Missa inte detta inför årsskiftet

Det finns en del man bör fundera kring inför det stundande årsskiftet, speciell när det handlar om privatekonomin. Här listas några saker som kan vara bra att ha koll på.

Innehåller annonslänkar

Friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som en arbetsgivare kan erbjuda sina medarbetare för att öka deras välmående (och såklart själva bli mer attraktiva som arbetsgivare).

Den skattefria förmånen gäller på belopp upp till max 5000 kr per kalenderår, men det är arbetsgivaren själv som bestämmer huruvida ett sådant alls erbjuds, vilket belopp som gäller och premisserna för detta. Kolla upp vad som gäller för din arbetsplats och har du utrymme för mer, se till att utnyttja det!

friskvårdsbidraget

Friskvårdsbidraget kan man använda till “enklare aktiviteter med inslag av motion eller annan friskvård, till exempel ett gymkort eller ridlektioner” som Skatteverket skriver.

Den lista över friskvårdsaktiviteter som Skatteverket hittills har publicerat kommer att tas bort vid årsskiftet. Anledningen är att listan kan uppfattas som en komplett lista över godkända aktiviteter, vilket inte stämmer. Även om listan inte uppdateras ger den en fingervisning över vilken typ av aktiviteter som är godkända.

Tips! Förutom till exempel gymkort och simkort, går det också att använda friskvårdsbidraget till till exempel liftkort och skidskola. Även massage är godkänt om det är något du hellre lägger friskvårdsbidraget på.

Man får dock inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.

Aktie- och fondInnehav i depå

Har du dina aktier eller fonder i en vanlig depå, får du betala 30% skatt på eventuell vinst det året du säljer. Skulle du sälja med förlust får du istället dra av förlusten. Det kan alltså vara idé att kolla om du har innehaven i en depå.

Man skulle kunna dra fördel av detta om man till exempel tidigare under året sålt ett innehav med vinst och har ett annat innehav som man planerat att avyttra och det senare är med förlust. Om du även säljer det, får du kvitta vinsten med förlusten.

Om vinsten inte räcker till för att kvitta bort förlusten, får resten av förlusten dras av med 70 procent. Läs mer hos Skatteverket

Notera att kvittning som detta inte gäller om du har värdepapper i ISK eller KF (Kapitalförsäkring).

Ge gåva till välgörenhet

Skattereduktion för gåvor

Givmildhet belönas av Skatteverket i form av skattereduktion för gåvor. Skattereduktionen är 25 procent av gåvobeloppet och får högst vara 1 500 kronor per år (motsvarar gåva på 6000 kr). Det är några saker man behöver tänka på så som att gåvomottagaren måste vara godkänd av Skatteverket, gåvan måste uppgå till minst 2000 kr, etc.

Läs mer om skattereduktion för gåvor

Företagare

Som företagare bör du se till att du tagit ut rätt lön och ett riktmärke är att ta ut lön på ca 550 000, varpå du får maximal avsättning till den allmänna pensionen. Läs mer

SAS American Express 2-4-1 bonus

dubbla välkomstpoäng med sas amex

SAS American Express har en bonus som innebär att man får halva poängpriset på en valfri bonusresa en gång per år om du handlar för 150 000 kr under ett kalenderår. Detta kallas för 2-4-1 och har sparat oss många poäng genom att utnyttja denna.

Är du nära att nå denna gräns på 150 000 kr kan det vara idé att köpa presentkort för att komma över gränsen innan årsskiftet. Både ICA och Willys säljer presentkort och är butiker som de flesta handlar i regelbundet. Till skillnad från presentkort från många andra ställen, kan man med andra ord förvänta sig att de man köper här både kommer att användas till sista kronan och inom en ganska snar framtid.

SAS American Express har också en kampanj nu där man får extra hög välkomstbonus. För Elite-kortet får man hela 60 000 SAS Eurobonus-poäng, vilket motsvarar en resa till USA eller Asien (Ansök senast 12 Januari 2022).

Skaffa SAS American Express och börja tjäna poäng nu

Lämna en kommentar