Baka tårta till barnkalas – Imponera med snålbak

Inlägget innehåller annonslänkar
Baka tårta till barnkalas med våra tips och spara pengar. Våren är den tid på året för oss när det ska firas födelsedagar var och varannan vecka. Även om det inte blivit några större kalas det senaste året har vi satt värde i att fira med familjen eller duka upp med tårtkalas för de närmsta utomhus. Det vankas med andra ord tårtor i mängder och här finns pengar att spara när det är dags att baka tårta till barnkalaset.

Beställa tårta

Tidigare brukade vi beställa tårtor från olika bageri och gärna med någon dekoration som extra tillval. Ett säkert kort, men varken billigt eller smidigt eftersom det krävdes att man åkte och hämtade dem på förmiddagen innan kalaset. Dessutom gick de sällan hem hos barnen som ofta kom på att de inte gillade grädden, marsankrämen eller vad de nu hade för preferenser just den dagen.

Vad är en rimlig matkostnad för en familj – totalt sett? Vi summerar våra utgifter och jämför med siffror från konsumentverket

Det blev ganska många tårtor och tusenlappar innan vi fick nog och bestämde oss för att testa att baka själv. Motivatorn var främst att vi ville spara pengar, men vi blev glatt överraskade av att tårtorna trots sin enkelhet blev väldigt uppskattade av både barn och vuxna. Det är nästan lite tokigt hur imponerade folk blir av en hembakad tårta även i de fall de är mycket enkla.

Baka tårta till barnkalas själv

Hemligheten bakom en lyckad tårta är att utgå från vad den som fyller år tycker bäst om. Två av barnen ogillar grädde, men älskar kladdkaka och då brukar vi ofta utgå från en kladdkaka som botten och dekorera med sugar paste, godis eller annat gott.


Partyhallen har massvis med tillbehör som gör tårtbakningen till en barnlek.

baka tårta till barnkalas

Den mest uppskattade tårtan var en figur från Pokemon som vi skar ut delar till från en braspanna med kladdkaka. Denna kläddes sedan med sugar paste i passande färger.

Det blev verkligen inget konstverk, men eftersom barnen själva fått hjälpa till med dekorationen så tyckte de såklart att den var jättefin. Själv var jag mest nöjd med att priset slutade på några tior inklusive glassen som serverades till och att den blev så god att vi slapp slänga halvätna portioner. Win-win!

Köp sugar paste hos Partyhallen


Sugar paste är verkligen en hjälp i tårtbaket om man låter fantasin flöda. Förutom att göra hela täcken till “prinsesstårtor” kan man dekorera med olika figurer som väldigt lätt stansas ut med pepparkaksformar eller olika (rengjorda) playdoh tillbehör.

Bland playdoh-tillbehören har vi även formar som man kan använda för att göra blommor, frukter, gafflar, stjärnor osv i 3D. Dessa figurer ger ett lyft till vilken tårta som helst trots att de går så fort att få till.

Ännu enklare hemmabak

Vill man festa till det och göra bakningen ännu enklare kan man tex köpa ett oblat med en bild på barnens favoritkaraktärer till sin hemmagjorda tårta. Denna lägger man sedan enkelt på toppen av den tårtan och låter den dölja eventuella skavanker. Det finns många motiv att välja på hos olika återförsäljare, men Elsa och Anna i Frost är en given favorit här hemma.

tårta frost

Utöver detta, har tex Partyhallen stort utbud av bak- och tårttillbehör, så det är värt ett besök och surfa runt och se vad de har.

Ett annat tips är att med jämna mellanrum kolla sortimentet hos Matsmart där vi själva haft turen att kunna köpa olika sorters strössel, sugar paste och annan dekoration riktigt billigt. Utbudet hos dem varierar beroende på vad de köpt in just där och då så det gäller att passa på att fynda till sitt snålbak.

Fördel med hemmabak

Förutom det betydligt lägre priset med hemmabak jämfört med att beställa tårta, så aktiverar det! Vi brukar engagera barnen med att vara med i bakningen. Dels blir de väldigt stolta och växer när de får berätta att de minsann också varit med och bakat delar av eller hela tårtan, dels har vi undvikit skärmtid och bråk en stund när de varit fullt fokuserade på kreativt skapande – nåja tårtbakning iaf!

Tipsa oss gärna!

Har du något bra tips på hur man kan baka tårta till barnkalas eller “vanliga” kalas, så tipsa gärna i kommentarsfältet nedan! Enda kravet är att de ska vara billiga och goda 🙂

Lycka till i hemmabaket!

1 tanke på “Baka tårta till barnkalas – Imponera med snålbak”

  1. Jag brukar med göra egna tårtor, det är väldigt lätt inser man när man väl börjat.
    Senast gjorde jag en enkel avlång tårta (på sockerkaka) fylld med egengjord vaniljkräm och chokladmousse. Dekorerad med Noblesse på sidorna och blåbär och hallon ovan på, enkelt och blev väldigt gott! Och om man som vi har sockerstopp så blir man känslig för sött, och genom att göra allt själv kunde jag också dra ner på sockret i fyllningen och dekoration.

    Svara

Lämna en kommentar