Elkostnaderna i en villa kan stå för en stor del av hushållets totala kostnader – speciellt efter att elpriset slagit rekord på rekord den senaste tiden. Som smart husägare bör man göra vad man kan för att sänka sin elförbrukning, både ur ett ekonomiskt- som ur ett klimatperspektiv. Så vad kan man göra?
Innehåller annonslänkar
Om ditt hus har direktverkande el
70-talsvillor är den vanligaste hustypen i Sverige och många har direktverkande el, vilket är det dyraste sättet att värma upp en villa. Det finns sätt att få ned förbrukningen och för en 70-tals villa handlar det oftast om att tilläggsisolera vinden och se över värmekällan.
Sänk din elförbrukning genom att installera en luftvärmepump. Om man inte har ett vattenburet system är det vanligaste att installera en luft-luftvärmepump som komplement till radiatorerna. Man får ofta tillbaka investeringen på ca 5 år, vilket gör det till ett attraktivt alternativ.
Att installera solpaneler är också intressant, dock är det ett ämne som förtjänar sitt eget inlägg så vi kan djupdyka och räkna mer på detaljerna. Avkastningen för våra solpaneler ligger på ca 14% vilket innebär en återbetalningstid på ungefär 7 år.
Sänk din elförbrukning – lista med tips
Nedan listar vi några spartips för att sänka din elförbrukning:
- Undersök om det är lönt att tilläggsisolera*
- Byta värmekälla*
- Byta till snålspolande duschmunstycken
- Byta ut gamla vitvaror med dålig energimärkning*
- Byta till LED-lampor
- Släck lamporna när du inte är i rummet
- Anpassa värmen i rummen efter hur du nyttjar dem (ett rum du sällan är i behöver kanske inte ha lika hög värme som vardagsrummet tex-varje grad räknas)
- Duscha inte onödigt länge (varför inte cykla till jobbet och duscha där? #sparadkrona)
- Ha rätt temperatur i kyl (5 grader) och frys (-18 grader)
- Tina mat i kylen
- Se över ditt elavtal
*kan dock vara relativt stor investeringskostnad så detta bör man räkna på
Att byta ut värmekällan är en stor investering, men med dagens energipriser kan det vara värt att kolla upp. Enklaste är att installera en eller flera luft-luftvärmepump, kanske i kombination med solpaneler. Att byta ut till vattenbaserat värmesystem med till exempel en bergvärmepump eller luft-vattenpump är väldigt effektivt, dock hög investeringskostnad och ingrepp i huset.
Sänk din elräkning – bli mer medveten om din elkonsumtion
Oavsett hur många av tipsen i listan ovan du avser att följa finns det ett som du kan ta tag i direkt och det är att se över ditt elavtal. Går det att optimera och få lägre pris per kWh är det bara dumt att inte göra det.
Vi har gått igenom några klassiska spara-el-tips men vill också tipsa om elbolaget Tibber som vi själva har och är väldigt nöjda med. Tibber ger ett riktigt rörligt pris på timbasis så att man som konsument har alla möjligheter att påverka vad man betalar för elen. Genom att undvika topparna i elpriset kan man påverka fakturan.
Bli kund via vår länk så får du 500 kr att handla för i Tibber store
Tibber har också en riktigt grym app som synliggör ens elförbrukning. För oss har detta inneburit att vi använder betydligt mindre el. Läs mer om Tibber
Läs gärna följande inlägg om du vill ha flera enkla spartips till din privatekonomi
Har du några spartips för att sänka elförbrukningen och elkostnaderna?