstepensionerna från tidigare arbetsgivare läggs i fribrev – vilket innebär att du kan ha möjlighet att flytta ut dem (obs gäller ej kollektivavtalad tjänstepension) och få lägre avgifter.
  • Med flera tjänstepensioner kan du lättare optimera och balansera din uttagsnivå – starta utbetalning av en tjänstepension och ser du att brytpunkterna höjs väldigt mycket kommande åren, eller att du behöver ha mer pengar utbetalt, sätter du bara igång ännu en tjänstepension till utbetalning.

Lämna en kommentar