Upplever också du att det är pengarna bara rinner iväg utan att du får särskilt mycket mervärde av det? Speciellt under och efter semestrar där man unnat sig lite extra är det lätt att bli “fartblind” av pengaflödet och inte haka upp sig så mycket på mindre utgifter. Vi rekommenderar därför en ekonomisk omstart och listar här 39 smarta spartips i vardagen som kan göra verklig skillnad för din ekonomi.
Innehåller annonslänkar
Bil och Transport
- Om du har billån, se om det går att sänka räntan hos t.ex. Zmarta
2. Ställ bilen och låt cykeln bli förstaalternativet
3. Gå steget längre och sälj andrabilen – den kostar dig 5-6 arbetsår. Cykla eller åk kollektivt.
Kläder och Mat
4. Köp kläder till barnen när det är halva reapriset – gärna en storlek större till nästa säsong
5. Jämför familjens matkostnad med andra. Ligger du över snittet, försök minska utgifterna.
6. Köp kortdatum-produkter i mataffären eller på Matsmart – ett spartips i vardagen som är enkelt att använda sig av bara man får rutin i det. Matsmart säljer varor som annars skulle riskeras att slängas pga bla felaktiga förpackningar, korta bäst-före-datum eller fel säsong. Håll även utkik efter andra bra deals de har på tex tvål, underställ, UV-kläder osv.
7. Planera veckans matsedel efter mataffärens kampanjvaror. Det finns massor av spartips i matbutiken
8. Kontrollera kvittot när du har handlat. Ibland blir det fel, och då oftast till kundens nackdel.
9. Handla aldrig mat på tom mage – du riskerar du att köpa onödiga varor.
10. Börja med Matlåda – En lunch på stan kostar drygt 100 kr, att jämföra med en matlåda som kostar ca 25 kr. Man kan spara 1500 kr/månaden. Med ränta på ränta blir det 315 000 kr om 10 år (10% årlig avkastning).
11. Lägg upp mindre portioner på tallriken för att minska matsvinnet. Hellre flera mindre portioner än en stor med risken att det slängs mer.
12. Laga storkok och frys in. Sparar båda tid och pengar
13. Baka bullar och kakor för att ha i frys och skafferi. Passar både till när man får besök eller till när man blir sötsugen själv, samt innebär att man inte behöver köpa dyr fika.
Hem och hushåll
14. Byt elleverantör till Tibber eller liknande aktör med timpris och app i telefonen för att kunna följa timpriset över dagen och anpassa din konsumtion.
15. Sänk inomhustemperaturen med en grad på vintern. Ta på en extra tröja och lägg fram filtar i soffan
16. Samla dina försäkringar. Oftast går det att få rabatter om man samlar sina försäkringar hos ett och samma företag.
17. Jämför försäkringar – Testa att göra en sökning på jämförelsesajterna, t.ex. Insplanet, som jämför priser och villkor åt dig. Har du redan det lägsta priset, stort grattis. Annars, passa på att byta och spara pengar. Kontrollera bara villkoren så du vet vad du byter till.
18. Pruta på ditt bolån hos banken. Ger de inte med sig, byt bank. Hypoteket och Avanza har fasta räntor om det känns obekvämt att pruta.
19. Ring upp dina tjänsteleverantörer varje år för att pruta på priset (t.ex. larmtjänst, försäkringar, bredband). Bli alltid kopplad till uppsägningsavdelningen och säg att du vill säga upp (först då går det att förhandla priset). Oftast får du ett erbjudande – var dock redo om så inte är fallet!
20. Installera solceller – Med solceller minskar du din elkostnad och kan sälja överskottet. 1 januari 2021 infördes ett grönt avdrag för installation av solkraft eller Skattereduktion för grön teknik som Skatteverket kallar det vilket innebär att du får avdraget på 15% direkt på fakturan. Nu är det ännu enklare att installera solceller! Avkastningen beror på en mängd faktorer men vi har en beräknat årlig avkastning på 13%.
Prylar och Tjänster
21. Byt till ett mobilabonnemang där du kan få 0 kr i månadskostnad – Vimla
22. Säg upp alla streamingtjänster och se efter en månad vilka ni verkligen saknade. Det går alltid att teckna nya abonnemang på dessa.
23. Använd det gratisutbud som finns hos streamingtjänsterna (SVT, TV4 till exempel)
24. Undvik panikinköp till barnkalaset – köp presenter i förväg när du hittar dem till bra pris och plocka fram när det behövs.
25. Köp inte det senaste – senaste betyder oftast dyrt. Till exempel den näst näst senaste mobilen fungerar alldeles utmärkt och går oftast att få tag på begagnad.
26. Köp inte försäkringar kopplad till en viss pryl utan att först se vad som ingår i din hemförsäkring.
27. När du känner suget att köpa något, tänk på det i några dagar. Om du därefter fortfarande vill och behöver köpa så slå till. Impulsköp kan stå en dyrt annars.
Investeringar och Sparande
28. Ett långsiktigt spartips i vardagen med förändring nu ger mycket pengar i framtiden: Flytta din tjänstepension till Avanza helt utan skalavgifter. Vi har gjort det och kommer få ut över 3 miljoner mer när vi går i pension.
29. Flytta/Öppna ISK hos SAVR med riktigt låga fondavgifter
Resor och utflykter
30. Köp en riktigt bra thermos och sluta köp dyrt utekaffe
31. Köp en riktigt bra mat-thermos – perfekt till att både hålla både maten varm eller glassen kall
32. Köp årskort på attraktioner/parker en per år och snitta ner kostnaden per besök.
33. Upptäck det lokala istället för långväga utflykter
34. Skippa kioskglassen och bjud på glassparty hemma istället till en bråkdel av priset. Det är inte fel att köpa kioskglass till familjen ibland, men när det blir slentrian flyger hundralapparna snabbt iväg samtidigt som glassen blir mindre uppskattad.
35. Skippa gosedjuret, minnesleksaken eller andra souvenirer efter utflykten. Ett foto är ett bättre och mer hållbart minne. Vill barnen väldigt gärna ha med sig något hem, så kan man ta med sig den finaste stenen man hittar hem och skriva undertill var man plockade den.
Annat
Några avslutande spartips i vardagen:
36. Sluta snusa eller röka om du har den ovanan. Investera de sparade pengarna i till exempel en Fondrobot (Lysa är har låga avgifter) och trösta dig med att titta på det (förhoppningsvis) växande kapitalet när suget blir som värst.
37. Gör genomtänkta klädköp och köp kvalitet snarare än kvantitet som ändå aldrig blir använda. Tror du att du kommer du älska plagget så köp det. Är du tveksam, men ändå sugen på att köpa för att det är på rea så låt bli.
38. Se ekonomin som ett kretslopp. Sälj kläder, prylar, leksaker som inte används INNAN nytt köps in.
39. Gå ut i naturen och plocka bär och frukt för att göra egen saft och sylt. Köp fina burkar och skriv ut trevliga etiketter – Riktigt billig och bra gå-bort-present.
Fler spartips i vardagen
Har du några fler smarta spartips i vardagen du vill dela med dig av? Skriv gärna i kommentarerna nedan!
Förslag: punkt 4B: köp barnkläder på Tradera, Sellpy eller liknande. För små barn spelar det mindre roll om kläderna är (lätt) begagnande. Då frakten på enstaka plagg kan vara dyr se om det går att köpa flera plagg och samfrakta. Speciellt skor kan vara värda att leta efter då barn växer fort, även kvalitetsskor kan hittas för småpengar.
De senare kan ofta säljas vidare vilket ger ytterligare plus. Vid försäljning är ett tips att ta bra bilder, vara tydligt med storlek och att paketera kläderna snyggt för att locka optimalt många köpare.
Alternativt fråga nära och kära samt på jobbet om någon har gamla barnkläder de vill bli av med. Även leksaker och cyklar kan hittas mot avhämtning. Sällan någon som tycker detta är konstigt (till skillnad mot vuxenprylar som man förväntas kunna betala själv).
4C: samma med leksaker, kan ofta köpas in på loppis eller nätet till låg penning, nackdel är att ofta saknas originalförpackning vilket de flesta kan leva utan.
4D: låna böcker till (de små) barnen på biblioteket i stället för att köpa. Kan ofta lånas om upp till 4ggr (= 5 mån). Blir roligare och ger större utbud. Sällan att någon ställer sig i kö på barnböcker. Kan ge känsla av att “äga” boken tills barnet ledsnar. Kan upprepas på flera bibliotek så ett stort utbud kan får hemma.
Riktigt bra tips! Biblioteket är en lyx i vardagen där barnen kan gå och plocka vad de vill; Blir också en bra utflykt en regnig dag!