Sänk din elförbrukning och elkostnader

Inlägget innehåller annonslänkar
Elkostnaderna i en villa kan stå för en stor del av hemmets totala kostnader. Som smart husägare bör man göra vad man kan för att sänka elförbrukning både ur ett ekonomiskt- som ur ett klimatperspektiv. Så vad kan man göra? Jag går igenom några klassiska spara-el-tips men mitt främsta tips som tar ingen tid alls är att byta till en billigare elleverantör med hjälp av Elskling. En konsument skall alltid vara beredd att byta leverantör om det finns ett bättre och billigare alternativ.

Om ditt hus har direktverkande el

70-talshus är den vanligaste hustypen i Sverige och många har direktverkande el, vilket är det dyraste sättet att värma upp en villa. Det finns sätt att få ned förbrukningen och för en 70-tals villa handlar det oftast om att tilläggsisolera vinden och se över värmekällan.

Sänk din elförbrukning genom att installera en luftvärmepump. Om man inte har ett vattenburet system är det vanligaste att installera en luft-luftvärmepump som komplement till radiatorerna. Man får ofta tillbaka investeringen på ca 5 år, vilket gör det till ett attraktivt alternativ. Att installera solpaneler kan också vara intressant, dock är det ett ämne som förtjänar sitt eget inlägg så vi kan djupdyka och räkna mer på detaljerna.

Sänk din elförbrukning – lista med tips

Nedan listar vi några spartips för att sänka din elförbrukning:

  • Undersök om det är lönt att tilläggsisolera*
  • Byta värmekälla*
  • Byta till snålspolande duschmunstycken
  • Byta ut gamla vitvaror med dålig energimärkning*
  • Byta till LED-lampor
  • Släck lamporna när du inte är i rummet
  • Duscha inte onödigt länge (varför inte cykla till jobbet och duscha där? #sparadkrona)
  • Ha rätt temperatur i kyl (5 grader) och frys (-18 grader)
  • Tina mat i kylen
  • Se över ditt elavtal

*kan dock vara relativt stor investeringskostnad så detta bör man räkna på

Sänk din elräkning – byt elleverantör med Elskling

Oavsett hur många av tipsen i listan ovan du avser att följa finns det ett som du bara måste ta tag i, idag: byta till ett billigare elavtal. Går det att optimera och få lägre pris per kWh är det bara dumt att inte göra det. Speciellt när det är så enkelt idag att använda tjänster som t.ex. Elskling.se, som presenterar det billigaste avtalet för dig och hjälper dig med bytet. Du knappar bara in bla din förbrukning och postnummer så presenterar Elskling den billigaste elleverantören. Hushåll som byter elavtal med hjälp av Elskling sparar i genomsnitt 1800 kr per år och de tar inte ut några avgifter för dig som konsument.

Elskling tar hand om själva bytet så du behöver knappt göra nåt alls. Vi har använt Elskling sedan ca nio år sedan och är jättenöjda. Hoppas du också blir det!

Läs gärna följande inlägg om du vill ha flera enkla spartips till din privatekonomi

Lämna en kommentar