RörInteMinISK

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, har dragit igång uppropet RörInteMinISK, mot Socialdemokraternas idé om att försämra ISK-sparandet. Hittills har drygt 25 000 skrivit under uppropet men antalet ökar.

För drygt en vecka sedan gjorde Socialdemokraterna ett utspel om att införa en så kallad miljonärsskatt och förslaget innehöll flera olika delar. En av delarna handlade om att att införa ett tak för ISK men hur högt taket skulle vara är fortfarande oklart.

Först kommunicerades ett tak på 100 000 eller 200 000 kr, men senare menade Finansminister Magdalena Andersson att det istället skulle vara 3 miljoner kronor. Har man ett kapital på ISK över detta tak får man skatta enligt kapitalinkomst, dvs 30% på vinsten.

Vi summerade Miljonärsskatten i ett tidigare inlägg.

Avanzas Nicklas Andersson och Johanna Kull summerade det väldigt bra i sin podd. Här tog de upp fördelen med ISK så som den fungerar idag och liknar den med en SaaS-modell med återkommande intäkter som går att räkna på. Även i dåliga tider får staten sina löpande intäkter, oavsett börsklimat.

En annan sak som togs upp i podden var hur Avanza arbetar med att få fler att börja spara och investera i aktier och fonder. Ett smart drag är att de bjuder på hela fondavgiften om ditt totala sparande understiger 50 000 kr. Allt för att få folk att komma igång och börja spara säger dem och all heder åt det.


Öppna konto och påbörja din sparresa! Vi är kunder hos Avanza sedan många år tillbaka och är jättenöjda över sajtens funktioner, utbudet och deras kundtjänst

investera i fonder

Betyg: 5 av 5.

Sen är det också väldigt smart för förhoppningen är att dessa personer fortsätter sin sparresa och investerar mer pengar som växer sig till över dessa 50 000 kr och då börjar Avanza tjäna pengar på kunden. Vi ser absolut inget fel med det, utan det är win-win att fler får upp ögonen för sparande, till exempel till att dryga ut pensionen, buffert eller ekonomisk trygghet eller vad som än är målet.

Uppropen #rörinteminISK

rorinteminisk

Frida Bratt startade uppropen “Rör inte vårt sparande” och inom kort ska namnunderskrifterna överlämnas till Finansminister Magdalena Andersson.

Skriv under #rörinteminisk på skrivunder.com

1 tanke på “RörInteMinISK”

Lämna en kommentar