Nibes utdelning 2021

Innehåller annonslänkar
Nibes utdelning 2021 innebär en utdelningshöjning som ska betalas ut. Utöver utdelningshöjningen bjöd styrelsen på en efterlängtad nyhet: split av aktien!

Nibes utdelning 2021

Utdelningshöjningen som styrelsen föreslog och stämman sedan röstade igenom innebär en utdelning på 1,55 kronor per aktie. Förra året delade Nibe ut 1,40, vilket innebär en utdelningshöjning på ca 10,7%. En fin höjning! Det var också mer än vad marknaden väntade sig (1,50).

Nibes aktie har varit en stabil utdelare under många år även om direktavkastningen är inte den högsta av stockholmsbörsens bolag som delar ut. I dagsläget ligger den på ca 0.6%. Det finns alltså många fler bolag som delar ut betydligt mer än Nibe. Snittet på direktavkastning på Stockholmsbörsen har de senaste åren legat på 3%.

Förutom själva utdelningen och direktavkastningen är det intressant att se på hur mycket av vinsten som bolaget delar ut, den sk utdelningsandelen. För Nibes del har den historiskt legat kring 30% och senaste rapporten för verksamhetsåret 2020 uppgår utdelningsandelen till ca 27%.


Vi är kunder hos Avanza sedan många år tillbaka och är jättenöjda över sajtens funktioner, utbudet och deras kundtjänst

avanza

Betyg: 5 av 5.

Den normala utdelningsandelen på Stockholmsbörsen ligger mellan 30 och 70 procent, vilket gör att Nibe ligger i den undre delen av det spannet.

Går vi vidare från utdelning en kort stund och fokuserar på själva kursen har utvecklingen varit fenomenal de senaste åren. Vi har ägt aktien under flera års tid och har passat på köpa in oss de gånger de bjudits på dippar. Senast under Corona-våren passade vi på att utöka vårt innehav.

nibes utdelning 2021

Aktiesplit

Styrelsen har också föreslagit en aktiesplit 4:1, vilket innebär att varje aktie delas i 4 aktier. Äger du tex 10 aktier kommer de att omvandlas till 40 stycken. Det här är goda nyheter! Ofta innebär det att aktien kan fortsätta i positiv riktning efter en aktiesplit.

Datum för Nibes aktiesplit

Styrelsen har bestämt tidsplanen för split. Sista dag för handel i aktien före split är den 24 maj och aktien handlas efter split den 25 maj. Som aktieägare behöver man inte göra något utan allt sker per automatik.

Vad innebär aktiesplit?

Om kursen för en aktie upplevs vara för dyr kan investerare avstå från att köpa den. En lösning kan vara att styrelsen föreslå en split, vilket innebär att aktien blir lättare att handla och fler investerare kan bli intresserade av att köpa aktien.

nibe aktiesplit

En sådan split som Nibe nu föreslår, 4:1, innebär att man får 4 nya aktier för 1 gammal. Priset per ny aktie blir således 1/4 av den gamla. Splitten sänker priset på alla aktier men som aktieägare får man alltså fyra gånger fler aktier och summan på ens investering, allt annat lika, är densamma. Det totala börsvärdet förändras alltså inte.

För egen del föredrar vi ett lägre pris per aktie eftersom det är lättare att matcha det med Avanzas courtagenivåer för att sänka courtagekostnaden. Som Avanza Private Banking-kund kostar courtageklassen Mini 0.16% istället för 0.25%.

Om man är lite smartsnål och vill minimera sina courtageavgifter ska man hamna så nära 597 kr som möjligt om man har vanliga mini-courtaget, eller 997 om man är private banking. Pga avrundning betalar man bara 1 kr i courtage, alltså 0.17% eller 0.1% för private banking. Då är ett lägre pris på en aktie att föredra framför ett högt.

Läs gärna mer på ämnet hos Avanza som förklarar det väldigt pedagogiskt

Fördelar med aktiesplittar

Utöver att aktien blir enklare att handla kan det finnas fler fördelar med aktiesplittar. Många gånger efter en aktiesplit så kan aktien få bra fart på sig. En förklaring skulle kunna vara att företaget nämns mer i media samt att “det låga priset” på aktien skulle göra den mer attraktiv och lättare att handla med.

Albin från EFN förklarar det närmare:

Vårt innehav i Nibe

Vi har själva stor exponering mot Nibe i vårt sparande, både direktägande men också i fonder. För direktägande är Nibe vårt största innehav, tätt följt av Embracer. För våra fonder har AMF Aktiefond Småbolag Nibe som som ett stort innehav.

Handla aktien hos Avanza

Vi gillar Nibe av flera anledningar: Vi känner till deras produkter, bra stabil historik samt de ligger helt rätt i tiden när världens ställer om till hållbara energilösningar.

Lämna en kommentar