IPO 2021- Så gick det

Vi gör en tillbakablick över börsåret och mer specifikt en årssammanställning av de IPO 2021 som vi varit med i. Hur gick det för vårt experiment att vara mer aktiva och teckna börsintroduktioner?

År 2021: IPO-året

Man kan ju direkt kommentera att oj vilket IPO-år 2021 blev i antalet noteringen till börsen! Till exempel gjorde hela 19 företag IPO under december 2021. Rekordet i antal IPO under en månad var dock betydligt högre. I juni gjorde hela 32 bolag IPO!

ipo 2021

Ackumulerat ser vi att 2021 utklassar 2020 i antal IPO på helårsbasis, 144 mot 47 stycken.

ipo 2021

2021 var ett väldigt bra IPO-år, inte bara för att det var otroligt många IPOer, men också för att många hade en fin introduktion med bra fart i aktiekursen. Givetvis fanns det en hel del nitar också och några av dem gick vi själva på.

Våra IPO-sammanställningar

Totalt sett tecknade vi i 23 IPOer och inför de flesta av dem sammanställde vi information i våra “teckna eller avstå”-inlägg. I dessa utgår vi från information som finns tillgängligt på marknaden men som ofta finns i olika kanaler och kan vara svårt att hitta.

De är inte på något sätt kompletta sammanställningar med all information, utan det vi själva letar efter när vi undersöker om en IPO är värd att teckna eller ej. Vi hoppas att fler har haft glädje av detta, eftersom vi tänker fortsätta denna inslagna vägen.

Det är som sagt inte några djupgående analyser där vi bryter ner bolagsinformation i detalj, men allt från information dels från prospektet, företagsbakgrund och intervju av VD, till hur snacket går och vad till exempel andra duktiga analytiker tycker och hur marknaden reagerar.

Tilldelning

Av de 23 IPO vi valde att teckna fick vi tilldelning i 14 av dem, lite drygt hälften med andra ord. Något som har präglar de IPOer vi gått in i är att majoriteten varit väldigt svåra att få tilldelning i. Här visade det sig att det var viktigare än någonsin att ha en strategi med lite tips och tricks att följa för att maximera chanserna att få tilldelning. Mer om det nedan, eller läs här.

Vad gör vi med pengarna vi tjänat?

Vi vill ju givetvis att pengarna vi tjänar på IPOs fortsätter att arbeta för oss. Vinsten går in på vårt Savelend-konto där vi investerar vi P2P-lån så att de kan fortsätta förränta sig. Ett alternativ vore att plocka ut IPO-vinsterna och göra något kul med dem, men vi har valt att återinvestera dem och på längre sikt använda den avkastningen till något roligt. Det är roligt redan som det är att se att vara med i IPOer.

Savelend erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer, men även i fastighetsprojekt. Målavkastningen är 7-9 %, men sedan 2014 har Savelend i genomsnitt genererat 13,82 % ränta på investerat kapital per år.


När du skapar ett konto och inom 30 dagar investerar med SmartInvest får du upp till 600 kr i tipsbonus

savelend

Betyg: 5 av 5.

Det är riktigt härligt att se hur IPO-vinsterna fortsätter generera avkastning, nu i form av räntor och amortering som tickar in på månatlig basis.

Hur har det gått för oss?

Av de IPO vi valt att teckna oss för har vi förlorat pengar i två av dem (totalt 650 kr). Detta är en del av spelet och vi är lite förvånade att vi inte gått back i fler av dem. Vi går bara in med pengar vi är beredda att förlora men hittills har det gått väldigt bra.

29 000 kr!

Vi summerar IPO-året 2021 med en vinst på 29 000 kr! Otroligt och fantastiskt mycket bättre än vad vi hade kunnat hoppas på när vi satte igång med detta experiment.

Vill du veta mer vilken strategi vi använder för att få tilldelning samt hur vi säljer vid tilldelning ska du definitivt läsa våra detaljerade sammanställning samt IPO-guide/strategi

Ja det blir nog svårt att detta året slå 2021.

Hur har IPO-året 2021 varit för dig?

3 svar på ”IPO 2021- Så gick det”

 1. Grattis till ett kanonresultat. Såg att Aktiekemisten hade nästan lika bra. Själv blev det bara en dryg tusing i vinst på 21 genomförda affärer. Var bara aktiv (och då väldigt aktiv) under juni, november och december. Men inte tillräckligt noggrann med urvalet.

  Vilken skillnad på antalet 2021 mot 2020! Vad kan vi vänta oss i år? Jag sätter målet till 12.000 kr i alla fall.

  Svara
 2. Bra där! Jag fick 8 av 12 tilldelningar…. och tack vare flat capital som jag ej sålde direkt blev det en fin liten summa =)

  Hoppas på några tilldelningar i år med =) har du tittat på något än i år?

  Svara
  • Hej David! Vi ligger i startgroparna; fortfarande lite sömnigt efter julledigheten men vi hoppas på nya IPOs inom kort!

   Svara

Lämna en kommentar