Nu kan du göra de bästa fynden i mataffären

Innehåller annonslänkar

Det är nu kring helgdagarna man kan göra de absolut bästa fynden i mataffären. Handlarna har laddat upp och fyllt på lagret rejält för att klara köpsugna jul- och nyårsfirare och inte riskera att stå med tomma hyllor.

Denna uppladdning får den naturliga följden att en hel del varor finns kvar även efter högtidsdagarna och måste reas ut för att slippa slängas. Det är alltså nu vi ska passa på att bunkra upp, både för plånbokens skull och för att minska det förhatliga matsvinnet!

Julrelaterat

Vi börjar med de självklara fynden som man knappt kan missa i affären. Detta är såklart den mat som är specifikt kopplat till högtiden och har den dessutom paketerats i speciella julförpackningar är det ett fint fyndläge. Här kan rean sätta igång mellan jul och nyår men är ofta som bäst minst vecka senare, när man hunnit tröttna rejält på julmat och fokuserar helt på vardagen.

Den som kämpat med att ta vara på alla julskinkerester i pajer, pastasåser, pizza osv och har gjort tio olika pytter för att bli av med köttbullar och prinskorv är sällan frestad att köpa ett par kilo till och börja om från början. Detta nästan oavsett hur lockande priset är. Det är då vi andra kan göra de allra bästa fynden!

För hur trötta vi än också är på julmat, så vet vi ju att det snart kommer en vardag där några stekta prinskorvar och potatismos till middag gör barnen glada, eller varför inte några grillspett med mamma scans köttbullar att grilla i skogen? Med några kilo bunkrade köttbullar och prinskorv i frysen, så är panikhandlingen efter hämtning på skola/förskola ett minne blott.

Julskinkans pris tenderar att sjunka i pris lite hela tiden för att till slut, kring slutet av januari nå sin botten. Här kan man lätt ha is i magen. Några tior billigare per kilo är det knappt värt att bunkra för, men när de finare sorterna (ekologisk, rapsgris osv) hamnar en bra bit under halva priset, så är det synd att inte ta så många man får plats med i frysen och hinner äta upp.

julskinka

Helt ärligt är jag inte någon större fan av pajer gjorda på julskinka. Det kan fungera, men det ska i så fall vara den rökta varianten. Det våra bunkrade julskinkor främst används till är som pålägg och att ha i varma mackor. Den billigaste skinkan vi köpte förra året kostade 11 kr/kilo och den ekologiska varianten kostade ungefär det dubbla, men vi kan anta att den bunkrade skinkans kilopris ligger på ca 30 kr.

Efter att eventuellt svål osv tagits bort, så hamnar vi grovt räknat på 35 kr per kilo. Detta kan jämföras med kilopriset på ca 130-200 kr/kg för vanlig påläggsskinka. Äter man ofta skinka på smörgåsen är det med andra ord lätt att se hur man kan spara pengar här.

Glöm bara inte att frysa in julskinkorna i mindre bitar så ni inte behöver tina upp mer än vad som går åt inom närmsta veckan.

Annat som kan köpas nu och lagras i mån av plats är till exempel glögg (min håller två jular till), pepparkakor och färdiga byggsatser pepparkakshus.

Vad bör du kolla lite extra efter?

Köttfärs

Denna kategori var vi ärligt talat själva inte särskilt fokuserade på i år, men har nu sett flera butiker som slumpar bort sina köttfärspaket med kort hållbarhet. Köttfärs håller flera månader i frysen beroende på vilken typ av kött du fryser in och hur fett det är, så här kan man bunkra för många måltider med familj och vänner.

Svensk köttfärs som fyndades för dryga 30 kr kilot timmarna innan det behövde slängas. Jackpot både för oss, butiksinnehavaren och miljön.

Mejeri

Mejeriprodukter är vanligt att kunna fynda till minst 30 % av ordinarie pris bara för att de har kort datum. Nu efter jul, så är vår erfarenhet att det förutom de produkterna med “julsmaker” (tänk pepparkarksfil till exempel) även finns en mer grädde och fetare mejeriprodukter till rabatterade priser. Julosten kan även den få väldigt förmånliga priser och kan lätt rivas och frysas in för kommande matlagning.

Här passar vi på att slänga in ett mattips som gifter sig väl med den billiga köttfärsen. Varför inte göra ett rejält storkok av lasagne där ni använder både den rabatterade köttfärsen, grädden, mjölken och osten?

Dela sedan lasagnerna i lagom portionsbitar och frys in så att de kan plockas fram att ha som lunchlåda på jobbet eller snabb middag de dagar tiden inte räcker till och ni överväger att köpa färdigmat. Ni kommer med andra ord inte bara spara pengar på själva tillagningen utan även när den färdiga lasagnen gör att ni slipper slänga ut pengar på restaurangmat. 🙂

Frukt och grönt

Att hålla fruktskålen full är i vår familj en ständig kamp och varje veckohandling släpas kilovis med frukt. Grönsaker och frukt är prioriterade hemma hos oss och får kosta, men självklart tackar vi inte nej till att spara några kronor även här.

Juletider är citrusfrukternas högtid och apelsiner och klementiner är lätta att hitta för max en tia kilot. Samma gäller äpplena där priserna hos oss har varierat mellan 10 och 20 kr per kilo beroende på sort och odlingsland.

Detta är minst 50% rabatt jämfört med vad vi brukar behöva betala och även här har vi passat på och det vi inte äter upp direkt har hamnat längst ned i kylen. De äldsta frukterna har vi nu haft i ca 3 veckor utan att de förändrats märkbart.

Gillar man grönkål och brysselkål och liknande kan man även där göra rejäla fynd då efterfrågan sjunker rejält efter jul och dessa har en begränsad hållbarhet.

Nötter, mandlar, dadlar, fikon osv som vi gav ganska saftiga kilopriser för strax innan jul kan nu köpas för en spottstyver. Dadlar kan ersätta socker i många olika recept och både fikon och diverse nötter/mandlar passar utmärkt att ha i gröten/yoghurten även efter jul, så passa på även här. Nötknäckandet får ses som underhållning. 😉


Vill du också sänka dina matkostnader? Vi handlar hos Matsmart som ett komplement till vår vanliga veckohandling och har gjort några riktigt bra klipp


Kryddor

Passa nu på att fynda saffran! Denna krydda kan du använda till en mängd olika spännande maträtter och just nu kan du få den dyra kryddan till ett mycket bättre pris. Även sådant som kanel och neilika osv finns i överskott och reas ut.

Ägg

Ägg har lagrats upp i butikerna inför jul och även här kan finnas ett överskott som behöver säljas ut innan de passerar bäst före datum. Kylt klarar ägg sig i månader efter utgångsdatum och i rumstemperatur tvekar jag inte en sekund att använda dem dryga månaden efter att de stämplats som utgångna. Därefter knäcker jag dem separat och luktar/tittar på dem först.

Detta i kombination med äggens många användningsområden gör att detta är en av de saker vi bunkar mest i hemmet. Så, ser du ägg slumpas bort – KÖP!

Snacks

Godis och onyttigheter står oss upp i halsen just nu och kanske har det även avlagts nyårslöften om ett sundare liv 2022. Kroppen längtar efter grönsaker och inte på mer fett och snabba kolhydrater.

Detta känns rimligt och vi känner likadant. Samtidigt förstår vi att det inom hållbarheten för de väldigt rabatterade chokladkartongerna, chipspåsarna och julgodiset kommer flera tillfällen av lördagsgodis, middagsbjudningar och grå kvällar när vi vill krypa upp i soffan med en skål knapriga chips och se en go film.

Så länge vi håller oss borta från onyttigheterna mellan dessa stunder, så ser jag hellre att vi festar på Ahlgrens julgranar för en femma per påse än Ahlgrens bilar med samma smak för 16:90.

De bästa fynden i mataffären – online

För att hitta flest och bäst deals, så bör man lyfta blicken från sin vanliga dagligvarubutik och se vad som finns på nätet. Alla de kedjor som normal erbjuder matleveranser bör rimligen stå inför liknande överskott av julrelaterade produkter och för dem kan det vara ännu svårare att få dem sålda än vad det är för vanliga butiker som kan placera.

juleskum

Det var genom en av dessa som vi förra året köpte skumtomtar för en tia per kilo och julskinka för 11 kr per kilo. Är det snacks man främst är ute efter finns dessutom tex Matsmart.se som har som uppgift just att ta vara på överskottsprodukter och se till att minska matsvinnet.

Matsmart klickade vi tidigare idag hem Familje Guf med kort hållbarhet för mindre än 4 kr per kilo och inför julafton handlade hela set med Lollo och Bearnie-produkter till barnen för några tior.


Vill du också sänka dina matkostnader? Vi handlar hos Matsmart som ett komplement till vår vanliga veckohandling och har gjort några riktigt bra klipp


Vad fyndar du i rean? Kommentera gärna!

Lämna en kommentar