Hemnet IPO – teckna eller avstå?

Innehåller annonslänkar
Ny börsintroduktion – äntligen kommer Hemnet till börsen! Sista dagen att svara på Hemnet IPO är den 26/4, så passa på och teckna om det är intressant. Det har spekulerats länge om denna börsintroduktion och varit ett stort medieintresse. Hur tänker vi – teckna eller avstå?

Innehåll

Företaget Hemnet

1998 startades Hemnet och är Sveriges största bostadsportal. Bostadsmarknaden är som bekant glödhet nu med uppgångar på hisnande 20% på villor det senaste året. Intressant för Hemnets affärer är att siffrorna för antalet försäljningar hittills i år pekar mot en ökning jämfört med 2020. Antalet sålda villor är ungefär detsamma som 2020, men en uppgång i antalet bostadsrätter och fritidshus kan ses på ca 7 respektive 10%.

Hemnet som företag behöver nog ingen mer presentation än så, vi svenskar älskar att slösurfa på Hemnet, i synnerhet så här i Coronatider och man kan drömma sig bort till en sommarstuga, större boende eller fjällstuga.

hemnet ipo

Nettoomsättningen har vuxit med en genomsnittlig årlig tillväxttakt om knappt 21 procent sedan 2018, vilket resulterade i en nettoomsättning på drygt 544 miljoner år 2020. 

Snabbfakta

Sista dag att svara: 26/4 15:00

Handelsplats: Nasdaq Stockholm

Pris per aktie: 95 – 115 kr

Minsta antal aktier: 100 st (9 500 – 11 500 kr)

Första handelsdag: 27/4

Det slutliga priset förväntas offentliggöras genom ett pressmeddelande den 26 april 2021.

De fullständiga villkoren för erbjudandet finns nu att läsa hos Nordnet

Hemnet IPO presentation

Det slutliga priset förväntas fastställas inom intervallet 95 – 115 kronor per stamaktie, vilket motsvarar ett marknadsvärde om cirka 9 607 – 11 630 miljoner kronor. Det ligger i linje med vad Dagens industri trodde när de i mars skrev om en eventuell notering med ett börsvärde på ca 10 miljarder.

Direkt Studios intervjuade hemnets VD nyligen:

Du kan läsa hela deras prospekt eller läsa mer på Hemnetgroup.se

Analys av Marcus Hernhag

Marcus Hernhag har skrivit en analys på Privata Affärer och slutsatsen är att värderingen är hög, men rådet landar i att teckna om du kan ta risken:

“Vårt råd blir att du som är riskvillig tecknar och hoppas på en kortsiktig uppgång så att du kan sälja…Alternativt att du behåller om du har plats för en IT-aktie med exponering mot bostadssektorn.”

Fulltecknad efter en timme?

Jesper på placerapodden intervjuade den 19/4 Petter Löfqvist, förvaltare på Humle som sade att enligt uppgift är Hemnet IPO redan fulltecknad bara någon timme (ca 13 minuter in på poddavsittet).

Visar detta sig stämma bör IPOn bli kraftigt övertecknad. Det är ingen garanti, men kan innebära att aktien kommer att få en flygande start. Stora bekymret blir i så fall att få tilldelning. Vi har haft flera IPOs under året som vi tecknat oss för men inte fått någon tilldelning pga väldigt högt intresse.

Vår strategi

Vi behandlar oftast börsintroduktioner som en kortsiktig affär. Dvs vi säljer alltid på första handelsdagen oavsett hur kursen går. För att maximera chanserna att få tilldelning ansöker vi på olika typer av konto (tex både ISK och KF) och på flera personnummer.

Hur tänker vi?

Så här tänker vi kring att teckna i Hemnet IPO:

Positivt
 • Välkänt bolag – Vi väntar oss väldigt stort intresse
Negativt
 • Kommer troligen bli jättesvårt att få tilldelning
 • Brett kursintervall

Detta kan bli en av de mest populära IPO i år och därmed svårt att få tilldelning. Hemnet skriver dessutom i ett pressmeddelande att “Registrerade fastighetsmäklare kan komma att beaktas särskilt vid tilldelningen. Anställda i Hemnet ges förtur vid allokeringen till ett värde uppgående till 30 000 kronor per anställd.”, vilket kan göra det ännu svårare.

Det är olyckligt att man har ett intervall och inte fast pris per aktie och vi förväntar oss att det kommer sluta i den högre delen i det intervallet.

Mäklarna man kan teckna hos är Carnegie och Nordnet för Hemnet IPO. För oss kommer det att bli på Nordnet som är vår sekundära mäklare. Ett tips, om du är i samma sits, är att öppna konto i god tid innan deadlinen så att du hinner skapa de olika konto (tex ISK och KF) och föra över kapital.

Vi landar i slutsatsen att teckna Hemnet på flera konto och hoppas få tilldelning.

Så här maximerar vi chanserna att få tilldelning

Vi brukar teckna för minsta teckningsbeloppet men teckna på flera konto. Notera att vår strategi kan innebära att man får full tilldelning på de konto man ansökt på – i synnerhet om IPOn inte är så het som man först trodde.

Det kan vara exakt så man önskar, men en bra sak att ha i åtanke så att man inte köper mer än vad man egentligen skulle ha velat. Går kursen då ner och man sitter på en alldeles för stor position är det inte så roligt.

Läs vår IPO-guide hur du maximerar dina chanser att få tilldelning i populära börsintroduktioner

Hur har det gått för oss hittills i år?

Vi har sedan årsskiftet börjat sammanställa vilka IPOs vi valt att teckna oss för. I listan visar vi även tilldelning, om någon, samt ev vinst.

Hur tänker du, tecknar du Hemnet IPO?

Första handelsdagen och tilldelning

Vi skriver mer om första handelsdagen och tilldelning i detta inlägg

Det verkar som att många (alla?) som ansökt fått 50 aktier per konto som man tecknat på. Teckningskursen slutade på 115, det högsta i intervallet.

Mot slutet av första börsdagen toppade kursen på drygt 182 kr, en uppgång på ca 58%.

Hemnet

Vi låter vinsten jobba vidare

Vad ska vi göra med vinsten? Vi kommer direkt att sätta pengarna i arbete på vårt konto hos Savelend.

2 tankar på “Hemnet IPO – teckna eller avstå?”

 1. får teckna och hoppas på tilldelning….

  hur ser du på Safellos IPO? teckna eller ej?

  Svara
  • Japp det kan nog bli svårt att få tilldelning om man väljer att teckna men man får hoppas på det bästa och följa strategin för att maximera chanserna. Safellos har jag inte kollat på, verkar vara en marknadsplats för krypto?

   Svara

Lämna en kommentar