Rädsla för Corona i fjällen – så påverkas fjällstugan

Pga rädsla att få covid/corona i fjällen har vi fått flera avbokningar och kan konstatera att vår fjällstuga som investering och dess avkastningen blivit påverkad. Vi stämmer alltid av helårsvis men det är ändå intressant att jämföra mot samma period föregående år. Hur har bokningarna påverkats av Corona-oron och vad innebär det på sista raden?

2020 och Skistar stänger ned

Förra året några veckor innan påsk ändrade Skistar sina avbokningsregler vilket gjorde det lättare att avboka om man ville. Kort därefter fick vi en avbokning på en vecka, och därefter beslutade Skistar att stänga i förtid vilket gjorde att vi tappade påsk-bokningarna. Det blev ändå ett bra år givet förutsättningarna och vi landade på ca 9% avkastning (brutto).

Rädsla för Corona i fjällen när andra vågen slog till

corona i fjällen

Denna säsong såg ut att öppna väldigt starkt med riktigt bra bokningssiffror. Men när coronasmittan slog till med sin andra våg under sen-hösten såg vi flertalet avbokningar. Folk verkade bli oroliga för att få corona i fjällen och passade på att använda sig av Skistars nya generösa avbokningspolicy.

Vi har full respekt för att man avbokar om man inte känner sig säker eller vill resa på skidsemester i den situationen.

Vi har själva varit och åkt skidor i år och har känt oss väldigt säkra och tycker att Skistar gjort det bra med att Corona-anpassa verksamheten.

Som både stugägare och aktieägare är vi kanske partiska, men om man följer rekommendationerna och kör till fjällen i egen bil, bor i sin egen stuga där man lagar sin mat och är utomhus i backen hela dagarna, så bör risken att bli smittad vara väldigt liten. Vi har dessutom haft med oss egen mat för att minimera handling på den lokala ICA-affären.

Bokningsläget denna säsong

Som sagt så har bokningarna blivit påverkade av Coronans andra och tredje våg. Förutom att vi har sett det i bokningskalendern märker man det också när man pratar med vänner och bekanta. Många har valt att avvakta och hoppade skidsemestern i år för att förhoppningsvis ta igen det nästa säsong.

19% lägre intäkter

Våra intäkter är ca 19% lägre vintersäsongen 20/21 jämfört med 19/20. Om ingen katastrof inträffar ser vi ut att ändå gå med vinst i år. Det ska tilläggas att vi själva har nyttjat stugan mer än föregående år och har missat intäkter pga det – men man måste leva lite också.

Vintersäsongen är över snart, men vi hoppas att kunna få in några bokningar även under sommarsäsongen. Med tanke på Skistars sommarsatsning hoppas vi att ännu fler söker sig till fjällen detta året och får en chans att uppleva den härliga naturen.

Vi får återkomma med mer detaljerade siffror när vi summerar helåret 2021.

Lämna en kommentar